Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις φλόγες του πολέμου ο Καύκασος – Ήχησαν οι σειρήνες στην πρωτεύουσα του Nagorno Karabakh - «Βίαιες μάχες» καταγγέλλει η Αρμενία

Στις φλόγες του πολέμου ο Καύκασος – Ήχησαν οι σειρήνες στην πρωτεύουσα του Nagorno Karabakh - «Βίαιες μάχες» καταγγέλλει η Αρμενία
Μαίνονται με σφοδρότητα οι συγκρούσεις στον Καύκασο
(συνεχές upd) Στις φλόγες του πολέμου βρίσκεται ο Καύκασος με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, καθώς επαπειλείται ευρεία στρατιωτική σύγκρουση με την εμπλοκή των ισχυρών γεωπολιτικών παικτών. Ήδη ξεχωρίζει η τουρκική εμπλοκή, την οποία ανοιχτά έχει καταγγείλει η Γαλλία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαμάχη Ρωσίας - Τουρκίας για τον ζωτικό χώρο της ευρύτερης περιοχής
με τη δεύτερη να απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
Χερσαίες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν και σήμερα Κυριακή (4/10/2020) νέα, μεγάλης κλίμακας, επίθεσης στην περιοχή του Nagorno Karabakh με τον στατό της Αρμενίας να απαντά αποφασιστικά.
Σήμερα (4/10) το πρωί, ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πρωτεύουσα του Nagorno Karabakh, το Στεπανακέρτ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Γύρω στις 09.30 (τοπική ώρα, 08.30 ώρα Ελλάδας) ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη, λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά τους δήλωσαν ότι προχώρησαν σε "αντίποινα" ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών από Αρμένιους αυτονομιστές από το Στεπανακέρτ.
Την ίδια στιγμή η Αρμενία εξαπέλυσε πυρά κατά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αζερμπαϊτζάν, τη Γκάντζα, με το αζέρικο υπουργείο Άμυνας να δηλώνει σήμερα (4/10) οτι η Γκάντζα «δέχεται πυρά» από δυνάμεις της Αρμενίας.
Η Αρμενία ωστόσο, αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο ηγέτης της περιοχής του Nagorno Karabakh δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Γκάντζα.

Χθες οι μάχες ήταν σώμα με σώμα

Χθες, τα στρατεύματα προήλασαν στην περιοχή του Nagorno Karabakh, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αρμένιων αυτονομιστών, από βορρά και νότο, σύμφωνα με το πρακτορείο επικαλούμενο τον αρμενικό στρατό.
Η Αρμενία ανακοίνωσε  ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέσα» για να προστατεύσει τους Αρμένιους από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ανέφερε ότι οι δυνάμεις του κερδίζουν έδαφος σε μάχες για τον ορεινό θύλακα του Nagorno Karabakh.
Παρά τη γαλλική απόπειρα διαμεσολάβησης, οι μάχες συνεχίστηκαν με σφοδρότητα για 7η συνεχόμενη μέρα.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 240 στις μάχες για το Nagorno Karabakh.
Κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει δεκάδες τανκς της άλλης.
Η πλευρά των Αζέρων κέρδισε εδάφη και ο πρόεδρος Ilham Aliyev έστειλε συγχαρητήρια σε στρατιωτικό διοικητή για την κατάληψη ενός χωριού.
«Σήμερα ο στρατός μας σήκωσε τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν στη Madagiz.
Η Madagiz είναι δική μας », δήλωσε ο Aliyev στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση της κατάστασης στο έδαφος, σημειώνει το Reuters.
Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Artsrun Hovhannisyan, δήλωσε ότι η κατάσταση μεταβάλλεται συχνά.
«Σε έναν τόσο μεγάλο πόλεμο τέτοιες αλλαγές είναι φυσικές.
Μπορούμε να πάρουμε μια θέση και μετά να την αφήσουμε σε μια ώρα », είπε στους δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας  Nikol Pashinyan είπε στους συμπατριώτες του σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οι μάχες σε όλο το μέτωπο είναι έντονες.
«Από τώρα, έχουμε ήδη σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, τόσο στρατιωτικών όσο και αμάχων, μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού δεν είναι πλέον χρησιμοποιήσιμες, αλλά ο αντίπαλος δεν έχει καταφέρει ακόμη να λύσει κανένα από τα στρατηγικά του ζητήματα», είπε.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας απέχουν μέχρι στιγμής από την είσοδο στον πόλεμο παράλληλα με αυτές του Nagorno Karambakh αλλά ο Pashinyan χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως εθνικό αγώνα και τη συνέκρινε με τον πόλεμο της χώρας με την Οθωμανική Τουρκία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Τουρκία έστειλε 1.200 Σύρους μαχητές στο Αζερμπαΐτζάν

Τουλάχιστον 64 μαχητές από τη Συρία, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Αζέρους και τους Αρμένιους στον θύλακα αυτόν που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ανέφερε χθες Σάββατο μη κυβερνητική οργάνωση.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.200 Σύροι, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος του Bassar al Assad, στάλθηκαν από την Τουρκία να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από το Γερεβάν.
Ως πρότινος η ΜΚΟ αναφερόταν σε περίπου 850 μαχητές, οι οποίοι στάλθηκαν στην περιοχή εδώ και μια εβδομάδα.
Τουλάχιστον 36 από τους Σύρους αντάρτες σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις απώλειες στις τάξεις τους να φθάνουν τις 64.
Αφότου ξέσπασαν εχθροπραξίες, η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει σύρους "μισθοφόρους" στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επισήμως, η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές.
Από την 27η Σεπτεμβρίου μαίνονται σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κατά πλειονότητα Αρμένιοι οι οποίοι αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης με τουλάχιστον 30.000 νεκρούς.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 300 "τζιχαντιστές" έφυγαν από τη Συρία και πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσουν περνώντας από την Τουρκία, κρίνοντας πως ξεπεράστηκε μια "κόκκινη γραμμή".
Σε ανακοίνωσή του χθες Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε εναντίον της "κατάφωρης τουρκικής ανάμιξης" στη σύρραξη.
Η Άγκυρα έχει σκοπό να "πυροδοτήσει" την κρίση, συνεχίζοντας "την πάγια συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος σε πολλές χώρες, όπου δημιουργεί εντάσεις και ρίχνει λάδι στη φωτιά", ανέφερε ανακοίνωση του συριακού ΥΠΕΞ που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Αρμενία: Αποκρούστηκε η επίθεση των Αζέρων
 
«Σφοδρές μάχες» σημειώθηκαν το  Σάββατο (3/10/2020) στη γραμμή του μετώπου στο Nagorno Karabakh όπου στρατιώτες αυτής της αυτόνομης περιφέρειας «κατάφεραν να σταματήσουν τη μεγάλης κλίμακας επίθεση» του αζερικού στρατού, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
Ο στρατός του Nagorno Karabakh «κατάφερε να σταματήσει τη μεγάλης κλίμακας επίθεση του εχθρού», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Susan Stepanyan, η οποία πρόσθεσε πως «σφοδρές μάχες» σημειώνονται αυτή την ώρα σε πολλούς τομείς του μετώπου.
Σε έναν από τους τομείς του μετώπου, «οι δυνάμεις μας αντεπιτέθηκαν», διευκρίνισε η Stepanyan.

Αρμενία: 51 αυτονομιστές νεκροί στο Nagorno Karabakh

Η Αρμενία ανακοίνωσε το Σάββατο (3/10/2020)  τον θάνατο άλλων 51 στρατιωτών του Nagorno Karabakh στις συγκρούσεις όπου αντιπαρατίθενται, για έβδομη ημέρα, οι δυνάμεις της αυτόνομης περιοχής με εκείνες του Αζερμπαϊτζάν.
Ο κατάλογος των 51 στρατιωτών που σκοτώθηκαν δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της αρμενικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αυτόνομου θυλάκου, Arayik Harutyunyan, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η «τελευταία μάχη» για το Nagorno Karabakh έχει αρχίσει και πρόσθεσε, ντυμένος με στολή παραλλαγής, πως πηγαίνει στο μέτωπο για να πολεμήσει στο πλευρό των στρατιωτών του.

Erdogan: Στηρίζουμε τους καταπιεσμένους Αζέρους

Τη στήριξή του στους Αζέρους στις συγκρούσεις με τους Αρμένιους επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το Σάββατο (3/10/2020).
Η Τουρκία υποστηρίζει τους «καταπιεσμένους» στον Καύκασο, όπου η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στις σκληρές μάχες στον θύλακα του Nagorno Karabakh, τόνισε ο Erdogan.
«Προσπαθούμε μέρα και νύχτα για τη χώρα μας να πάρει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια τάξη.
Στεκόμαστε δίπλα στους καταπιεσμένους από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Καύκασο », είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Η Τουρκία απέρριψε τις «ρηχές» εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στον Νότιο Καύκασο, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από επτά ημέρες σφοδρών μαχών με αρμενικής δυνάμεις του αποσχισθέντος θυλάκου Nagorno Karabakh.
Ενώ η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία καλούν σε τερματισμό των εχθροπραξιών, η περιφερειακή δύναμη Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά τους Αζέρους και επαναλαμβάνει πως οι Αρμένιοι «εισβολείς», όπως τους χαρακτηρίζει, πρέπει να αποσυρθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa πως η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο ενδιάμεσου σε μια κατάπαυση του πυρός «μόνο αν είναι ουδέτερη».
«Οι ρηχές εκκλήσεις για μια άμεση παύση των εχθροπραξιών και για μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι χρήσιμες αυτή τη φορά», δήλωσε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Μόσχα έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, αλλά έχει καλές σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν.   

Προειδοποίηση από το Ιράν

Το Ιράν προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει καμία «παρείσφρηση» στο έδαφός του αρμενικών και αζερικών δυνάμεων που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στο Nagorno Karabakh μετά τα πυρά όλων που έπληξαν ιρανικά χωριά κατά μήκος της μεθορίου.
«Κάθε παρείσφρηση στο έδαφος της χώρας μας από το ένα ή από το άλλο μέρος της σύγκρουσης είναι απαράδεκτη και προειδοποιούμε όλα τα μέρη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με αυτό», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Πολλά βλήματα όλμων έχουν πέσει σε ιρανικά χωριά που βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων με το Nagorno Karabakh από τη Δευτέρα (28/9), σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Ένα παιδί ηλικίας έξι ετών τραυματίστηκε την Τετάρτη όταν βλήματα όλμου έπληξαν το χωριό Παρβίζ Χάνλου, στην επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες.
Σύμφωνα με το Irna, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Αρνταμπίλ, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων «δεδομένης της έντασης των μαχών».

Στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας καταγγέλλει η Αρμενία

Εν τω μεταξύ, η  Αρμενία καταγγέλλει ότι διαθέτει αποδείξεις για στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας και o πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron να ζητά εξηγήσεις από τον Τούρκο ομόλογό του Reccep Tayip Erdogan.
Η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι συμπροεδρεύουσες της Ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1992 για να μεσολαβήσει στην σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές για τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την εγκαθίδρυση εκεχειρίας.
Ωστόσο η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στις ειρηνευτικές κινήσεις.
Η Αρμενία διαθέτει «αποδείξεις» ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα.  
Ο Pashinyan κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες» στο Nagorno, την αποσχιθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, όπου συγκρούονται από την Κυριακή Μπακού και Γερεβάν.
Έχουμε αποδείξεις, τόνισε ο Pashynian.
 Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω- Karabakh, κατήγγειλε ο ίδιος.
Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση, τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.
Υπάρχουν αποδείξεις, συνέχισε, “ότι Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης.
Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους.
Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία, δήλωσε.
Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων, πρόσθεσε.
Why Azerbaijanis and Armenians have been fighting for so long

Πρόθυμη η Αρμενία να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για την επίτευξη εκεχειρίας

Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την ομάδα μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ώστε να εγκαθιδρυθεί εκ νέου εκεχειρία στο Nagorno Karabakh, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών που υποστηρίζει το Γερεβάν από την Κυριακή.
«Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με τις χώρες που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας που θα στηρίζεται στις συμφωνίες του 1994-1995» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας σε ανακοίνωσή του.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης