Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες - Εύθραυστη η ζήτηση πετρελαίου για το 2020

IEA: Η αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες - Εύθραυστη η ζήτηση πετρελαίου για το 2020
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν «ιδιαίτερα υποτονική»
Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες προχώρησε σήμερα (9/8) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, επικαλούμενος ανησυχίες για την πορεία των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς και τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν στην αγορά.
Ειδικότερα, ο IEA εκτιμά ότι η αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2019 θα διαμορφωθεί στα 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί υποβάθμιση κατά 100 χιλ. βαρέλια σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Παράλληλα, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 1,35 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, υπάρχουν «αυξημένες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης», καθώς αρκετές μεγάλες οικονομίες ανέφεραν ασθενέσθερα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 520 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί τη μικρότερη αύξηση από το 2008.
«Η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο IEA, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ιδιαίτερα υποτονική» την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «οι προοπτικές μίας πολτικής συμφωνία ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο έχουν επιδεινωθεί», διευκρινίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη εμπορική δραστηριότητα και μικρότερη ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου».
Όσον αφορά τόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 όσο και το ερχόμενο έτος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου είναι «εύθραυστη», με τις πιθανότητες μίας επί τα χείρω αναθεώρησης να είναι περισσότερες σε σύγκριση με μία αναθεώρηση επί τα βελτίω.
Μάλιστα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεών του έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης υποβάθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το IMF αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2019, έναντι 3,3% των προηγούμενων εκτιμήσεων τον Απρίλιο, και έναντι 3,5% των αρχικών εκτιμήσεων κατά την έναρξη του έτους.
Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε και σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2020, αναμένοντας ανάπτυξη 3,5% έναντι 3,6% προηγουμένως.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης