Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας καλείται να δικαιολογήσει τα 700 εκατ. δολ. στον τραπεζικό του λογαριασμό

Guardian: Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας καλείται να δικαιολογήσει τα 700 εκατ. δολ. στον τραπεζικό του λογαριασμό

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak αρνείται ότι έκανε κάτι επιλήψιμο
Ο νέος ηγέτης της Μαλαισίας, Marathir Mohamad, είπε ότι απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στον προκάτοχό του και τη σύζυγό του για να μην τους επιτρέψει να αποφύγουν πιθανές διώξεις για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Marathir που πήρε επίσης τη γενναία απόφαση να διορίσει υπουργό Οικονομικών έναν Κινέζο υπήκοο, δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας,  Najib Razak, θα υποστεί τις συνέπειες αν αποδειχτεί κατά τις έρευνες ότι έχει ποινικές ευθύνες.
"Υπάρχουν πολλές καταγγελίες εναντίον του, οι οποίες θα πρέπει να ερευνηθούν" δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Marathir, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να γίνει έρευνα για τον ρόλο του Najib στο σκάνδαλο κρατικής χρηματοδότησης ενός οργανισμού.
Έρευνες διεξάγονται και στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι συνεργάτες του Najib έκλεψαν και "ξέπλυναν" 4,5 δισ. δολ. από το συγκεκριμένο ταμείο, με τουλάχιστον 700 εκ. δολ. να καταλήγουν στον τραπεζικό λογιαριασμό του πρώην πρωθυπουργού και άλλα 30 εκ. δολ. να χρησιμοποιούνται για να αγοράσει κοσμήματα για τη γυναίκα του.
Ο Najib αρνείται ότι έκανε κάτι επιλήψιμο.
Όπως αποκαλύφθηκε, ο ίδιος και η σύζυγός του Rosmah Mansor σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Ινδονησία με ιδιωτικό τζετ το Σάββατο 12/5, μετά την εκλογική ήττα που υπέστη και η οποία έβαλε τέλος στην 60ετή παραμονή του συνασπισμού του στην εξουσία.
Ο Najib ανέφερε το Σάββατο ότι σέβεται την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, όπου θα παραμείνει μαζί με την οικογένειά του και παράλληλα θα διευκολύνει τη μετάβαση της εξουσίας, ώστε να γίνει με ομαλό τρόπο.
Η απόφαση του Marathir να θέσει υπό έρευνα τον Najib εκπληρώνει μία προεκλογική του υπόσχεση, όπως και ο διορισμός ενός Κινέζου υπήκοου στο υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη τέτοια κίνηση στη Μαλαισία μετά από 44 χρόνια.
Ο διορισμός του Lim Guan Eng, ενός λογιστή που ηγήθηκε της βόρειας επαρχίας του Penang από το 2008 συνιστά μία μεγάλη μεταρρύθμιση για τη Μαλαισία, που από το 1974 είχε μουσουλμάνο μαλάι στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.
"Δεν θεωρώ τον εαυτό μου Κινέζο, είμαι Μαλαισιανός" δήλωσε, ωστόσο, ο Lim και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Μαλαισίας.
Οι σχέσεις του Μarathir με τον Lim δεν ήταν πάντα ρόδινες, καθώς ο δεύτερος είχε φυλακιστεί δύο φορές - το 1987 και το 1998 - όταν ο πρώτος ήταν και τότε στην εξουσία.
Αλλά το Σάββατο 12/5 ένας χαμογελαστός Lim καθόταν στο πλευρό του 92χρονου Marathir, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Muhyiddin Yassin διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Mohamad Sabu υπουργός Άμυνας.
Το υπουργικό συμβούλιο είναι 25μελές και αναπληρώτρια του Marathir είναι η Wan Azizah Wan Ismail, η πρώτη γυναίκα σε ένα τέτοιο πόστο και μάλιστα από άλλο κόμμα.
Θα συγκροτηθεί επίσης ένα ειδικό πενταμελές συμβούλιο για να βοηθάει την κυβέρνηση σε οικονομικά και χρηματοδοτικά θέματα.
Ένα από τα μέλη του θα είναι ο Robert Kuok, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Μαλαισία, με περιουσία 1,5 δισ. δολ., που έχει βιομηχανίες ζάχαρης και φοινικέλαιου, μία κινέζικη εφημερίδα στο Χονγκ Κονγκ και είναι 94 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης