Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν σκοπεύει να δώσει χάρη στον εαυτό του ο Trump

tags :
ΗΠΑ: Δεν σκοπεύει να δώσει χάρη στον εαυτό του ο Trump
Διχασμένοι οι σύμβουλοι του Trump για τη συνταγματικότητα της κίνησης
Σχετικά Άρθρα

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεν σκοπεύει να δώσει χάρη στον εαυτό του, την ώρα που ετοιμάζει μία εκτενή λίστα με 100 και πλέον χάρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο Trump έχει συζητήσει ιδιωτικά με συμβούλους του για το αν θα δώσει χάρη στον εαυτό του, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι τον προειδοποίησαν ότι μία τέτοια κίνηση, η οποία δεν έχει προηγούμενο για Αμερικανό πρόεδρο, θα αποτελούσε ένδειξη ενοχής.
Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν αντισυνταγματική, επειδή παραβιάζει τη βασική αρχή ότι κανείς δεν πρέπει να είναι δικαστής στην δική του υπόθεση.
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η χάρη στον εαυτό του είναι συνταγματική, διότι η εξουσία απόδοσης χάρης είναι ευρέως διατυπωμένη στο Σύνταγμα. Ιστορικά κείμενα κατέστησαν σαφές ότι οι ιδρυτές του έθνους του 18ου αιώνα συζήτησαν το θέμα, ωστόσο επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν ρητό περιορισμό σε αυτήν την εξουσία.
Ο Trump παραπέμπεται για δεύτερη φορά σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την κατηγορία της υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από οπαδούς του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Η υπόθεση θα κριθεί στη Γερουσία και εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη διεκδίκησης της προεδρίας το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης