Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταδικάζει η Γερμανία την παραβίαση της συμφωνίας για τα πυρηνικά από το Ιράν

Καταδικάζει η Γερμανία την παραβίαση της συμφωνίας για τα πυρηνικά από το Ιράν
Το Βερολίνο καλεί την Τεχεράνη να επιστρέψει στις δεσμεύσεις τις συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει προηγμένες μηχανές για την επιτάχυνση του εμπλουτισμού ουρανίου. Η ενέργεια αυτή διακυβεύει τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά όπως δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, H. Maas, καλώντας την Τεχεράνη να επιστρέψει στο σύμφωνο.
Το Ιράν, σταδιακά απορρίπτει τις δεσμεύσεις παραβιάζοντας τμηματικά τη συμφωνία, από το 2018 όταν και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από αυτή επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τεχεράνη, εμποδίζτονας τις εξαγωγές πετρελαίου της προκειμένου να την αναγκάσουν να διαπραγματευτεί αυστηρότερα όρια στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, η Τεχεράνη επιτρέπεται να εμπλουτίσει το ουράνιο μόνο με λίγο πάνω από 5.000 φυγοκεντρητές IR-1 της πρώτης γενιάς. Τα νέα μηχανήματα IR-6 μπορούν να βελτιώσουν το ουράνιο 10 φορές πιο γρήγορα.
«Το Ιράν έχει κατασκευάσει πολύ προηγμένους φυγοκεντρητές, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία», υπογράμμισε ο Heiko Maas.
Μαζί με τον Ούγγρο ομόλογό του, Peter Szijjarto τόνισε πως η Τεχεράνη «έχει δεσμευθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι δεν θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία με τα πυρηνικά, πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο».
πρωτότυπη φυγόκεντρο 50 φορές ταχύτερη από εκείνη που επιτρέπεται από την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Τα σχόλια του Ali Akbar Salehi τη Δευτέρα ήρθαν με τους εορτασμούς της 40ής επετείου από την κατάληψη της Πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979 και την έναρξη της κρίσης των ομήρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης