Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η παραίτηση Mattis θα απειλήσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και θα προκαλέσει χάος στην Ουάσιγκτον

CNBC: Η παραίτηση Mattis θα απειλήσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και θα προκαλέσει χάος στην Ουάσιγκτον
Αυτό είναι που θα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία καθώς θα πληγεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εταίρου
Την ώρα που η κυβέρνηση Trump βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες ενός νέου «shut down», της παύσης πληρωμών του κράτους, η εξωτερικής πολιτική των ΗΠΑ, ιδίως μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Jim Mattis φαίνεται ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Δεν είναι λίγες οι φωνές εντός κι εκτός ΗΠΑ που εκτιμούν ότι «η χώρα κινδυνεύει να χάσει την παντοδυναμία της στο εξωτερικό και ταυτόχρονα τους παραδοσιακούς στρατιωτικούς και διπλωματικούς τους συμμάχους που διατηρεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» εξαιτίας των επιλογών του προέδρου Trump.
Όπως δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ Sen. Ben Cardin, D-MD στο CNBC, για την αιφνιδιαστική παραίτηση Mattis και την απόφαση Trump να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, «φοβάμαι ότι αυτό θα έχει ακραίες συνέπειες».
Οπως σχολιάζει το CNBC, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis υπέβαλλε την παραίτησή του την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Putin επαινούσε τον πρόεδρο Trump, κάνοντας τους συμμάχους της Αμερικής να φοβούνται για το χειρότερο.
«Η παραίτηση του στρατηγού ήρθε αμέσως μετά τις δηλώσεις Trump για τη Συρία και το Αφγανιστάν κι όλα αυτά ενώ η χώρα βρίσκεται στο έλεος του shut down και των αγορών που καταρρέουν και της έρευνας Mueller για την ανάμιξη των Ρώσων στην εκλογή Trump» τόνισε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής.
Ο Cardin, χαρακτήρισε την παραίτηση Mattis μια από τις πιο δύσκολες αλλαγές που συντελούνται στην κυβέρνηση Trump» η οποία δεν έχει δει και λίγους υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη της να την εγκαταλείπουν.
Παρόλα αυτά ο Cardin, που εκτός από Γερουσιαστής των Δημοκρατικών μετέχει και στην ομάδα της Γερουσίας για την Εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, θεωρεί ότι μετά την απομάκρυνση Mattis θα δημιουργηθεί χάος στην Ουάσιγκτον. Όχι μόνο εξαιτίας της απομάκρυνσης του αλλά κυρίως λόγο του τρόπου με τον οποίο έφυγε ο υπουργός Άμυνας.
«Αυτό είναι που θα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία καθώς θα πληγεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εταίρου» υπογραμμίζει.
Κι αυτό γιατί ο Mattis ήταν ο τελευταίος της κυβέρνησης Trump που ασκούσε επιρροή στον αμερικανό πρόεδρο και επέμενε για τη διατήρηση της υπάρχουσας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και τη χρησιμότητα της παραδοσιακής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης