Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Παρά την επέκταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ η προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει αυξημένη και το 2020

IEA: Παρά την επέκταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ η προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει αυξημένη και το 2020
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι η επέκταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ δεν αλλάζει τις «θεμελιώδεις προοπτικές μίας υπερπροσφοράς»
Τη θέση ότι η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου θα επιστρέψει κατά το επόμενο έτος διατύπωσε σήμερα (12/7) σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας του έκθεσης, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί παρά την πρόσφατη επέκταση της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο IEA ανέφερε ότι το «κύριο μήνυμα» της μηνιαίας έκθεσής του είναι ότι «η προσφορά πετρελαίου κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 είχε ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 900 χιλ. βαρέλια ημερησίως», προσθέτοντας ότι «αυτή η υπεροπροσφορά προστίθεται στα υπέρογκα αποθέματα πετρελαίου που δημιουργήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε και η ζήτηση ξεκίνησε να υποχωρεί».
«Η ευρέως αναμενόμενη απόφαση των υπουργών του ΟΠΕΚ+ να επεκτείνουν τη συμφωνία παραγωγής μέχρι τον Μάρτιο του 2020 παρέχει καθοδήγηση, αλλά δεν αλλάζει τις θεμελιώδεις προοπτικές μίας υπερπροσφοράς», επεσήμανε ο ΙΕΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης οδήγησαν το Brent στο να σημειώσει πτώση της τάξεως του -10% τον Ιούνιο, παρά τους υποστηρικτικούς γεωπολιτικούς παράγοντες».
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επεσήμανε ότι «η σύσφιγξη της αγοράς δεν αποτελεί προς το παρόν ζήτημα και οποιαδήποτε επανεξισορροπήση φαίνεται να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς το μέλλον», εκτιμώντας ότι η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα επεκταθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση παραγωγής στις ΗΠΑ.
«Οι προοπτικές για το 2020 σχετίζονται με την σημαντική υπερπροσφορά επειδή έχουμε μεγάλη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες», σχολίασε στο CNBC, ο υπεύθυνος του IEA για τις αγορές πετρελαίου, Neil Atkinson.
Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ως εκ τούτου, αναφορικά με το θέμα της επανεξισορρόπησης, όπως λέμε και στη σημερινή μας έκθεση, η επανεξισορρόπηση παραμένει ακόμα μακριά».
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους μέχρι τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης