Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υψηλό τριετίας για το κρυπτονόμισμα Bitcoin - Εκτοξεύθηκε πάνω από τα 17.000 δολ.

tags :
Υψηλό τριετίας για το κρυπτονόμισμα Bitcoin - Εκτοξεύθηκε πάνω από τα 17.000 δολ.
Το Bitcoin έχει πάρει φωτιά...
To Bitcoin, το κρυπτονόμισμα σταθμός που γεννήθηκε λιγότερο από μια δεκαετία πριν περίπου στο μυαλό του μυθικού εφευρέτη του Satoshi Nakamoto και που παράγεται μέσω ενός προγράμματος το οποίο τρέχει από υπολογιστές βρίσκοντας τις λύσεις σε σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, έχει πάρει φωτιά, καταγράφοντας την μία ανοδική εβδομάδα μετά την άλλη!
Ειδικότερα, το κρυπτονόμισμα διέσπασε το φράγμα των 17.000 δολ. και ετοιμάζεται για νέα υψηλά.
Σημειώνεται πως πρόκειται για ρεκόρ τριετίας.
Η τιμή του Bitcoin σημείωσε αύξηση άνω του 4% τις τελευταίες 24 ώρες, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στα 17.030 δολ. - στο υψηλότερο σημείο από τις 7 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου της βιομηχανίας CoinDesk.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η άνοδος (+137%) οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως τα κολοσσιαία πακέτα δημοσιονομικής στήριξης που σχετίζονται με την Covid-19, αλλά και με το ενδιαφέρον από επενδυτές-θρύλους όπως ο Paul Tudor Jones και ο Stanley Druckenmiller.
«Το χάσμα μεταξύ του κόσμου των κρυπτονομισμάτων και των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών μέσων έχει κλείσει δραματικά», δήλωσε στο CNBC ο Charles Hayter, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής δεδομένων CryptoCompare.
«Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλοι παίκτες “παίζουν” στις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Τo αφήγημα που τους αναγκάζει να το κάνουν είναι αυτή η ευθυγράμμιση της Covid, της νομισματικής πολιτικής και της πολιτικής αναταραχής σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σύμφωνα με τους οπαδούς του ψηφιακού νομίσματος, το Bitcoin συμπεριφέρεται όπως ο χρυσός.
Το ποσοστό ανόδου του σε σχέση με τον χρυσό δε είναι παραπλήσιο με αυτό απέναντι στο δολάριο, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει μεγάλη τάση για arbitrage ακόμα και απέναντι στο κίτρινο μέταλλο.
Επίσης, τα μέτρα φορολογικής και νομισματικής τόνωσης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας μειώνουν την ελκυστικότητα κρατικών νομισμάτων όπως το δολάριο ΗΠΑ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η εκρηκτική άνοδος του Bitcoin έχει να κάνει με το ότι πολλές εταιρείες έχουν κάνει στροφή προς αυτό.
Η Fidelity Investments, για παράδειγμα, δημιούργησε μια ειδική μονάδα ψηφιακών στοιχείων για να διευκολύνει τους πελάτες της να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα, ενώ το PayPal άρχισε πρόσφατα να επιτρέπει στους χρήστες του να αγοράζουν, να διατηρούν και να πωλούν ψηφιακά νομίσματα.

H αξία του Bitcoin θα ξεπεράσει τα 318.000 δολ. το 2021, υποστηρίζει αναλυτής της Citigroup

Τα 318.000 δολ. εκτιμά ότι θα φτάσει η τιμή του Bitcoin μέχρι το 2021 ο managing director της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, Tom Fitzpatrick.
Όπως είπε, το αβέβαιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και οι ομοιότητες που παρουσιάζει η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων με την αγορά χρυσού θα ωθήσουν την τιμή του Bitcoin σε δυσθεώρητα ύψη.
Βέβαια, παρότι εδώ και πολύ καιρό ονομάζεται «ψηφιακός χρυσός» από τους φανατικούς των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin μέχρι στιγμής, λόγω της μεταβλητότητας που παρουσιάζει και της φύσης των συναλλαγών που γίνονται με αυτό, έχει «κακό όνομα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Fitzpatrick, το τρέχον μακροοικονομικό σκηνικό μπορεί να πυροδοτήσει το περιουσιακό στοιχείο και να το συντηρήσει ψηλά.
«Βλέπετε ότι οι τιμές είναι πολύ πιο συμμετρικές τα τελευταία επτά χρόνια, σχηματίζοντας κάτι που μοιάζει με καλά καθορισμένο κανάλι, που μας δίνει μια ανοδική κίνηση παρόμοια με το τελευταίο ράλι (το 2017)», όπως φαίνεται, στην παρακάτω εικόνα.

Ο Fitzpatrick χαρακτήρισε το Bitcoin «νέο χρυσό» και είπε ότι το ασταθές μακροοικονομικό κλίμα του σήμερα δημιουργεί χώρο για μια νέα χρηματοοικονομική δομή.
Η κατάσταση, όπως είπε, είναι παρόμοια με το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί κατά τη δημιουργία του Bitcoin το 2008, οπότε συνέβη μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην ιστορία.

Μεταβαλλόμενο νομισματικό περιβάλλον

Το στέλεχος της Citibank είπε ότι η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ διαμορφώνεται ιστορικά από δύο παράγοντες:
τη συνάφεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με τα χρήματα που τυπώνει (για την προστασία της οικονομίας της) και την ενδεχομένως χαμηλότερη αποτίμηση του νομίσματος fiat (που ονομάζεται υποτίμηση).
Αυτό, κατά τη γνώμη της Fitzpatrick, ανανεώνουν τη ζήτηση για χρυσό, αλλά και για το ψηφιακό ανάλογό του, το Bitcoin.
«Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο με περιορισμένη προσφορά.
Κινείται πέρα από τα σύνορα και οι ιδιοκτήτες του δεν εντοπίζονται», είπε.
Εν τω μεταξύ, η άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων που υποστηρίζονται από το κράτος - όπως το ψηφιακό Yuan της Κίνας - είναι μια ακόμη ένδειξη του μεταβαλλόμενου χρηματοοικονομικού καθεστώτος που θα μπορούσε, με τη σειρά του, να υποστηρίξει την άνοδο του Bitcoin, σημείωσε ο Fitzpatrick.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης