Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Χιλιάδες φοιτητές κατά της απόφαση Orban να κλείσει το Πανεπιστήμιο του Soros

Ουγγαρία: Χιλιάδες φοιτητές κατά της απόφαση Orban να κλείσει το Πανεπιστήμιο του Soros
Η κυβέρνηση Orban κατηγορεί τον Soros ότι συνωμοτεί υπέρ των μεταναστών ενώ ο Soros υποστηρίζει ότι η στήριξή του τους μετανάστες είναι μέρος της φιλανθρωπικής δράσης του
Την παραμονή του Πανεπιστημίου που έχει ιδρύσει και λειτουργεί στην Ουγγαρία ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros ζήτησαν χιλιάδες φοιτητές που διαδήλωσαν σήμερα (24/11) στους δρόμους της Βουδαπέστης.
Οι φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση Orban ότι ακολουθεί πολιτικές που πλήττουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και γενικά την πανεπιστημιακή παιδεία γεγονός που οδήγησαν τον Αμερικανό μεγιστάνα να αποφασίσει το κλείσιμο του πανεπιστημίου και την αποχώρηση του από την Ουγγαρία.
Το Central European University (CEU) ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί στη Βιέννη εκτός κι αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Orban συμφωνήσει έως την 1η Δεκεμβρίου να διασφαλίσει ένα νόμιμο πλαίσιο για τη λειτουργία του στην Ουγγαρία.
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κτίρια του πανεπιστημίου Corvinus, στις όχθες του ποταμού Δούναβη, είπαν ότι πρέπει να προασπιστούν το ακαδημαϊκό κλίμα που συμβολίζει το CEU, αυτό της ελεύθερης σκέψης και του ανοικτού διαλόγου.
Φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ELTE και το Corvinus, έδωσαν επίσης το παρόν στην πορεία.
Η απόφαση του CEU να μεταφέρει εκτός χώρας τα αμερικανικά πιστοποιημένα προγράμματα, στη Βιέννη ακολουθεί τη μακροχρόνια μάχη με την κυβέρνηση Orban, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, που θεωρήθηκαν ότι στοχοθετούν το CEU.
Η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση κατηγορεί τον Soros ότι εξυφαίνει μια συνωμοσία για να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό "πλημμυρίζοντας" την ήπειρο με μετανάστες. Ο Soros υποστηρίζει ότι η στήριξή του προς τους μετανάστες είναι μέρος της φιλανθρωπικής δράσης του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης