Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Προτάσεις προς Biden για τερματισμό του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Κομισιόν: Προτάσεις προς Biden για τερματισμό του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Στόχος η διευθέτηση του ζητήματος των παράνομων επιδοτήσεων σε Airbus και Boeing

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας μιας δέσμης προτάσεων προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden που θα στοχεύσει σε μία νέα εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει και τη διευθέτηση της μακρόχρονης διένεξης όσον αγορά τις επιδοτήσεις αεροσκαφών που οδήγησε σε επιβολή δασμών 11,5 δισ. δολαρίων στις εξαγωγές των δύο εταίρων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους χωρών που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη αυτό τον εμπορικό πόλεμο, όπως Γερμανία και Γαλλία, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος των παράνομων επιδοτήσεων που και οι δύο πλευρές χορήγησαν σε Airbus και Boeing.
H πρόταση της Κομισιόν θα καλύπτει όλο το πλαίσιο της εμπορικής συνεργασίας Ε.Ε. – ΗΠΑ όχι μόνο τη διένεξη με τα αεροσκάφη, σύμφωνα πάντα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Ο πόλεμος των δασμών

Ο στόχος οποιασδήποτε διευθέτησης θα ήταν η κατάργηση των επιδοτήσεων αεροσκαφών σε ΗΠΑ και ΕΕ σε αντάλλαγμα για την εξάλειψη των δασμών στα αεροσκάφη Boeing και Airbus, καθώς και μια σειρά από άσχετους τομείς όπως το κρασί, οι ελιές, τα τρακτέρ και τα βιντεοπαιχνίδια που έχουν υποστεί παράπλευρες απώλειες.
Η εν λόγω διαμάχη χρονολογείται από το 2004, όταν οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ε.Ε. για την κρατική βοήθεια προς την Airbus.
Η Ε.Ε. απάντησε από την πλευρά της ένα έτος αργότερα με τη δική της αντίστοιχη προσφυγή στον ΠΟΕ για τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ στη Boeing.

Αντίποινα

Το 2019, ο ΠΟΕ έδωσε το πράσινο φως στις ΗΠΑ να προχωρήσουν ως αντίποινα σε δασμούς σε ετήσιες εξαγωγές της Ε.Ε. αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, ενώ τον Οκτώβριο η Ε.Ε. έλαβε την άδεια να επιβάλει δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων.
Οι προσπάθειες διευθέτησης πάγωσαν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ διεύρυναν τους δασμούς τους σε ευρωπαϊκά κρασιά και οινοπνευματώδη στις 30 Δεκεμβρίου του 2020.

Αποκατάσταση

Παρότι ο Joe Biden δεν έχει δώσει το στίγμα του ως προς το θέμα αυτό, κύκλοι ο προταθείς από αυτόν υπουργός Εξωτερικών Tony Blinken,
έχει δηλώσει ότι νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων και τερματισμό του «τεχνητού εμπορικού πολέμου» Trump με την Ε.Ε..
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Valdis Dombrovskis, εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά την προοπτική επίλυσης των διαφορών όσον αφορά το διμερές εμπόριο που θα επέτρεπε την κατάργηση των τιμωρητικών εμπορικών δασμών.
«Η λύση που θα προτιμούσε η ΕΕ θα ήταν οι δύο πλευρές να αποσύρουν ή τουλάχιστον να αναστείλουν τους δασμούς τους και να καταλήξουμε σε μελλοντική συμφωνία όσον αγορά τον τομέα της κατασκευής των πολιτικών αεροσκαφών», δήλωσε ο Dombrovskis.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΠΟΕ
Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης