Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία στο Κογκρέσο για πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 900 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία στο Κογκρέσο για πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 900 δισ. δολ.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 θα κινδυνεύσει η χρηματοδότηση ακόμη και των υγειονομικών υπηρεσιών και εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς ενισχύσεις
Σε συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας ύψους 900 δισ. δολ. κατέληξαν οι ηγέτες των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί προβλέπεται άμεσα να μείνουν χωρίς καμία κρατική ενίσχυση, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η συμφωνία για μετρά τόνωσης της οικονομίας δεν θα περιλάμβανε την προστασία έναντι αστικής ευθύνης για τις επιχειρήσεις ή είτε για ενισχύσεις προς τις πολιτείες και μικρότερες κοινότητες.
Οι διαφωνίες όσον αφορά αυτά τα δύο θέματα είχε εμποδίσει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας.

Την τελευταία στιγμή

Η σύγκλιση στο Κογκρέσο μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών όσον αφορά το νόμο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες και το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας έγινε υπό την πίεση των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών (τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της οικονομίας).
Εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 θα κλείσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων και εκατομμύρια άλλοι απειλούνται με εξώσεις.
Την Τρίτη το βράδυ (15/12) οι συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων στελεχών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών με επικεφαλής τη Nansy Pelosi και τον
Mitch McConnell αντίστοιχα φάνηκαν να πλησιάζουν μια συμφωνία.
Το NBC News επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Politico ότι οι ηγέτες του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων πλησίασαν σε συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης 900 δισ. δολαρίων.
Το μέτρο θα περιλαμβάνει άμεσες ατομικές πληρωμές που θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου 600 δολ., σύμφωνα με το NBC.
Επίσης περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck (για όσους είναι σε αναστολή), δαπάνες για τη διανομή εμβολίων Covid-19 και την πραγματοποίηση σχετικών τεστ και καθώς και ενίσχυση των υγειονομικών δομών.
Τμήματα του νομοσχεδίου φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τη δικομματική πρόταση που
Ωστόσο, η πρόταση δεν περιελάμβανε άμεσες πληρωμές.

Τράπεζες τροφίμων και εμβολιασμοί

Σε αυτό το στάδιο, η Γερουσία πιθανότατα θα χρειαστεί ομοφωνία για να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας αρκετά σύντομα προκειμένου να μην χαθεί η προθεσμία της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου 2020.
Τα μέλη των νομοθετικών σωμάτων, όπως επισημαίνει το CNBC, δεν έχουν την δυνατότητα πλέον να στείλουν βοήθεια αρκετά σύντομα για εκατομμύρια Αμερικανούς.
Η οικονομία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, ενόψει της ανεξέλεγκτης επέλασης της επιδημίας κορωνοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι εκατομμύρια ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις εργασίας που έχασαν στην αρχή της πανδημίας, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές σε τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα καθώς δεν έχουν άλλο τρόπο να τραφούν.
Πολλοί Αμερικανοί παραμένουν στα σπίτια τους λόγω μορατόριουμ στις εξώσεις, αλλά δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα ενοίκια που οφείλουν.
Επιπλέον, η διανομή των εμβολίων για την Covid - που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα και έδωσε στους Αμερικανούς την ελπίδα ότι η κρίση θα μπορούσε να αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες - θα βασιστεί σε πρόσθετη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr
 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης