Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στενός σύμμαχος του Erdogan ο νέος διοικητής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Naci Agbal - Θα διαθέτει υπερεξουσίες

Στενός σύμμαχος του Erdogan ο νέος διοικητής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Naci Agbal - Θα διαθέτει υπερεξουσίες
O Agbal αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εν μέσων ανησυχιών σχετικά με την πολιτική επιρροή στη νομισματική πολιτική
Στενός σύμμαχος του Tayyip Erdogan είναι ο νέος διοικητής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Naci Agbal,  ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στο πρόσφατο παρελθόν. O Agbal αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εν μέσων ανησυχιών σχετικά με την πολιτική επιρροή στη νομισματική πολιτική και τον μόνιμα διψήφιο πληθωρισμό, παρατηρεί το Reuters.
Ο Agbal, 52 ετών, θεωρείται ικανός τεχνοκράτης και ακολουθεί μία ορθόδοξη προσέγγιση ως προς την οικονομική πολιτική, λένε οι αναλυτές.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για τον τέταρτο διοικητή σε πέντε χρόνια και αντικαθιστά τον Murat Uysal ο οποίος αύξησε το βασικό επιτόκιο σε 10,25% τον Σεπτέμβριο.
Αν και δεν είχε θητεύσει ποτέ στην κεντρική τράπεζα, ο Agbal κατείχε αρκετές θέσεις στις κυβερνήσεις του Erdogan.
Συνεργάστηκε στενά με τους πρώην υπουργούς Ali Babacan και Mehmet Simsek, που θεωρούνται φιλικοί προς την αγορά.
Ο Agbal διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εγγύτητα του Agbal με τον Erdogan θα είναι πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση ζητημάτων, καθώς θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο για βασικά θέματα.
Οι γνώσεις του για τις αγορές θα βοηθήσουν την οικονομία που πλήττεται από την τρέχουσα ύφεση.
«Ο Agbal έχει πολύ στενούς δεσμούς τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική ελίτ της χώρας.
Η εμπειρία και η κατάρτισή του είναι γνωστές από όλους.
Η ταχύτητα με την οποία μπορεί να φτάσει στον Erdogan είναι κρίσιμη αυτήν την περίοδο.
Θα πείσει τους πολιτικούς για ορισμένα θέματα », δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.
«Είναι ένα άτομο που μπορεί να καταλάβει τι θέλουν τόσο οι αγορές όσο και οι πολιτικοί και είναι αρκετά κοντά στο να έρθει σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο για να θέσει οποιοδήποτε ζήτημα. Παρόλο που πολλοί τον γνωρίζουν ως πολιτικό, είναι κάποιος του οποίου οι τεχνικές γνώσεις είναι επίσης πολύ υψηλές.
Υπό αυτήν την έννοια, θα δούμε έναν πολύ ισχυρό διοικητή της κεντρικής τράπεζας », δήλωσε παράγοντας της τουρκικής οικονομίας στο Reuters.
Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή (6/11/2020( μετά από το νέο χαμηλό ρεκόρ των 8,58.
To νόμισμα της Τουρκίας έχει απωλέσει το  30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.
Ο Yusal είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Murat Cenitkayia.
Ο Agbal διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Η προοπτική της εκλογής Biden πιέζει περαιτέρω τη λίρα

Η προοπτική της εκλογής του Δημοκρατικού Joe Biden πιέζει περαιτέρω το τουρκικό νόμισμα.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τα συναλλαγματικά αποθέματα και η εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας παραμένουν πιθανά αδύναμα σημεία, με τους επενδυτές να αποφεύγουν πλέον τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.
Η περαιτέρω πίεση στο νόμισμα, ο διψήφιος πληθωρισμός και τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα "θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες" επίσημης αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του έτους.
Η λίρα υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά παρά την αδυναμία του δολαρίου, καθώς οι διμερείς δεσμοί της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαρραγούν αν ο Δημοκρατικός Joe Biden συνεχίσει να κερδίζει έδαφος και γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.
Image
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο η τουρκική λίρα θα δεχτεί περισσότερη πίεση, προσθέτοντας στην πτώση του 30% φέτος και σχεδόν 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες μόνο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 10,25% τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να το αοφασίσει και πάλι προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει περίπου στο 12%.
Ωστόσο, η σύσφιξη των πιστώσεων τους τελευταίους μήνες «ήταν ανεπαρκής για να αντιστρέψει την πτωτική τάση της λίρας και (σε μικρότερο βαθμό) τα συναλλαγματικά αποθέματα», αναφέρει η Fitch.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται «junk» από τους τρεις μεγάλους οίκους.
Αν και η βαθμολογία BB της Fitch είναι η υψηλότερη, τον Αύγουστο ο οίκος αναθεώρησε τις προοπτικές σε «αρνητικές» από «σταθερές», αναφέροντας τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και την αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τη Fitch, η κεντρική τράπεζα έχει «περιορισμένη ανεξαρτησία» από την πολιτική πίεση για χαμηλότερα επιτόκια και «ιστορικό αργής ανταπόκρισης σε γεγονότα», αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η υπερβολικά χαλαρή πολιτική προκαλεί εξωτερικές ανισορροπίες και αστάθεια της αγοράς.
Ωστόσο, η λίρα δεν προκάλεσε «σοβαρές πιέσεις» στην εξωτερική χρηματοοικονομική θέση των τραπεζών ή των εταιρειών, και η τάση στα συναλλαγματικά αποθέματα «έχει γίνει κάπως λιγότερο αρνητική».
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν στα 16,8 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, τα χαμηλότερα από το 2004, από 41,1 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019.
Προσθέτοντας στα δεινά της λίρας, η κατοχή ξένων νομισμάτων και ο χρυσός των Τούρκων έφτασαν τα 221 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης