Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Σε ιστορικά χαμηλά (4,25%) διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Ρωσία: Σε ιστορικά χαμηλά (4,25%)  διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα προβλέπει η ύφεση στη ρωσική οικονομία να κινηθεί στα επίπεδα του 4% για το 2020
Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 4,25% διατηρήθηκαν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, με το Διοικητικό Συμβούλιο ωστόσο να εμφανίζεται επιφυλακτικό στο ενδεχόμενο νέας μείωσης, υπό τον φόβο της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters (18/12).
Η απόφαση, πάντως, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν τη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανειοδότησης της οικονομίας, παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών καταναλωτή όπως δείχνουν τα στοιχεία Δεκεμβρίου, ως απόρροια της υποχώρησης του ρουβλιού.
«Δεδομένης της υψηλής ετερογένειας των τρέχουσων οικονομικών τάσεων, η Τράπεζα της Ρωσίας θα αξιολογήσει τις επακόλουθες εξελίξεις και τη δυνατότητα για πρόσθετη μείωση των επιτοκίων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εξάρτηση από το πετρέλαιο

Η ρωσική τράπεζα ξεκίνησε τις μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του 2020, εν μέσω των οικονομικών συνεπειών από τη «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Άλλωστε, η χώρα θεωρείται υψηλά εξαρτώμενη από την αγορά του «μαύρου χρυσού».
Το ξέσπασμα της πανδημίας και η επιβολή διαδοχικών lockdowns επιδείνωσε το γενικότερο οικονομικό κλίμα, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για ύφεση του 2020 να κυμαίνονται στο 4% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει αρχίσει να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να εξετάζονται μη συμβατικά μέτρα για την ανάσχεση των πιέσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
Τον Δεκέμβριο, χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο ανήλθε στο 4,7%, πάνω από τον στόχο του 4% που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης