Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Μόλις το 3% των ασθενών έχει αντισώματα κορωνοϊού, κίνδυνος για αναζωπύρωση της πανδημίας

ΠΟΥ: Μόλις το 3% των ασθενών έχει αντισώματα κορωνοϊού, κίνδυνος για αναζωπύρωση της πανδημίας
Χωρίς αντισώματα κορωνοϊού το 97% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Αίσθηση προκαλούν οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως μόλις το 2-3% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού έχουν αναπτύξει αντισώματα.
Αυτή η διαπίστωση έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, που φοβούνται για νέο κύμα κρουσμάτων, καθώς εντείνεται η ανησυχία πως ένα τεράστιο ποσοστό ατόμων αναρρώνουν από τον CoViD-19 χωρίς να είναι ανοσοποιημένο.
Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες που έχουν επιλέξει τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» για να επιστρέψουν στην κανονικότητα – ακόμα και για την περίπτωση που ανακαλυφθεί κάποιο εμβόλιο.
Αξιωματούχος του ΠΟΥ απορρίπτει αυτή τη στρατηγική, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς επέρχεται πλήρης αποκατάσταση αν νοσήσει κάποιος.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, εκτίμησε το ποσοστό των ανθρώπων που αναπτύσσουν αντισώματα στο 2-3%, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Τα αντισώματα δημιουργούνται αφού κάποιος έχει προσβληθεί από ιό και αποτελούν έναν τρόπο άμυνας του οργανισμού στις λοιμώξεις.
Την ίδια στιγμή, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την πρόθεση ορισμένων κρατών να παρέχουν «διαβατήρια για τον κορωνοϊό» σε εκείνους που έχουν νοσήσει και υποτίθεται πως έχουν αναπτύξει αντισώματα.
Τέτοιες προτάσεις έχουν τεθεί επί τάπητος από κυβερνητικούς αξιωματούχους σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ η Χιλή εφαρμόζει ήδη μια τέτοια πρακτική.
Ερευνητικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο επιδιώκουν τη δημιουργία τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα συμβάλουν στο να γνωρίζουμε ποιος έχει αντισώματα, άρα είναι ασφαλής να επιστρέψει στην εργασία του.
Παραμένουν, ωστόσο, πολλά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των συγκεκριμένων τεστ.
Η κυβέρνηση Trump έχει επανειλημμένα επισημάνει πως θα αποτελέσουν το βασικό σημάδι για το πότε θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, πάντως, δεν απέρριψε εντελώς τα τεστ αντισωμάτων, όμως υποστήριξε ότι δεν πρέπει «να βασιστούμε αποκλειστικά σε αυτά, αλλά να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής κατά της πανδημίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης