Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κατάρ απαγορεύει την εισαγωγή τροφίμων από τις τέσσερις αραβικές χώρες που του επέβαλαν εμπάργκο

Το Κατάρ απαγορεύει την εισαγωγή τροφίμων από τις τέσσερις αραβικές χώρες που του επέβαλαν εμπάργκο
Οι εισαγωγές στο Κατάρ υποχώρησαν περίπου το 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά τις πρώτες εβδομάδες του μποϊκοτάζ
Την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων, κυρίως τροφίμων, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, ανακοίνωσε το Κατάρ σχεδόν ένα χρόνο μετά το εμπάργκο, που του επέβαλαν οι τέσσερις αυτές χώρες με την κατηγορία πως υποστηρίζει την τρομοκρατία.   
Τα προϊόντα που προέρχονται από τα κράτη αυτά, λόγω του αποκλεισμού δεν μπορούν να περάσουν από τον απαραίτητο τελωνειακό έλεγχο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
«Προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια των καταναλωτών στο κράτος του Κατάρ και να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση αγαθών, η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία για την εξεύρεση νέων προμηθευτών των εν λόγω προϊόντων», όπως ανέφερε η ίδια πηγή.
Η εφημερίδα Al Watan δημοσιεύει εγκύκλιο από το Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου, που καλεί  τους εμπόρους και τα καταστήματα να σταματήσουν να προμηθεύονται με προϊόντα που εισάγονται από τις τέσσερις χώρες.
Οι αρμόδιες αρχές μάλιστα θα παρακολουθούν τη συμμόρφωση των εμπόρων με την οδηγία αυτή, όπως αναφέρει το Reuters.
Τα τέσσερα κράτη μείωσαν τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς τον Ιούνιο του 2017 με το Κατάρ.
Οι εισαγωγές στο Κατάρ υποχώρησαν περίπου το 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά τις πρώτες εβδομάδες του μποϊκοτάζ, αλλά από τότε έχουν επανέλθει στην κανονική τους κατάσταση καθώς η Ντόχα έχει βρει νέες πηγές προϊόντων σε χώρες όπως η Τουρκία και έχει αναπτύξει νέες θαλάσσιες διαδρομές μέσω χωρών όπως το Ομάν.
Το Κατάρ ξεκίνησε επίσης μια προσπάθεια να παράγει περισσότερα αγαθά σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.
Από τον περασμένο Ιούνιο, ορισμένα τρόφιμα και άλλα προϊόντα από τα κράτη του εμπάργκο συνέχισαν να βρίσκουν το δρόμο τους στο Κατάρ μέσω τρίτων χωρών.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες αλλά είπε ότι όλες οι εισαγωγές που έρχονται στη χώρα πρέπει να περάσουν από σωστούς τελωνειακούς ελέγχους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης