Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Linke: Βουλευτές του κόμματος συναντήθηκαν στην Μόσχα με τον Edward Snowden

Die Linke: Βουλευτές του κόμματος συναντήθηκαν στην Μόσχα με τον Edward Snowden
Βασικά θέματα της συζήτησής τους ήσαν τα ζητήματα υπεράσπισης πληροφοριοδοτών και της ελευθερίας του λόγου
Ο εμπειρογνώμων του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στη γερμανική βουλή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Gregor Gysi καθώς και η συνάδελφός του από την κοινοβουλευτική ομάδα Sevim Dagdelen συναντήθηκαν στην Μόσχα με τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ Edward Snowden, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς.
Λεπτομέρειες από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο επίσκεψης των πολιτικών της Αριστεράς στην Ρωσία, αναφέρονται στην ιστοσελίδα της βουλευτού Sevim Dagdelen.
Στις αναφορές της επισημαίνεται ότι βασικά θέματα της συζήτησής τους ήσαν τα ζητήματα υπεράσπισης πληροφοριοδοτών και της ελευθερίας του λόγου.
Εκτός των άλλων συζητήθηκαν οι συνέπειες που προκάλεσαν οι αποφάσεις του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο κατηγορηματικά καταχώρησε στις υπηρεσίες του Snowden, το ότι πριν από επτά χρόνια, έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για την παράνομη παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες τηλεφωνικών συνομιλιών, που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών και εταιρειών στις ΗΠΑ.

Απαράδεκτη η παρακολούθηση των επικοινωνιών πολιτών

«Η παρακολούθηση επικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών και επιχειρήσεων δεν είναι αποδεκτή σε μια ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία», δήλωσαν σε σχέση με την πρακτική αυτή οι Giezi και Dagdelen.
«Η συνδρομή της NSA στην παράνομη υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών εκ μέρους δυτικών μυστικών υπηρεσιών, τέτοιων όπως η Ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND) πρέπει να αξιολογηθούν ως συμβολή στην παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε μια τέτοια συνδρομή πρέπει να τεθεί άμεσα τέλος», υπογράμμισαν οι Γερμανοί πολιτικοί της Αριστεράς.
Κατά την άποψη των βουλευτών του κόμματος της Αριστεράς, «οι πληροφοριοδότες όπως ο Edward Snowden δεν είναι εγκληματίες, αλλά μεγάλοι ήρωες , οι οποίοι αποκαλύπτουν εγκλήματα και παραβιάσεις της νομοθεσίας».
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγγυήθηκαν στον θαρραλέο πληροφοριοδότη Snowden την ασφάλεια και την προστασία του από διώξεις εκ μέρους των ΗΠΑ είναι ντροπή», κατέληξαν οι Γερμανοί βουλευτές της Αριστεράς.

Ρωσική υπηκοότητα

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο δικηγόρος του Snowden Andrei Kutzerena είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS, ότι ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ θα καταθέσει τα έγγραφα που απαιτούνται για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.
Στις αρχές Νοεμβρίου ο Edward Snowden με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Twitter είχε ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα και να γίνει έτσι κάτοχος διπλής αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας.
«Εγώ και η σύζυγός μου δεν έχουμε την παραμικρή επιθυμία να αποχωριστούμε τον γιό μας.
Να γιατί στην εποχή της πανδημίας και των κλειστών συνόρων θα υποβάλουμε αίτηση για την απόκτηση διπλής αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας», έγραφε ο Snowden στην ανάρτησή του.
Ο Snowden υπογράμμιζε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του, η Lindsay Mills, «θα παραμείνουν Αμερικανοί» και θα διαπαιδαγωγήσουν τον γιό τους «με όλες τις αξίες της Αμερικής», συμπεριλαμβανομένης «την ελευθερίας να λέει την γνώμη του».
«Με ανυπομονησία περιμένω εκείνη τη μέρα που θα μπορώ να επιστρέψω στις ΗΠΑ, ώστε όλη μας η οικογένεια να επανενωθεί», πρόσθετε ο Snowden.
Στα τέλη Οκτωβρίου ο Edward Snowden είχε πάρει επ’ αόριστον άδεια παραμονής στη Ρωσία, η οποία ισοδυναμεί με άδεια μονίμου κατοίκου της Ρωσίας.

Πως γινόταν η παρακολούθηση

Ο Snowden το 2013 είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και για την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών.
Φοβούμενος ότι θα διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.
Την 1η Αυγούστου του 2014 πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία.
Στις ΗΠΑ ο Snowden κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας.
Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Snowden προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

www.bankingnews.sgr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης