Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Διαθέτει η Ελλάδα τις υποδομές για ν΄αντέξει το ρεκόρ των 32 εκατ. τουριστών το 2018;

Guardian: Διαθέτει η Ελλάδα τις υποδομές για ν΄αντέξει το ρεκόρ των 32 εκατ. τουριστών το 2018;
Μόνο οι αφίξεις από την Κίνα στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν το 2017, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα ακόμη ρεκόρ στον τουρισμό καθώς αναμένει περίπου 32 εκατομμύρια τουρίστες το 2018, σημειώνει ο Guardian και προσθέτει, πως πρόκειται για αριθμό τριπλάσιο του πληθυσμού της χώρας.
Ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια επιπλέον ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια.
Μόνο οι αφίξεις από την Κίνα διπλασιάστηκαν το 2017.
Ωστόσο σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα τίθεται το ερώτημα, εάν η Ελλάδα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για έναν τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε όλο και περισσότερους τουρίστες» λέει στη βρετανική εφημερίδα ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Χρυσογέλος.
«Δεν μπορούμε να έχουμε μικρά νησιά, με μικρές κοινότητες, που φιλοξενούν 1 εκατομμύριο τουρίστες σε λίγους μήνες.
Υπάρχει κίνδυνος οι υποδομές να μην είναι επαρκείς και μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ η επικέντρωση στους αριθμούς και όχι στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου μοντέλου τουρισμού», σημειώνει.
Σε νησιά των Κυκλάδων συνέρευσαν εκατομμύρια τουρίστες το 2017, προκαλώντας την ανάγκη για περιορισμούς στην ημερήσια αποβίβασή τους.  
Ένας αυξανόμενος αριθμός τουριστών προέρχεται από τις μεσαίες τάξεις ασιατικών χωρών.
Στις ελληνικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός, λόγω της τουριστικής πίεσης σε φυσικούς πόρους και υποδομές των νησιών αυτών.
Περισσότερες από 5.5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν το 2017, με τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας και νερού να εκτοξεύονται στα ύψη.
Στα νησιά κατασκευάστηκαν πολυάριθμες μονάδες αφαλάτωσης και αναγείρονται νέες αλλά ενδεχομένως σε πέντε χρόνια να μην είναι αρκετές.
Η αυξανόμενη ελκυστικότητα της Ελλάδας ως παγκόσμιος προορισμός έρχεται παρά την ανάκαμψη της δημοτικότητας της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων περιφερειακών γειτόνων που πλήττονται έντονα από ανησυχίες για την ασφάλεια.
Λίγοι ισχυρίζονται ότι ο τομέας δεν ήταν επίσης ευεργετικός.
Τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες εργάζεται στον τουρισμό.
Ως κινητήριος μοχλός της οικονομίας, είναι μια από τις λίγες επιτυχείς ιστορίες μιας χώρας που άγγιξε τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης