Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η πτώση στις αγορές της Ασίας εν μέσω πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο - Στο -0,39% και τις 25.032 μονάδες ο Hang Seng

tags :
Συνεχίζεται η πτώση στις αγορές της Ασίας εν μέσω πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο - Στο -0,39% και τις 25.032 μονάδες ο Hang Seng
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παράμεινε για μία ακόμα συνεδρίασης κλειστός λόγω αργίας
Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η πτώση στις αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις κυρίως από την πτώση στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η Apple υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις της, επικαλούμενη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως οτυ -0,81% στις 1.993,70 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να υποχωρούν κατά -2,97% και -4,79% αντίστοιχα.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 2.464,36 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος υποχώρησε κατά -0,84% στις 7.089,44 μονάδες.
Χθες (2/1) οι Caixin και Markit δημοσίευσαν τα στοιχεία που αφορούν τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε η πρώτη συρρίκνωση από τον Μάιο του 2017.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,7 μονάδες, έναντι 50,2 μονάδων τον Νοέμβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση του δέικτη στις 50,1 μονάδες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να επηρεάζει τη ζήτηση στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου στην Ασία.
«Η εξωτερική ζήτηση παρέμεινε υποτονική εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που η εγχώρια ζήτηση αποδυναμώθηκε περισσότερο», σχολίασε ο διευθυντής μακροοικονομικής ανάλυσης της CEBM Group, Zhengsheng Zhong, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να βρεθεί υπό μεγαλύτερη καθοδική πίεση».
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,39% στις 25.032 μονάδες, καθώς οι μετοχές των προμηθευτών της Apple, όπως είναι οι AAC και Sunny Optical έκλεισαν με πτώση της τάξεως του 5,41% και -6,76% αντίστοιχα.
Επιπλέον, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,65% στις 9.492,42 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Hon Hai Precision Industry και Taiwan Semiconductor υποχώρησαν κατά -1,71% και κατά -1,82% αντίστοιχα.
Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης FTSE Straits Times υποχώρησε κατά -0,89% στις 3.011,81 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη JSX Composite στην Ινδονησία, ο οποίος έκλεισε στο -0,22% και τις 6.181,18 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +1,36% στις 5.633,40 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παράμεινε για μία ακόμα συνεδρίασης κλειστός λόγω αργίας.
Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, τα έσοδα της εταιρείας για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018 αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τις εκτιμήσεις τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και των αναλυτών.
Πλέον, η Apple αναμένεται έσοδα της τάξεως των 84 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, έναντι εσόδων 91,3 δισ. δολ. που αναμένουν οι αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία να δημοσιεύονται στις 29 Ιανουαρίου.
Ο CEO της Apple αποδίδε το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των εσόδων στην Κίνα, καθώς η εγχώρια οικονομία σημειώνει επιβράδυνση και οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊοντων παραμένουν σε ισχύ, αν και το iPhone δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής άμεσα.
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα Πέμπτη (3/1) το πετρέλαιο, εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές, καθώς και ανησυχιών ότι μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης προς τον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,98% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 54,37 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά -1,80% στα 45,70 δολ. ανά βαρέλι.
«Οι φόβοι για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό παράγοντα που προκαλεί νευρικότητα στην αγορά», αναφέρει σε σημείωμά της η Phillip Futures της Σιγκαπούρης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «η επιβράδυνση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές βλέπουν το ενδεχόμενο μίας ηπιότερης ζήτησης».
Από την πλευρά της, η Jefferies Financial Group τονίζει ότι η έναρξη του έτους αποτελεί μία περίοδο «ακραίας ασυμφωνίας», καθώς κια ότι «το μέλλον δε φαίνεται τόσο βέβαιο και αισοόδοξο και η πορεία δε φαίνεται τόσο ξεκάθαρη.
Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα επεσήμανε ότι η αμερικανική οικονομία «παρέμενε σε καλή θέση», πρόσθεσε ότι ο «εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ έχει γίνει εμπόδιο» και ότι «οι αγορές είναι εξαιρετικά ασταθείς και ουσιαστικά αδύνατο να προβλεφθούν ή να πλοηγηθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης