Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δίλημμα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας - Κόντρα μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων για το QE

tags :
Το δίλημμα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας - Κόντρα μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων για το QE
Ο επικεφαλής του το think tank του υπουργείου Οικονομικών τάσσεται υπέρ της έναρξης αγορών κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα
Τα σχέδια της Κίνας για ενίσχυση των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων και των συμβούλων επενδύσεων για το εάν η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να νομισματοποιήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα μέσω ποσοτικής χαλάρωσης.
Στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Κίνας, που αναμένεται να αρχίσει την Παρασκευή (22/5/2020), αναμένεται να αποκαλυφθούν σχέδια τόνωσης για την αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θέτοντας στο προσκήνιο τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και οδηγώντας σε ερωτήματα εάν θα χρηματοδοτήσει μια αναμενόμενη αύξηση κρατικά ομόλογα.
Περιέργως, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα του Reuters, αυτή η συζήτηση διεξάγεται δημόσια, κάτι που αποκαλύπτει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων.
Ο Liu Shangxi, επικεφαλής της Κινεζικής Ακαδημίας Δημοσιονομικών Επιστημών (CAFS), το think tank του υπουργείου Οικονομικών, ηγείται των αιτημάτων η PBOC να αγοράσει άμεσα ειδικά ομόλογα έως 5 τρισ. γουάν, με μηδενικό επιτόκιο.
Σύμφωνα με τον Liu, η άμεση αγορά τέτοιων ομολόγων από την κεντρική τράπεζα (ποσοτική χαλάρωση) θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό των επιπτώσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές και επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της προσφοράς χρήματος.
Ο ίδιος υποβάθμισε τον κίνδυνο υπερπληθωρισμού.
Με την πρόταση του Liu διαφωνεί ο Ma Jun, ένας σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας, και πολλοί κυβερνητικοί οικονομολόγοι.
Ο Ma υποστηρίζει ότι η PBOC θα πρέπει να αποφύγει τις αγορές κρατικών ομολόγων καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός, και θα δημιουργηθεί assets φούσκες και θα αποτελέσει πλήγμα για το γουάν.
Ο Zhang Ming από την Κινεζική Ακαδημία των Κοινωνικών Επιστημών, ένα κρατικό think tank, έχει χαρακτηρίσει «πολύ λάθος» την ιδέα του Liu.
O Liu μιλώντας στο Reuters εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κίνα θα πρέπει να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα πολιτικής για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αυτή είναι η προσωπική μου πρόταση.
Το αν θα μπορούσε να εγκριθεί εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει», είπε ο Liu.
«Ο τρόπος συντονισμού της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε ένα νέο πλαίσιο είναι κάτι που διερευνούν όλες οι χώρες.
Η Κίνα πρέπει επίσης να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο με βάση τις δικές της συνθήκες» τόνισε ο ίδιος.
Η κινεζική νομοθεσία απαγορεύει στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει κρατικά ομόλογα, αλλά ο Liu πρότεινε αναθεώρηση του νόμου.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι οι απόψεις του Liu δεν αντιπροσωπεύουν αυτές του υπουργείου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης