Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ για τον ψηφιακό φόρο, εάν επιβληθούν επιπλέον δασμοί στα γαλλικά προϊόντα

Εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ για τον ψηφιακό φόρο, εάν επιβληθούν επιπλέον δασμοί στα γαλλικά προϊόντα
Politico: «Άνοιγμα» της ΕΕ στον Biden για την αντιμετώπιση της κινεζικής κυριαρχίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας
Η Γαλλία θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει τον Ιανουάριο στις προγραμματισμένες εμπορικές κυρώσεις έναντι του γαλλικού φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών (τον λεγόμενο digital tax), δήλωσε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.
Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε τον Ιούλιο 2020 πρόσθετους δασμούς 25% στα γαλλικά καλλυντικά, τσάντες και σε άλλα εισαγόμενα είδη αξίας 1,3 δισ. δολ. ως «απάντηση» στον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών που επέβαλε η Γαλλία, αλλά ανέβαλε την εφαρμογή του μέχρι τον Ιανουάριο.
«Εάν υπάρχουν αμερικανικές κυρώσεις κατά της γαλλικής απόφασης, η οποία ... αποτελεί εφαρμογή του γαλλικού δικαίου, θα επιδιώξουμε αμέσως μια απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Le Maire σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με ομολόγους της ΕΕ σχετικά με τη φορολογία των ψηφιακών υπηρεσιών.
Η Γαλλία ανέστειλε την είσπραξη του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών μέχρι τον επόμενο μήνα, ενώ διεξήχθησαν διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επανακατάρτιση των κανόνων της διασυνοριακής φορολογίας στο πλαίσιο της αναδυόμενης ψηφιακής οικονομίας.

Διεθνής πολυμερής συμφωνία

Οι σχεδόν 140 χώρες που συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες συμφώνησαν τον Οκτώβριο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τα μέσα του 2021 αφού οι συζητήσεις σταμάτησαν καθώς η Ουάσιγκτον δίστασε να υπογράψει μια πολυμερή συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η Γαλλία προχώρησε και έστειλε προειδοποιήσεις σε εταιρείες που όφειλαν να πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου, στον φόρο για τον οποίο η Le Maire είπε ότι αναμένεται να αυξήσει 400 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Η Le Maire επανέλαβε τη δέσμευση να ανακαλέσει τον γαλλικό φόρο μόλις επιτευχθεί διεθνής συμφωνία.
Οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσιγκτον είναι πρόθυμοι να δουν ποια θέση παίρνει η εισερχόμενη κυβέρνηση Biden στο θέμα και να ανοίξει το δρόμο για μια διεθνή συμφωνία στο κρίσιμο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας.

 Politico: H EE επιδιώκει συμμαχία με τις ΗΠΑ κατά της κινεζικής ψηφιακής κυριαρχίας

Η Ευρώπη πρότεινε τη Δευτέρα (1 Δεκεμβρίου) συνεργασία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden προκειμένου να τεθεί υπό αμφισβήτηση η κινεζική κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων τεχνολογίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
H Ευρώπη προσπαθεί ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου να τείνει χείρα συνεργασίας αναπτύσσοντας γεωστρατηγικά σχέδια για στενότερη ευρω-ατλαντική συνεργασία.

Κοινά πρότυπα στις νέες τεχνολογίες

Σε μια κλειστή συνεδρίαση για να συζητηθεί η στρατηγική της Ευρώπης έναντι της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Sabine Weyand, ανώτατος γραφειοκράτης εμπορίου των Βρυξελλών, είπε στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα «Ευρω-ατλαντικό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας» για τον καθορισμό κοινών προτύπων για τις νέες τεχνολογίες όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Κοινός στόχος τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Αμερικανών είναι να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει κυριαρχία σε πολλούς τομείς υψηλής οικονομικής αξίας επιβάλλοντας τα δικά της τεχνολογικά και βιομηχανικά πρότυπα.
Ο Valdis Dombrovskis, ο υπεύθυνος της ΕΕ για την οικονομία και το εμπόριο, παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο σε συνάντηση με τους υπουργούς Εμπορίου της ΕΕ αυτόν τον μήνα, όπου σημείωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να «συνεργαστούν στις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές υπηρεσίες και να ευθυγραμμιστούν όσον αφορά τους κανονισμούς και τα πρότυπα»,

Τα πεδία συνεργασίας

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι σχεδιάζεται να αναβιώσουν τα τμήματα των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) που επικεντρώθηκαν στη συνεργασία για την επιβολή ρυθμίσεων σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, όπου τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι η Κίνα θα επιβάλει τα δικά της τεχνολογικά πρότυπα.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας «θετικής ατζέντας», οι Βρυξέλλες θα επιδιώκουν επίσης να θέσουν κοινούς κανόνες σχετικά με τις βιομηχανικές επιδοτήσεις και τον έλεγχο των επενδύσεων, ενώ συνεργάζονται με την Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.
Πολλά θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από τη γενική πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το τι θεωρούν οι ΗΠΑ ως αθέμιτη κανονιστική δράση εναντίον των μεγαλύτερων ψηφιακών «πρωταθλητών» της, τόσο όσον αφορά τις υποθέσεις ανταγωνισμού όσο και τους τη διασυνοριακή φορολόγηση.
Διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν την Τρίτη (1 Δεκεμβρίου) το σχέδιο της Επιτροπής μαζί με προτάσεις για να συνεργαστούν πιο στενά για τη διανομή εμβολίων, την κλιματική αλλαγή και την εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης «Διάσκεψης Κορυφής για τις Δημοκρατίες» την οποία η ΕΕ επιθυμεί να οργανώσει από κοινού με τις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης