Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική εκφοβισμού - Παράνομη η αποχώρησή τους από την πυρηνική συμφωνία

Ιράν: Οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική εκφοβισμού - Παράνομη η αποχώρησή τους από την πυρηνική συμφωνία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, η οποία ανέστειλε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης
Η παγκόσμια πολιτική σκηνή θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πολιτική εκφοβισμού της Ουάσινγκτον, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σε επιστολή προς τους ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να διασώσει την πυρηνική συμφωνία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, η οποία ανέστειλε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα περιορισμού του πυρηνικού της προγράμματος.
Οι υπόλοιποι υπογράφοντες της συμφωνίας - η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα - εξακολουθούν να θεωρούν τη διεθνή συμφωνία ως την καλύτερη ευκαιρία να σταματήσει η Τεχεράνη να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο και να προσπαθήσει να το διασώσει.
Σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, προς τους ομολόγους του ζήτησε από τους «υπόλοιπους υπογράφοντες και άλλους εμπορικούς εταίρους» να «αντισταθμίσουν τις απώλειες του Ιράν» που προκλήθηκαν από την έξοδο των ΗΠΑ και να προσπαθήσουν να διασώσουν τη συμφωνία, όπως σημειώνει το Reuters.
«Η συμφωνία πυρηνικής ενέργειας (JCPOA) δεν ανήκει στους υπογράφοντες, οπότε ένα εμπλεκόμενο μέρος δεν μπορεί να την απορρίψει βάσει εσωτερικών πολιτικών ή πολιτικών διαφορών με μια πρώην κυβέρνηση», ανέφερε ο Zarif.
Η πυρηνική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα «σχολαστικών, ευαίσθητων και ισορροπημένων πολυμερών συνομιλιών», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως δεν θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ.
Έκανε λόγο για «παράνομη αποχώρηση» των ΗΠΑ από τη συμφωνία και για «μεθόδους εκφοβισμού άλλων χωρών», κινήσεις που πλήττουν το κράτος δικαίου στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης