Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα εξέγερσης το Κιργιστάν - Ακυρώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών - Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει ο πρόεδρος

Στα πρόθυρα εξέγερσης το Κιργιστάν - Ακυρώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών -  Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει ο πρόεδρος
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος 24.kg, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύκτας, αφού χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και απελευθέρωσαν από τη φυλακή τον πρώην πρόεδρο της χώρας.
Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από χθες, Δευτέρα, από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, που πρόσκειται στον πρόεδρο, συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Sooronbai Jeenbekov και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.
Ο Sooronbai Jeenbekov τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι "ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους".
Ένας άνδρας, "πιθανόν διαδηλωτής" καθότι φορούσε πολιτικά, πέθανε αφού τραυματίστηκε σε συγκρούσεις που σημειώθηκε χθες στην πρωτεύουσα Μπισκέκ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κιργιστάν.
Από την πλευρά του ο Κιργίζιος πρόεδρος διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι έχουν καταλάβει κάποια κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους και την έδρα της κυβέρνησης, τα γραφεία της οποίας λεηλατήθηκαν εν μέρει.
"Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης (...) να μη χυθεί αίμα", υπογράμμισε ο Jeenbekov, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να εξετάσει ενδελεχώς ολες τις παρατυπίες και, αν το κρίνει απαραίτητο, να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών".
Οι δηλώσεις αυτές του Κιργίζιου προέδρου έγιναν αφού διαδηλωτές απελευθέρωσαν τον προκάτοχό του Almazbek Atabajev, πρώην σύμμαχό του που έγινε αντίπαλός του.
Ο Αταμπάγιεφ έχει καταδικαστεί σε ένδεκα χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και κρατούνταν στη φυλακή των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιργιστάν, την έδρα των οποίων κατέλαβαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.
Εναντίον του εκκρεμούν κατηγορίες για οργάνωση μαζικών ταραχών και φόνου, οι οποίες συνδέονται με τη σύλληψή του κατά τα βίαια επεισόδια του 2019 τα οποία κινδύνευσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απελευθέρωσαν και άλλους πολιτικούς που κρατούνταν.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στα πρόθυρα εξέγερσης βρίσκεται το Κιργιστάν, στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών, με τον πρόεδρο της χώρας να καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας Kursan Asanov, ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι ο Κιργίζιος πρόεδρος Sooronbai Jeenbekov ενδέχεται να χάνει τον έλεγχο της χώρας.
Η αστυνομία έχει λάβει εντολές να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και να αποτρέψει ταραχές και λεηλασίες στη διάρκεια των διαδηλώσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Kashkar Junushaliyev δεν πήγε στο υπουργείο σήμερα.
Από την πλευρά του o Jeenbekov, όπως ανακοίνωσε η προεδρία, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους».
 Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από χθες, Δευτέρα, από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.
Σήμερα διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή του Μπισκέκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης