Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς σκληρότερο lockdown οδεύει η Ευρώπη - ΗΠΑ και Καναδάς ξεκινούν το εμβόλιο (14/12) της Pfizer - Πάνω από 1,6 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως

Προς σκληρότερο lockdown οδεύει η Ευρώπη - ΗΠΑ και Καναδάς ξεκινούν το εμβόλιο (14/12) της Pfizer - Πάνω από 1,6 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως
Βρετανία και Ρωσία έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς ενώ ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό ξεκινούν τη Δευτέρα (14/12)
Η μία μετά την άλλη οι χώρες εγκρίνουν τα εμβόλια για το κορωνοΐοό σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν το συντομότερο οι μαζικοί εμβολιασμοί και να ανοίξει και πάλι η αγορά.
Στις ΗΠΑ η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία (17 υπέρ, 4 κατά) να δώσει το πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Έτσι από την Δευτέρα (14/12), οι ΗΠΑ θα είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Βρετανία που ξεκινά τους εμβολιασμού με τον Καναδά και το Μεξικό, να ακολουθούν καθώς  εγκρίθηκε κι εκεί από την αρμόδια Επιτροπή το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.
Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και στη Ρωσία με το ρωσικό Sputnik V, όπου εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Αναποφάσιστοι οι Αμερικανοί για το εμβόλιο

Κι ενώ, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστηρίζει πως η απόφαση της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής της FDA είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει πως «οι αποφάσεις για την ασφάλεια και την υγεία των Αμερικάνων λαμβάνονται εκτός της σφαίρας της πολιτικής», δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δείχνει το 35% των γυναικών «δεν ενδιαφέρεται πολύ» ή «καθόλου» να εμβολιαστεί, άνοδος 9 μονάδων σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, όταν ακόμη τα εμβόλια ήταν σε φάση ανάπτυξης.
Το 55% των γυναικών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί, μείωση 6 μονάδων σε σχέση με τον Μάιο.
Στο μεταξύ το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ποσοστό που δεν παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Συνολικά το 61% των Αμερικανών δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό, μείωση 4 μονάδων.
Στην πρόσφατη έρευνα καταγράφηκε επίσης μεγάλη μείωση στον αριθμό των γονέων που θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους κατά της covid-19, 53% έναντι 62% τον Μάιο.

Fauci: Το καλοκαίρι του 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα

Ωστόσο, ο Fauci επιμένει και επισημαίνει πως «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2021» υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικάνοι θα σπεύσουν για να εμβολιαστούν.
Και τον χορό της πειθούς αμφισβητιών και αρνητών έχουν ριχθεί τρεις πρόεδροι: Barack Obama, Bill Clinton, George Bush, οι οποίοι δήλωσαν πως θα εμβολιαστούν δημόσια, ενώ μόλις προχθές προστέθηκε στην «παρέα» τους και ο Fauci.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν έγινε γνωστό γιατί οι 4 επιστήμονες καταψήφισαν την έγκριση του εμβολίου, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενστάσεις τους οφείλονται στο ότι συμπεριλαμβάνονται στους εμβολιασμούς τα παιδιά 16 – 17 ετών, για τα οποία το ρίσκο από τον κορωνοϊό είναι αμελητέο.
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Alex Azar δηλωσε πάντως ότι «θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή (του εμβολίου) και θα μπορούσαμε, επομένως, να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα».

Από τις 14/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί στον Καναδά

Θέμα ωρών όμως είναι οι εμβολιασμοί και στον Καναδά, όπου και αναμένονται σύντομα οι 30.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη 9/12 ο Καναδάς ενέκρινε το εν λόγω εμβόλιο
«Προς όλους τους Καναδούς:
Αν αισθάνεστε ανακούφιση και ελπίδα, δεν είσαστε μόνοι σας.
Αυτά είναι τα καλά νέα που χρειαζόμασταν όλοι.
Όμως να θυμάστε, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα σε ένα μαζικό σχέδιο σε έναν μακρύ χειμώνα» είπε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Βάσει του προγραμματισμού, τα εμβόλια θα σταλούν σε 14 ειδικά κέντρα διανομής στον Καναδά ενώ στο σχέδιο διανομής τους θα συνδράμει και ο στρατός, με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να φτάνουν στα κέντρα αυτά την Δευτέρα 14/12.
Ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως καθώς θα μπορεί να εμβολιάσει τον κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία

Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία όπου έως το τέλος της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί να χορηγηθούν οι πρώτες 800.000 δόσεις του εμβολίου.
Βάσει του προγραμματισμού προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Matt Hancock υποστήριξε ότι δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί στα 73 νοσοκομεία σε όλη την χώρα.
Σημειώνεται πως ύστερα από περιστατικά αναφυλαξίας σε δύο άτομα που έκαναν το εμβόλιο, ο MHRA (ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων) συστήνει στους πολίτες που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας σε φάρμακο ή τροφή, να μην κάνουν το εμβόλιο.
Την ίδια στιγμή, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και στη Ρωσία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, του οποίου η αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού ανέρχεται στο 96,2% μετά και την χορήγηση της β’ δόσης.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το Sputnik V.

Αποτυχία για το εμβόλιο της Sanofi/ GlaxoSmithKline

Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021 το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi και της βρετανικής GlaxoSmithKline, καθώς όπως ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.
«Το πρόγραμμα καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους» επεσήμαναν οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού.
Πλέον αναμένουν το εμβόλιό τους κατά της covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου.
 Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης.
Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19, όμως η αντίδραση ήταν ανεπαρκής στους πιο ηλικιωμένους» ανέφεραν οι εταιρείες.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 71.349.508 και οι νεκροί σε 1.600.219
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 15.911.620 και σε νεκρούς με 296.105
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 180.437 και τρίτη σε κρούσματα με 6.836.227
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 142.268 και τέταρτο το Μεξικό με 113.019
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 63.603 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.602.048 και πέμπτη η Γαλλία με 2.405.210
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.814.397, έβδομη η Ιταλία με 1.805.873 και όγδοη η Ισπανία με 1.730.575
- Ένατη η Αργεντινή με 1.489.328 και δέκατη η Κολομβία με 1.408.909
Image
 
Περισσότεροι από 2.900 νεκροί

Την ίδια στιγμή, πάντως η επιδημία εξακολουθεί να θερίζει τις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.900 θάνατοι, με το σύνολο τους να ξεπερνούν τους 295.000 ενώ καταγράφηκαν και πάνω από 210.000 κρούσματα, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε περισσότερα από 15,8 εκατομμύρια.
Παράλληλα, ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως οι νοσηλευόμενοι με covid σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς εκτιμώνται σε πάνω από 107.000.
Οι ΗΠΑ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο μαύρα ρεκόρ: εδώ και μια εβδομάδα, με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο, τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 200.000 σε ημερήσια βάση.
Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση ξεπέρασε τους 2.400 τις οκτώ από τις τελευταίες δέκα ημέρες, με πάνω από 3.000 μέσα σε ένα 24ωρο προχθές Τετάρτη.
Αντίθετα με το πρώτο κύμα, την άνοιξη — που ποτέ δεν καταλάγιασε στην πραγματικότητα — και το δεύτερο, το καλοκαίρι, η τρέχουσα έξαρση πλήττει τη χώρα στο σύνολό της.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 502.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού έως την 1η Απριλίου του 2021.
Image

Biden: Όχι πάρτι τα Χριστούγεννα

Υπό αυτά τα δεδομένα και με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως το επόμενο διάστημα και έως την 1η Μαρτίου, το αμερικανικό δημόσιο σύστημα υγείας θα δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση στην έως τώρα ιστορία του, η κυβέρνηση Biden προειδοποιεί τους Αμερικάνους πως δεν θα γίνουν πάρτι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
«Οι επόμενες τρεις με έξι εβδομάδες είναι οι εβδομάδες covid.
Δεν θα τελειώσει μετά από αυτό, αλλά αυτή ακριβώς θα είναι η περίοδος που θα έχουμε μια έξαρση πάνω σε μια έξαρση που είναι σε έξαρση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr Michela Osterholm, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του εκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τον κορωνοϊό.
Όπως είπε θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε πολλά εμβόλια, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους Αμερικάνους πολίτες να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις επαφές και τις μετακινήσεις τους, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένα ασφαλές πάρτι Χριστουγέννων πουθενά σε όλη την χώρα αυτή τη στιγμή».
Image

Ανησυχία στην Ιταλία

Ανησυχία προκαλεί στην Ιταλία ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων και κρουσμάτων από κορωνοϊό.
Το Σάββατο 12/12/2020 ανακοινώθηκαν 649 θάνατοι ενώ τα νέα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 19.903.
Από την αρχή της πανδημίας έχασαν την ζωή τους στην Ιταλία 64.036 άνθρωποι.
Συνολικά στις 12/12 πραγματοποιήθηκαν 196.439 διαγνωστικά τεστ και στο 10,1% αυτών προέκυψε θετικό αποτέλεσμα.
Στην περιφέρεια Βένετο καταγράφηκαν 5.098 κρούσματα και ο υψηλός αριθμός νέος περιστατικών επί σειρά ημερών προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία.
Ακολουθούν η περιφέρεια της Λομβαρδίας με 2.736 και η Εμιλια Ρομάνια 1.807 περιστατικά.
Σε σχέση με την Παρασκευή 11/12, στις ΜΕΘ βρίσκονται 66 λιγότεροι ασθενείς.

Γερμανία: Δεν απέδωσαν τα μέτρα


Προς αυστηρότερο lockdown οδεύει η Γερμανία, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς.
Για τον λόγο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έχει προγραμματίσει να συζητήσει την Κυριακή (13/12/2020) την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος Reuters.
Η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε μερικό lockdown εδώ και έξι εβδομάδες, με μπαρ και εστιατόρια κλειστά, αλλά καταστήματα και σχολεία ανοιχτά.
Ορισμένες περιοχές έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερα μέτρα.
Οι συζητήσεις την Κυριακή θα περιλαμβάνουν την εκδοχή τα καταστήματα να κλείσουν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας κίνησης.

Αποφάσεις τώρα
 
Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier είπε πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας άρχισαν να φτάνουν στα όρια τους και ότι η Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα, προκειμένου να αντιδράσει.
«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις τώρα, διαφορετικά η πανδημία θα καταστεί ανεξέλεγκτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
H ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2020 αλλά το μερικό lockdown στην παρούσα φάση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε υγειονομικό επίπεδο, επισημαίνει το Reuters.
Τα τελευταία στοιχεία του Σαββάτου (12/12/2020) κάνουν λόγο για 28.438 κρούσματα και 496 θανάτους.

Γαλλία: Επέκταση του lockdown ως 7/1 - Δεν απέδωσαν τα μέτρα

Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες, άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Όμως, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν και η κυβέρνηση Macron ανακοίνωσε συνέχιση του μερικού lockdown και μέσα στις γιορτές, το οποίο κρατά κλειστά θέατρα, κινηματογράφους Μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης και πέραν της 15ης Δεκεμβρίου.
Αρχικά η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο άνοιγμα αυτών των χώρων για τις ημέρες των γιορτών όμως η νέα απόφαση παραπέμπει το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου 2021.
«Θα επανεκτιμήσουμε και θα αναλύσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 7 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις καθώς ο κόσμος του πολιτισμού είχε ήδη οργανωθεί για το επικείμενο άνοιγμα.

Εξαγριωμένοι οι άνθρωποι του πολιτισμού

Η ανακοίνωση εξαγρίωσε πολλούς που κατηγορούν τη γαλλική κυβέρνηση πως «προτιμά το εμπόριο από τον πολιτισμό».
«Δεν έχουν καν μπει στον κόπο να μιλήσουν μαζί μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Nicola De Bourg, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Επιχειρήσεων (Syndeac). «Ενημερωθήκαμε πέντε μέρες νωρίτερα για αυτήν την απόφαση. Όλη η δουλειά που έχουμε κάνει ήταν άδικος κόπος».
Ο De Bourg που διευθύνει το Théâtre la Vignette στο Μονπελιέ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία: «Οι χώροι του πολιτισμού, τα σινεμά, τα θέατρα, σέβονται τις οδηγίες προφύλαξης. Αντιθέτως, καθημερινά οι άνθρωποι στοιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Εθνική Ομοσπονδία Γαλλικών Κινηματογράφων (FNCF). O Marc Olivier Sebbag, γενικός εκπρόσωπος του FNCF επεσήμανε πως είναι παράλογο να απαγορεύεται το άνοιγμα των καλλιτεχνικών χώρων, ενώ δεν λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα προστασίας στα καταστήματα και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
«Τηρούμε όλους τους κανόνες. Η απόφαση αυτή είναι ακατανόητη, δεν υπήρξαν μολύνσεις σε θέατρα ή κινηματογράφους. Θα βρουν απέναντί τους όλη την κοινότητα του Πολιτισμού», προειδοποίησε.
Ομοίως και η εταιρεία διανομής Le Pacte, δημοσίευσε στο twitter βίντεο με πολίτες συνωστισμένους σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εμπορικά κέντρα, έχοντας ως μήνυμα «Ανοίξτε τους κινηματογράφους μας».
«Μας παγίδευσαν μία φορά, δεν θα τα καταφέρουν και δεύτερη», αντέδρασε ο Bertrand Taman, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιδιωτικών Θεάτρων. «Κανένας δεν πρόκειται να δώσει ούτε ευρώ για πρόβες και στήσιμο παραστάσεων που δεν πρόκειται να ανέβουν καν».
Μόνο Mathieu Kassovitz,, σκηνοθέτης της Αμελί και του Μίσους, φάνηκε να συμφωνεί με τα μέτρα: «Δεν χρειαζόμαστε ανοιχτούς αυτούς τους χώρους τώρα. Δείτε ταινίες στην τηλεόραση», δήλωσε, προκαλώντας τον θυμό των συναδέλφων του.


Image
Ευρώπη: Περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.  
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία ήρθη στις 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Το lockdown άφησε στις 2/12 κα η Αγγλία, η οποία επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.

Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ινδία με 10 εκατ. μολύνσεις

Μια ανάσα από τα 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Ινδία, η οποία έχει καταγράψει 9,8 εκατ. κρούσματα.
Συγκεκριμένα, η Ινδία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε μολύνσεις, ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 29.398 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά από τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν φτάσει και στο αποκορύφωμα τους, καθώς καθημερινά αναφέρονταν περισσότερα από 95.000 κρούσματα.
Όσον αφορά τους θανάτους, αυτοί αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 414, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 142.268.
Η Ινδία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό λόγω της επιδημίας το κορωνοϊού – Νέα έξαρση κρουσμάτων

Στο κόκκινο είναι Βραζιλία και Μεξικό λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς εδώ και αρκετές ημέρες καταγράφεται και στις δύο χώρες εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Στη Βραζιλία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα ξαναπήραν την ανιούσα, καθώς καθημερινά αναφέρονται πλέον περισσότερα από 50.000 κρούσματα, μια και αυτά είχαν υποχωρήσει για αρκετό διάστημα κάτω από τα 30.000 ημερησίως.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 53.347 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 770 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία πάνω από 180.000 νεκρούς επί συνόλου 6.78 εκατ.  μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς που καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Μεξικό: Ξεκινά τους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 11.897 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 671 θάνατοι.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί πάνω από 113 χιλιάδες θάνατοι,  επί συνόλου 1.2 εκατ.μολύνσεων.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τονίζοντας ότι στην πρώτη του φάση η έμφαση θα δοθεί στα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στους πιο ηλικιωμένους πολίτες.
Σκοπός είναι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού άνω των 16 ετών ως το τέλος του 2021 και η ανοσοποίηση όλου του πληθυσμού να έχει πρακτικά ολοκληρωθεί ως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εκτός εμβολιασμού 9 στους 10 στις φτωχές χώρες

Ενδεικτικά της ανησυχίας αυτής είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Παγκόσμια Συμμαχία για τα εμβόλια (People’s Vaccine Alliance, στην οποία μετέχουν η Διεθνής Αμνηστία, η Frontline AIDS, η Global Justice Now και η Oxfam), σύμφωνα με τα οποία οι 9 στους 10 πολίτες των 70 πιο φτωχών κρατών είναι απίθανο να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού εντός του 2021.
Όπως αναφέρεται, η αιτία για αυτό είναι ότι η πλειοψηφία των εμβολίων που εκτιμάται πως θα λάβουν έγκριση, έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 96% των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Συμμαχία αναφέρει ότι τα πλούσια κράτη με το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει το 53% των πιο υποσχόμενων εμβολίων, επισημαίνοντας ενδεικτικά την περίπτωση του Καναδά, ο οποίος έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος, τόσες που μπορεί να εμβολιάσει κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές!
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μην έχουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τα επόμενα χρόνια.

Πολωνία: Θα χορηγεί κάθε μήνα 3,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου

Η Πολωνία θα είναι σε θέση να χορηγεί κάθε μήνα 3,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονωϊού, όπως ανακοίνωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Για «3,4 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, 3,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μπορούν να χορηγούνται σύμφωνα με τις αιτήσεις που λάβαμε», έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου ο Michał Dworczyk και πρόσθεσε ότι 8.319 ομάδες εμβολιασμού έχουν υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Ο ίδιος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρχουν περί τα 8.000 κέντρα εμβολιασμού στην Πολωνία.
Στο μεταξύ, μειώθηκε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης, μετά την έκρηξη που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, όμως ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός και υπερβαίνει συστηματικά τους 500.
Συνολικά η Πολωνία, μια χώρα περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει περίπου 1,13 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και 22.676 θανάτους από τη νόσο.

Ολλανδία: Με ταχύτερο ρυθμό η αύξηση των κρουσμάτων - Υπό εξέταση η επιβολή αυστηρότερων μέτρων

Αυξήθηκε κατά 9.000 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε στη χώρα η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.
Πλέον, με τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα,  ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασε τα 600.000 και ο αριθμός των θανάτων τους 10.000.
Στο μεταξύ, την Κυριακή 13/12 μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης συναντώνται για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Ιαπωνία: Πάνω από 3 χιλ. ημερήσια τα κρούσματα  για πρώτη φορά

Πάνω από 3.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε η Ιαπωνία για πρώτη φορά,  όπως  μετέδωσε ο δημόσιος σταθμός NHK καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται τον χειμώνα.
Έτσι, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 3.041, ενώ το Τόκιο, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, επιβεβαίωσε 621 νέα κρούσματα.
Συνολικά στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί πάνω από 178 χιλιάδες κρούσματα και περίπου 2.588 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης