Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Χρηματοδότηση - γέφυρα 2 ημερών για να αποφευχθεί το λουκέτο στις δημόσιες υπηρεσίες

HΠΑ: Χρηματοδότηση - γέφυρα 2 ημερών για να αποφευχθεί το λουκέτο στις δημόσιες υπηρεσίες
Εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών για το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων - Χωρίς επιδόματα μένουν 14 εκατομμύρια Αμερικανοί 

(upd5) Οι ΗΠΑ εν μέσω έντασης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης βρίσκονται κοντά στο να ξεμείνουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες από χρηματοδότηση καθώς δεν έχουν εγκριθεί οι ομοσπονδιακές δαπάνες (government shutdown) και οι νομοθέτες απέτυχαν την Παρασκευή να συμφωνήσουν στις τελικές λεπτομέρειες για ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το CNBC την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.
Πριν παρέλθει η προθεσμία της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου για την έγκριση του νομοσχεδίου για τις ομοσπονδιακές δαπάνες, το Κογκρέσο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για παράταση δύο ημέρων για τις ομοσπονδιακές δαπάνες προκειμένου να διατηρηθεί η κυβέρνηση σε λειτουργία.
Τα νομοθετικά σώματα Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν περίπου 7,5 ώρες διορία να το εγκρίνουν – όπου ακόμη και η άρνηση ενός μέλους του νομοθετικού Σώματος μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Νωρίτερα, οι ηγέτες Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι πλησιάζουν σε συμφωνία ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα συνοδεύει ένα ευρύτερο νομοσχέδιο ομοσπονδιακών δαπανών ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μάχη» για πρόγραμμα δανεισμού της Fed

Η αντιπαράθεση της τελευταίας στιγμής για τις έκτακτες δυνατότητες δανεισμού της Fed αποτέλεσε το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για Ρεπουμπλικανούς και Δημοκράτες μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να συμφωνήσουν στο πακέτο μέτρων 900 δισ. δολ. για την τόνωση της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Pat Toomey κατέθεσε μια πρόταση για τα προγράμματα δανεισμού της Fed τα οποία τορπίλισαν το κλίμα της συναίνεσης.
Εάν υιοθετηθεί η πρόταση του γερουσιαστή της Πενσυλβανίας, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ανανεώσει τα έκτακτα προγράμματα δανεισμού της Fed καθώς η πρόταση Toomey περιορίζει σημαντικά την ικανότητα της Fed να παρέχει δάνεια
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα», δήλωσε ο Toomey σε δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι η στάση του αφορά «την αποτροπή της πολιτικοποίησης της Fed» και «δεν επιθυμεί να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την κυβέρνηση Biden να ασκήσει την πολιτική της ή να αποδυναμώσει την οικονομία».
Οι Δημοκρατικοί εκκινώντας από τις ανησυχίες για τα επίπεδα ρεκόρ των νέων κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ λένε ότι ο Toomey και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν «να δέσουν τα χέρια» του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden πριν από την ορκωμοσία του.

To BN είχε επισημάνει νωρίτερα την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου:

Λίγες μόνο ώρες έχει στη διάθεσή του το Κογκρέσο προκειμένου να αποτρέψει το «κλείσιμο της κυβέρνησης» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (σ.σ. government shutdown) την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ενόσω οι Γερουσιαστές, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικανοί, επιχειρούν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου.

Οι ηγέτες τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών δηλώνουν επί ημέρες ότι πλησιάζουν σε μια συμφωνία σχετικά με την πρόταση για ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα συνοδεύει έναν συνολικό προϋπολογισμό δημοσίων δαπανών ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, ορισμένες νέες διαφωνίες που ανέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις εμπόδισαν την Ουάσιγκτον να στείλει νέα βοήθεια στους Αμερικανούς που αγωνίζονται για να επιβιώσουν εδώ και εννέα μήνες.
Το Κογκρέσο δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του να δράσει καθώς η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών λήγει στις 12:01 το Σάββατο (ώρα ΗΠΑ) 19 Δεκεμβρίου 2020.

Εντατικές διεργασίες

«Οι συνομιλίες παραμένουν παραγωγικές», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell.
«Στην πραγματικότητα, είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος τώρα από ό, τι ήμουν χθες το βράδυ ότι βρισκόμαστε κοντά σε διακομματική συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας»
Τα νομοθετικά σώματα, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση-γέφυρα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία την κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα καταρτίζουν το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας το οποίο θα προωθηθεί έπειτα στη Βουλή και τη Γερουσία.
Ακόμη και αυτή η στρατηγική μπορεί να μην αποτρέψει το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Οποιοσδήποτε γερουσιαστής θα μπορούσε να καθυστερήσει την έγκριση ενός νομοσχεδίου προσωρινών δαπανών που είναι γνωστό ως «διαρκής νομοθετική πράξη».

Οι προθεσμίες

Οι ηγέτες του Κογκρέσου έχουν δεσμευτεί να εργαστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και να καταρτίσουν και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Το υγειονομικό καθεστώς και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων Αμερικανών εξαρτώνται από το Κογκρέσο το οποίο πρέπει να εγκρίνει τις ενισχύσεις έως το τέλος του έτους.
Ο McConnell δήλωσε «η Γερουσία θα είναι εδώ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, όποτε κι εάν συμβεί αυτό».
Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αρχίζουν να εμβολιάζονται η διανομή των εμβολίων θα απαιτήσει πρόσθετη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Τη ίδια ώρα περίπου 14 εκατομμύρια Αμερικανοί αγωνίζονται να επιβιώσουν με τα επιδόματα ανεργίας τα οποία θα σταματήσουν να καταβάλλονται στο τέλος του μήνα.

ΗΠΑ: Χωρίς επιδόματα 12 εκατομμύρια Αμερικανοί

Ακόμα και στη περίπτωση που το Κογκρέσο προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, οι ενισχύσεις όσον αφορά περίπου 12 εκατομμύρια Αμερικανούς που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας θα λήξουν τουλάχιστον προσωρινά την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC στις 18 Δεκεμβρίου 2020.
Τα μέλη των νομοθετικών σωμάτων σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζουν τις ενισχύσεις που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων προς τους ανέργους συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των εβδομάδων που θα επεκταθεί η ασφάλιση ανεργίας (UI) για αυτοαπασχολούμενους και τους εργολάβους που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Pandemic Unemployment Assistance (PUA) και τους μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι επωφελούνται από το πρόγραμμα Έκτακτων Ενισχύσεων Ανέργων στο πλαίσιο της Πανδημίας (PEUC).
Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο του πακέτο των μέτρων τόνωσης της οικονομίας το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση οι ενισχύσεις αυτές παρατείνονται για 10 εβδομάδες.
Αλλά ακόμη και αν το Κογκρέσο καταφέρει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο προτού λήξουν επίσημα οι παροχές στις 26 Δεκεμβρίου, «συνήθως χρειάζονται περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες για να επανέλθουν οι καταβολές», επισημαίνει η Michele Evermore, αναλυτής πολιτικής στο National Employment Law Project.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα τα εκατομμύρια των Αμερικανών που λαμβάνουν τις ενισχύσεις του προγράμματος PUA και οι μακροχρόνια άνεργοι θα χάσουν, τουλάχιστον προσωρινά, τις εβδομαδιαίες πληρωμές τους.

Οι πολιτείες

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε πολιτεία λειτουργεί το δικό της σύστημα καταβολής των ενισχύσεων του προγράμματος για την πανδημια και χρειάζεται χρόνος προσαρμογής όταν αλλάζει η νομοθεσία, λέει ο Evermore.
Αυτό συνέβη νωρίτερα το 2020 όταν ο Donald Trump υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή να χρησιμοποιήσει κεφάλαια ένα ασφαλιστικό αποθεματικό για την παροχή επιπλέον ενισχύσεων 300 δολ. για μερικές εβδομάδες, μετά τη λήξη της ενίσχυσης για 600 δολ. την εβδομάδα στα τέλη Ιουλίου.
Χρειάστηκαν σε κάποιες πολιτείες μήνες για να καταβάλουν τις ενισχύσεις στους δικαιούχους.
Τούτου λεχθέντος, ενώ μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στην λήψη των πληρωμών, δεν πρέπει να υπάρχει κενό στην αναγνώριση των δικαιούχων, σημείωσε η Evermore.
Έτσι, όταν οι πολιτείες θα μπορούν να αρχίσουν να πραγματοποιούν τις καταβολές, αυτές θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ.
Και πάλι, όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από το τι πραγματικά περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα συμφωνηθεί στο Κογκρέσο.
Επί του παρόντος, τα επιδόματα ανεργίας είναι ένα από τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων:
Ήδη, το νομοσχέδιο που συζητείται ενώ προέβλεπε η παράταση των ενισχύσεων να ισχύσει για 16 εβδομάδες αυτές μειώθηκαν σε 10.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης έναν δεύτερο «πανδημικό» check το οποίο θα ήταν να φτάσει στους ανέργους νωρίτερα από τα επιδόματα.
Και πάλι, όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από το τι πραγματικά περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα συμφωνηθεί στο Κογκρέσο.
Επί του παρόντος, τα επιδόματα ανεργίας είναι ένα από τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων:
Ήδη, το νομοσχέδιο που συζητείται ενώ προέβλεπε η παράταση των ενισχύσεων να ισχύσει για 16 εβδομάδες αυτές μειώθηκαν σε 10.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης έναν δεύτερο «πανδημικό» check το οποίο θα ήταν να φτάσει στους ανέργους νωρίτερα από τα επιδόματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης