Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurostat: Μικρή αύξηση 5% των θέσεων εργασίας για επιστήμονες στο γ΄ τρίμηνο – Στο 31,3% η ανεργία στους νέους

Eurostat: Μικρή αύξηση 5% των θέσεων εργασίας για επιστήμονες στο γ΄ τρίμηνο – Στο 31,3% η ανεργία στους νέους

Πτώση γράφεται στη ζήτηση για ανειδίκευτους εργάτες καθώς διευρύνονται οι εισοδηματικές ανισότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση

Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία του κορωνοϊού διεύρυνε τις εισοδηματικές ανισότητες στην αγορά εργασίας της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσίευσε η Eurostat στις 15 Ιανουαρίου 2021.
Ο αριθμός θέσεων εργασίας υψηλών προσόντων (και οι αμοιβές) όπως οι επιστήμονες, οι δάσκαλοι και οι γιατροί αυξήθηκε στην ΕΕ, ενώ η ανεργία για τους ανειδίκευτους εργάτες και τους καθαριστές αυξήθηκε σημαντικά, κάτι που αποδεικνύει ότι η πανδημία ευθύνεται για αυτήν την ανισότητα.


Επαγγελματίες - εργάτες 

Στο τρίτο τρίμημο ο αριθμός των εργατών μειώθηκε κατά 9% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 7%.
Την ίδια ώρα η ζήτηση για επαγγελματίες στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Τα επαγγέλματα που αφορούν επιστήμονες περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους στους τομείς της επιστήμης, της μηχανικής, της υγείας, της εκπαίδευσης, της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Νέοι και χειρώνακτες 

Τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν ειδίκευση έχουν να κάνουν με βασικά έργα, κυρίως χειρωνακτικές εργασίες και απαιτούν την έντονη σωματική καταπόνηση.
Οι αριθμοί στηρίζουν ότι παρά την σημαντική ενίσχυση από τις κυβερνήσεις η πανδημία και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έπληξαν τους χαμηλότερα αμειβόμενους και τους νέους.
Η ανεργία στους νέους αυξήθηκε σημαντικά φτάνοντας στο 31,3% στο τρίτο τέταρτο του έτους.
Συνολικά 72,4% όσων είναι σε παραγωγική ηλικία βρήκαν δουλειά το τρίτο τρίμηνο, ποσοστό μικρότερο του 73,1% το αντίστοιχο διάστημά πέρυσι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης