Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Ευρώπη για το κύμα καύσωνα – Προγνώσεις για θερμοκρασίες – ρεκόρ άνω των 48 βαθμών Κελσίου

Συναγερμός στην Ευρώπη για το κύμα καύσωνα – Προγνώσεις για θερμοκρασίες – ρεκόρ άνω των 48 βαθμών Κελσίου
Στο «κόκκινο» Ισπανία και Πορτογαλία, κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για το επερχόμενο κύμα καύσωνα με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες – ρεκόρ που ίσως και να ξεπεράσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου.
Σημειώνεται πως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά είναι οι 48 βαθμοί στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1977.
Το υψηλό αυτό ενδεχομένως να καταρριφθεί φέτος στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία, τις δύο χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από το κύμα καύσωνα, καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις οι δύο αυτές χώρες θα βρεθούν σήμερα 3/8 και αύριο 4/8 πραγματικά «στο κόκκινο».
Μετεωρολόγοι εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να καταρριφθεί το ευρωπαϊκό αυτό ρεκόρ των 41 ετών σε τμήματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm (παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων) έχει ήδη εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.
Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια ενώ στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.
«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης