Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν αναμονή της συνόδου κορυφής των G7 - Στο -0,53% και τις 22.701,50 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν αναμονή της συνόδου κορυφής των G7 - Στο -0,53% και τις 22.701,50 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -1,89% στις 30.918 μονάδες
Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω νέων εντάσεων που δημιουργούνται μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των G7 στον Καναδά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται να αποχωρήσει νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής των G7, προκειμένου να μεταβεί στη Σιγκαπούρη για την επερχόμενη συνάντησή του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un.
Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την περαιτέρω δυαρέσκεια των υπολοίπων συμμετεχόντων της συνόδου, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους απέναντι στον Trump για την απόφασή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Μάλιστα, ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, προειδοποίησε ότι δεν πρόκεται να υπογράψει την καθιερωμένη συμφωνία των G7, εκτός εάν σημειωθεί πρόοδος σε ότι αφορά το ζήτημα των δασμών καθώς και άλλα επίμαχα θέματα.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,53% στις 22.701,50 μονάδες, καθώς τα σημερινά στοιχεία της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας κατά την έναρξη του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 0,6% που είχε σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2017, καθώς οι υψηλότερες κεφαλιουχικές δαπάνες δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες.
Παράλληλα, σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία υποχώρησε κατά 0,2% την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Η συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου έβαλε τέλος στο μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης που είχε σημειώσει η ιαπνωική οικονομία τα τελευταία 28 χρόνια, ενώ παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχία για περαιτέρω ύφεση.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -0,20% κλείνοντας στις 6.045,20 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOPSI κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,77% στις 2.451,58 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -1,36% στις 3.067,13 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υποχωρεί κατά -1,89% στις 30.918 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, οι εξαγωγές της χώρας για τον Μάιο του 2018 αυξήθηκαν κατά +12,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, με τις εισαγωγές ωστόσο να καταγράφουν μεγαλύτερη άνοδο, και συγκεκριμένα κατά +26%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του εμπορικού πλεονάσματος στα 24,92 δισ. δολ. έναντι 31,9 δισ. δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επιπλέον, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν απομακρύνθηκε από τα υψηλά τριών μηνών στα οποία βρέθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, κλείνοντας στο -0,85% και τις 11.156,42 μονάδες.
Απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, καθώς και το ενδεχόμενο ανόδου της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά τους ερχόμενους μήνες.
Συγκεκριμέντα, το Brent υποχωρεί κατά -0,52% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 76,92 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,42% στα 65,67 δολ. ανά βαρέλι.
Οι περικοπές των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την απροσδόκητη πτώση στις εξαγωγές της Βενεζουέλας, οδήγησε το τελευταίο διάστημα σε μία αποτόμη άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού, γεγονός που αιφνιδίασε τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία να εξετάζουν το ενδεχόμενο ανόδου της παραγωγής τους κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο έλλειμμα στην ενεργειακή αγορά.
Παράλληλα, η παραγωγή στις ΗΠΑ παραμένει αυξημένη, καθώς πλέον βρίσκεται σε νέα πολυετή υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 10,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης