Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το QE της ΕΚΤ έχει ημερομηνία λήξης – Δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες βάσει των κανόνων

tags :
Το QE της ΕΚΤ έχει ημερομηνία λήξης – Δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες βάσει των κανόνων
Η ΕΚΤ έχει θέσει όριο αγορών ανά χώρα στο 33%
Η ανακοίνωση του Mario Draghi ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διατηρηθεί ενεργό για όσο χρειαστεί είναι αυτό που κοινώς λέμε «πολύ καλή για να είναι αληθινή».
Ο λόγος εξαιρετικά απλός.
Η ΕΚΤ έχει ένα όριο –αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 33%-  για τις αγορές ομολόγων ανά χώρα της Ευρωζώνης, το οποίο με δεδομένη την ύπαρξη των προηγούμενων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης για κάποιες χώρες θα συμπληρωθεί πολύ σύντομα.
Όπως, μάλιστα, τονίζουν οι αναλυτές, κατά μέσο όρο το νέο QE δεν μπορεί να ξεπεράσει σε χρονικό ορίζοντα τους 12 μήνες, εκτός εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αλλάξει το όριο και να το κάνει για παράδειγμα 50% από 33%.
Σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet της Pictet, εάν υποθέσουμε ότι από τα 20 δισ. μηνιαίως τα πέντε δισ. αφορούν εταιρικά ομόλογα και τα υπόλοιπα 15 δισ. χρησιμοποιηθούν για αγορές κρατικών ομολόγων, τότε το QE δεν μπορεί να ξεπεράσει τους εννέα μήνες.
Από την πλευρά του ο Peter Sorensen της Danske Bank αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο να αγοράσει γερμανικά κρατικά ομόλογα μόνο για 14 μήνες, για τα ιταλικά διαθέτει 87 μήνες, ενώ για γαλλικά και ισπανικά 57 και 25 μήνες αντίστοιχα.
«Ο Draghi άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε κάποια συζήτηση για αύξηση του ορίου του 33%, όμως εάν δεν συμβεί αυτό τότε η πραγματική περίοδος εφαρμογής του QE θα είναι μεταξύ έξι και 12 μήνες», υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Credit Suisse.

Οι μήνες που χρειάζονται - ανάλογα με το που βρίσκεται το όριο αγορών - για να ολοκληρωθούν οι αγορές γερμανικών ομολόγων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης