Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές λόγω ΕΚΤ και μακροοικονομίας - Πτώση -1,23% o Dow Jones - Ο DAX -2,22%

Πιέσεις στις αγορές λόγω ΕΚΤ και μακροοικονομίας - Πτώση -1,23% o Dow Jones - Ο DAX -2,22%
Tο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε συρρίκνωση 3,8% στο α' 3μηνο του 2020
Πτώση κατέγραψαν τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα (30/4), μετά τη συρρίκνωση που κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2020, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και τη εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς στα 3,8 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 25 Απριλίου, ανεβάζοντας το πλήγμα από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στα 30 εκατ.
Τη στιγμή που η Fed προειδοποιεί ότι η ζημία στην οικονομία θα είναι μεγάλη και μεσοπρόθεσμη, η ΕΚΤ μετά από τέσσερις επιθετικές παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες τήρησε στάση αναμονής κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (30/4) συνεδρίασης.
Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στις πράξεις TLTRO III για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στις 50 μονάδες βάσης, χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα επικρατούν την ίδια περίοδο.  
Ανακοίνωσε επίσης μια νέα σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης για την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας (PELTROs).
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, οι πράξεις αυτές θα διενεργηθούν για να στηρίξουν τις συνθήκες ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης και να συμβάλουν στη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας των αγορών χρήματος.  
Αχτίδα αισιοδοξίας δίνει η επιστημονική κοινότητα έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμο ώστε να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο που θα περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ανακοίνωσε ότι η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε και ότι τα μηνύματα είναι θετικά καθώς το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών είδαν σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και την Κίνα, μετά τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του φαρμάκου tocilizumab που έγινε στην Κίνα.
Περί τα εκατό προγράμματα εμβολίων κατά του κορωνοϊού υπάρχουν ανά τον κόσμο, δέκα εκ των οποίων βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Το ενδιαφέρον φαίνεται πως επικεντρώνεται στην προσπάθεια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Μάλιστα, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάζονται για την ανάπτυξη και την παρασκευή ενός εμβολίου με στόχο την αύξηση της ικανότητας παραγωγής 100 εκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του έτους, εάν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Ο δέικτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,23% κλείνοντας στις 24.331 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,94% στις 2.911 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,28% στις 8.889 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύθηκε στις 34,33 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -2,22% στις 10.861 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση -2,09% στις 17.690 μονάδες.
Image


Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 3,8 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 25 Απριλίου, ανεβάζοντας το πλήγμα από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού στα 30 εκατ.
Μάλιστα, η άνοδος που σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις των ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση των αιτήσεων κατά 3,5 εκατ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασία των ΗΠΑ προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι νέες αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 15 χιλ. σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, στις 4,4 εκατ. αιτήσεις συνολικά.
Σημειώνεται ότι η εβδομαδιαία αύξηση των αιτήσεων σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά στις 28 Μαρτίου του 2020, και συγκεκριμένα κατά 6,87 εκατ. αιτήσεις, με τον σχετικό αριθμό να υποχωρεί σταδιακά κάθε εβδομάδα.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν άνοδο 2,2 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αγγίζοντας τα 18 εκατ.
Τα προβλήματα που εμφανίζονται στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη ύφεση της οικονομίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας για το ΑΕΠ.
Η συρρίκνωση 4,8% που σημειώθηκε στην αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να αναθεωρηθεί επί τα χείρω μέσα στο επόμενο διάστημα, και αποτελεί ένα δείγμα των ζημιών που έχουν καταγραφεί.
20200430 UI claims vs GR job losses
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα, με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, να εκτιμά ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 10%, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 4,4%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Απρίλιο του 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15,1%.
Πτώση 7,5% κατέγραψαν τον Μάρτιο οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1959, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κλειστεί στα σπίτια τους λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου δίνουν επίσης μια πρώτη εικόνα και τον αντίκτυπο της πανδημίας στα εισοδήματα των Αμερικανικών, ήτοι μισθούς, τόκους, μερίσματα, επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, καταδεικνύοντας το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού και εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το εισόδημα των Αμερικανών μειώθηκε κατά 2% τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, όμως, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν βυθιστεί, δεδομένου ότι εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν στα σπίτια τους, οι αποταμιεύσεις των αμερικανικών νοικοκυριών κατέγραψαν άλμα κατά 13,1% τον Μάρτιο, μετά την αύξηση κατά 8% που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση κερδών ανακοίνωσε η McDonald's Corp. για το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς ο κολοσσός του γρήγορου φαγητού αναγκάστηκε να κλείσει πολλά από τα εστιατόρια του εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η McDonald's ανακοίνωσε κέρδη 1,107 δισ. δολ. ή 1,47 δολ. ανά μετοχή από 1,328 δισ. δολ. ή 1,72 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα έσοδα υποχώρησαν 6% στα 4,714 δισ. δολ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet ήταν για κέρδη ανά μετοχή στα 1,57 δολ. ανά μετοχή με έσοδα 4,670 δισ. δολ.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις υποχώρησαν 3,4%.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περίπου το 75% των καταστημάτων της παραμένουν ακόμα ανοιχτά, προσφέροντας υπηρεσίες drive-through και take-away ή κάνοντας παραδόσεις.
Στις ΗΠΑ το 99% των καταστημάτων είναι ανοιχτά, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις με περιορισμένα μενού και για λιγότερες ώρες.
Στην Κίνα επίσης το 99% των καταστημάτων επαναλειτουργεί, αν και η ζήτηση έχει υποχωρήσει καθώς οι επενδυτές δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στις προηγούμενες συνήθειες τους.
Ανέκαμψαν ελαφρώς οι πωλήσεις διαφημίσεων του Twitter στην Ασία, μετά τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Reuters, το κοινωνικό δίκτυο, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανακοίνωσε ότι οι ημερήσιοι χρήστες -που βλέπουν διαφημίσεις- αυξήθηκαν κατά 24%, φτάνοντας στα 166 εκατ.
Ήταν περίπου 2 εκατ. περισσότεροι από τις προβλέψεις, καθώς ο κόσμος στράφηκε στο Twitter για να ενημερώνεται για τον ιό.
Περίπου το 84% των εσόδων του δικτύου έρχεται από τις διαφημίσεις και τις εφαρμογές με τις οποίες συνεργάζεται -αυτές οι πωλήσεις κινήθηκαν 27% χαμηλότερα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ωστόσο, ανέκαμψαν οι πωλήσεις στην Ασία, καθώς τερματίστηκαν εκεί τα lockdown.
Τα έσοδα πρώτου τριμήνου ήταν 808 εκατ. δολάρια ή 3% αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και έναντι πρόβλεψης για 776 εκατ.
Tα κέρδη ανά μετοχή ήταν 11 σεντς.
Η Wall Street ανέμενε κέρδη ανά μετοχή 10 σεντς και έσοδα ύψους 776 εκατ. δολάρια.
Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2020 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, παρά το αναμενόμενο χτύπημα στον τομέα των διαφημίσεων, λόγω της πανδημίας.
Αύξηση κερδών και πτώση εσόδων ανακοίνωσε η Dow Inc. για το τελευταίο τρίμηνο, με τον κολοσσό των χημικών να υιοθετεί και νέα μέτρα για την ενίσχυση του ισολογισμού του εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 258 εκατ. δολ. ή 32 cents ανά μετοχή από 208 εκατ. δολ. ή 24 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν 11,3% στα 9,77 δισ. δολ. ξεπερνώντας πάντως τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 9,71 δισ. δολ.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να διακρίνει ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τον στόχο για κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 1,25 δισ. δολ. και θα περιορίσει κατά 350 εκατ. δολ. τα λειτουργικά έξοδο.
Ζημίες 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημείωσε ο αερομεταφοράς American Airlines το α' τρίμηνο του 2020, έναντι κερδών 185 εκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο να διαμορφώνονται στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια – πτώση 20% σε σχέση με πέρυσι.
Τα αποτελέσματα ώθησαν τους ιθύνοντες να προειδοποιήσουν για δεύτερη επικείμενη χρεοκοπία μετά από αυτή του 2013, καθώς η εταιρεία αναγκάζεται να καθημερινά να καίει 70 εκατομμύρια δολάρια σε ημερήσια βάση.
Οι αερομεταφορές είναι ο κλάδος που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές εξαιτίας της πανδημίας, αφού τα αεροπλάνα βρίσκονται μονίμως προσγειωμένα στο έδαφος λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις.
«Ποτέ ξανά στο παρελθόν οι αερομεταφορείς δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος, Doug Parker.
H πανδημία έθεσε τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες επεκτάσεις στην αμερικανική ιστορία, με την οικονομία των ΗΠΑ να συρρικνώνεται απότομα και με ρυθμό ανάλογο της Μεγάλης Ύφεσης του 1929.
Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η οικονομία θα κάνει πολλά χρόνια να ανακάμψει.
Η American Airlines έχει ήδη μειώσει τα προγραμματισμένα δρομολόγιά της κατά 80%, ενώ έχει θέσει ως στόχο να μειώσει την καύση μετρητών στα 50 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω ΕΚΤ και ΑΕΠ

Σε αρνητικό έδαφος συνέχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ράλι που πυροδότησε η αισιοδοξία για μια πιθανή θεραπεία έναντι του κορωνοϊού, παρά την πρόσθετη χαλάρωση των προϋποθέσεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα την ώρα που η Ευρωζώνη βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της.
Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στις πράξεις TLTRO III για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στις 50 μονάδες βάσης, χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα επικρατούν την ίδια περίοδο.  
Image
Ανακοίνωσε επίσης μια νέα σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης για την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας (PELTROs). Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, οι πράξεις αυτές θα διενεργηθούν για να στηρίξουν τις συνθήκες ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης και να συμβάλουν στη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας των αγορών χρήματος.  
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι η Ευρώπη γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση που έχει ποτέ καταγραφεί το α' τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 3,8% και της Ε.Ε. κατά 3,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν καταγραφεί από την έναρξη συγκέντρωσης στοιχείων το 1995, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζουν να συγκεντρώνουν την προσοχή των επενδυτών, με τον τίτλο της Royal Dutch Shell να χάνει σήμερα 6,5% μετά την απόφαση του πετρελαϊκού κολοσσού να μειώσει κατά τα δύο τρίτα το μέρισμα του για το πρώτο τρίμηνο καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει πλήξει την κερδοφορία της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία μειώνει το μέρισμα της τα τελευταία 80 χρόνια.  
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 3,8% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020, όπως αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές, από ανάπτυξη 0,1% το δ' 3μηνο του 2019.
Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,4% τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς στο 7,4% τον Μάρτιο, από 7,3% τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,5% στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που παρατηρήθηκαν από την έναρξη της συλλογής των στοιχείων το 1995.
Τον Μάρτιο του 2020, τον τελευταίο μήνα της καλυπτόμενης περιόδου, τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 άρχισαν να εισάγονται ευρέως από τα κράτη μέλη.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,7% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά από + 1,0% και + 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για τη ζώνη του ευρώ και -4,4% για την ΕΕ).
Τον Μάρτιο του 2020, τον μήνα που άρχισαν να εφαρμόζονται ευρέως από τα κράτη μέλη τα μέτρα περιορισμού του COVID-19, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 7,4%, από 7,3% το Φεβρουάριο του 2020.
Το ποσοστό ανεργίας της ΕΕ ήταν 6,6% το Μάρτιο 2020, από 6,5% το Φεβρουάριο του 2020.
Η Eurostat εκτιμά ότι 14.141 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,156 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι το Μάρτιο του 2020.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 241.000 στην ΕΕ και κατά 197.000 στην ζώνη του ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2020, ένας μήνας που χαρακτηρίζεται από μέτρα περιορισμού COVID-19 σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 0,4%, μειωμένος από 0,7% το Μάρτιο, σύμφωνα με μια αναμενόμενη εκτίμηση της Eurostat.
Στα κύρια στοιχεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν αύξηση τον Απρίλιο (3,6%, σε σύγκριση με 2,4% το Μάρτιο), όπως και οι υπηρεσίες (1,2%, σε σύγκριση με 1,3% τον Μάρτιο), ενώ οι τιμές ενέργειας θα είναι μειωμένες (-9,6%, σε σύγκριση με το -4,5% τον Μάρτιο).
Τη μεγαλύτερη μείωση του κατέγραψε το ΑΕΠ της Γαλλίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία,  συρρικνώθηκε κατά 5,8%.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,8% το α’ τρίμηνο του 2020 εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μια συρρίκνωση της τάξης του 4%, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία ελήφθησαν στις 17/3, γεγονός που σημαίνει πως το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα είναι ακόμα χειρότερο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το 1949 όταν ξεκίνησαν να παρουσιάζονται τριμηνιαίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας.
Βάσει της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, η συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας το α’τρίμηνο του 2020 ξεπερνά κατά πολύ την πτώση που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-1,6%) και το δεύτερο τρίμηνο του 1968 (-5,3%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,1% και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατά 11,4% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2019.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (30/4) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 5,8% έναντι 5% τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αύξηση της ανεργίας θα περιοριστεί στο 5,2%.
Ο συνολικός αριθμός ανέργων ανήλθε σε 2,64 εκατ. άτομα, καθώς τον Απρίλιο χάθηκαν 373 χιλ. θέσεις εργασίας στη χώρα, ενώ τον Μάρτιο ο αριθμός ανέργων είχε αυξηθεί κατά 1.000 άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός αιτήσεων για εργασία μικρής διάρκειας αυξήθηκε κατά 751 χιλ. στις 10,1 εκατ. αιτήσεις συνολικά, με την Υπηρεσία να διευκρινίζει ωστόσο ότι η σχετική αύξηση δε σημαίνει πως όλοι αυτοί οι πολίτες θα καταλήξουν σε προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -5,6% σε μηνιαία βάση, τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2007.
Ωστόσο, η μηνιαία πτώση των λιανικών πωλήσεων ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν πτώση της τάξεως του -8%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά -2,8% έναντι ετήσιας ανόδου +6,5% τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -4,8%.
Συρρίκνωση - ρεκόρ κατέγραψε η οικονομία της Ισπανίας στο α΄τρίμηνο του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,2%, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 4,4%.
Η Ισπανία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό, με πάνω από 24 χιλ. νεκρούς.
Στα μέσα Μαρτίου η Ισπανία επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα μετάδοσης του ιού.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε μείωση του μερίσματος που διανέμει στους μετόχους προχώρησε η Shell για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έπειτα από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Το διοικητικό συμβούλιο της Shell ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να αποφασίσει μείωση μερίσματος για το α' τρίμηνο του 2020 σε 0,16 δολ. ανά μετοχή, έναντι 0,47 δολ. στο τέλος του 2019. Πρόκειται δηλαδή για μείωση της τάξης του 66%.
«Οι αποδόσεις των μετόχων είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι για το χρηματοοικονομικό πλαίσιο της Shell» επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση ο Chad Holliday, πρόεδρο του δ.σ. της Royal Dutch Shell.
«Ωστόσο, δεδομένων του κινδύνου για μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, αδύναμων τιμών στα εμπορεύματα, υψηλότερης μεταβλητότητας και αβέβαιο outlook ζήτησης, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου διανομής μερίσματος δεν είναι συνετή».
Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Caixabank για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (30/4) αποτελέσματα της τράπεζας, τα οποία δέχθηκαν πιέσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, τα κέρδη της ισπανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -80% στα 90 εκατ. ευρώ, έναντι 533 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 368 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Caixabank, οι έκτακτες προβλέψεις ως μέτρο για την αντιμετώπιση του μελλοντικού αντίκτυπου που θα έχει ο κορωνοϊός στα αποτελέσματα της τράπεζας ανήλθαν στα 400 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα της ισπανικής τράπεζας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -6% στα 1,98 δισ. ευρώ, έναντι 2,11 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αποτελούν βασικό μοχλό κέρδους για το τμήμα λιανικής τραπεζικής, υποχώρησαν κατά -3% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +7,6%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας επάρκειας Tier 1, ο οποίος αποτελεί μέτρο κεφαλαιακής ισχύος της τράπεζας, αυτός παρέμεινε αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, στο 12%.
«Λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας, η τράπεζα ανέστειλε τους οικονομικούς στόχους που προέβλεπε για το 2021», τόνισε η Caixabank μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Νέα κέρδη για τις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας και Wall - Στο +2,14% ο Nikkei, ο Shanghai Composite στο +1,33%

Νέα κέρδη κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη (30/4) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς τα θετικά μηνύματα από τη φαρμακοβιομηχανία Gilead σχετικά με τη δοκιμή του φαρμάκου remdesivir για την θεραπεία του κορωνοιού αντιστάθμισαν τη συρρίκνωση που σημειώθηκε στο αμερικανικό ΑΕΠ.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο από το 2009, οι εξελίξεις γύρω από το φάρμακο remdesivir προκάλεσαν ράλι στη Wall Street, δίνωντας παράλληλα ώθηση στις ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +2,14% στις 20.193,69 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,39% στις 5.522,40 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο της τάξεως του +2,04% στις 10.992,14 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +3,40% στις 4.722,39 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,33% στις 2.860,08 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2% και τις 10.724,21 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι δείκτες Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και Kospi στη Νότια Κορέα παρέμειναν σήμερα κλειστοί λόγω αργίας, έχοντας ενισχυθεί χθες κατά +0,28% και +0,70% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης