Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Στις κάλπες σήμερα (27/5) οι πολίτες για τις προεδρικές εκλογές - Αβέβαιο το μέλλον της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης

Κολομβία: Στις κάλπες σήμερα (27/5) οι πολίτες για τις προεδρικές εκλογές - Αβέβαιο το μέλλον της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης
Το πιθανότερο είναι ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στο δεύτερο γύρο καθώςκανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να διασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων
Σε κίνδυνο βρίσκεται η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία του 2016 στην Κολομβία μεταξύ κυβέρνησης και των ανταρτών του FARC που έθεσε τέλος στον επί δεκαετίες εμφύλιο στη χώρα, λόγο του νέου ακροδεξιού προέδρου ο οποίος θέλει να αλλάξει την ειρηνευτική συμφωνία.
Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ιστορική συμφωνία κολομβιανής κυβέρνησης και ανταρτών Farc η ειρήνη μοιάζει ακόμα μακρινό όνειρο σε πολλές χώρες της λατινοαμερικανικής χώρας. Συμμορίες εγκληματιών έχουν εισέλθει σε πολλές περιοχές που ήλεγχαν παλαιότερα οι αντάρτες και συνεχίζουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τους εκβιασμούς ή την παράνομη λειτουργία μεταλλείων.
Την ίδια στιγμή όμως μεγάλα τμήματα της χώρας είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους, οι νάρκες έχουν απομακρυνθεί και ένοπλες συγκρούσεις, όπως την εποχή του εμφυλίου, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Όσο κι αν φαίνεται ωστόσο παράξενο, στις σημερινές προεδρικές εκλογές κρίνεται η τύχη της συμφωνίας ειρήνευσης.
Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ivan Duke, πιθανότερος διάδοχος του προέδρου Santos, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ για την συμφωνία ειρήνευσης, δήλωσε προεκλογικά ότι θέλει να αλλάξει βασικά σημεία της συμφωνία με τους αντάρτες.
Οι αντίπαλοι της ειρηνευτικής συμφωνίας θεωρούν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στα μέλη της Farc είναι υπερβολικά μικρές και ότι η διασφάλιση βουλευτικών εδρών για τους αντάρτες για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους ήταν λάθος.
Η ιστορική συμφωνία, η οποία είχε θετικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και τερμάτισε έναν εμφύλιο με περισσότερα από 220.000 θύματα, διχάζει την Κολομβία. Ενδεικτικό ότι στο δημοψήφισμα για την ειρηνευτική συμφωνία πριν περίπου δύο χρόνια οι μισοί πολίτες ψήφισαν υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά.
Σε γενικές γραμμές κανείς στην χώρα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη συμφωνία.
Οι δεξιοί ισχυρίζονται ότι το κράτος έκανε υπερβολικές υποχωρήσεις στους αντάρτες.
Οι αντάρτες από την πλευρά τους επικρίνουν ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν τους προστάτεψε όσο θα μπορούσε και ότι καθυστερεί την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Η απογοήτευση των ανταρτών εγκυμονεί ωστόσο κινδύνους από τη στιγμή που δεν αποκλείεται, σε περίπτωση αλλαγών στη συμφωνία, να ξαναπάρουν τα όπλα.
Το πιθανότερο είναι ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στο δεύτερο γύρο από τη στιγμή που κανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να διασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων.
Σε αυτή την περίπτωση ο Duke θα αναμετρηθεί είτε με τον αριστερό πρώην δήμαρχο της Μπογκοτά Gustavo Petro ή τον πρώην αντιπρόεδρο Herman Vargas Lieras. Και οι δύο υποψήφιοι απορρίπτουν παρεμβάσεις στην ειρηνευτική συμφωνία.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου ωστόσο επικράτησαν οι αντίπαλοι της συμφωνίας, ενώ τη ίδια στιγμή το κόμμα των πρώην ανταρτών Farc συγκέντρωσε μόλις μερικές χιλιάδες ψήφους. Οι πρόσφατες εκλογές ωστόσο θεωρούνται βαρόμετρο για τα αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης