Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο πρίγκιπας Κάρολος πηγαίνει στην Ελλάδα για να θεραπεύσει παλιές βασιλικές πληγές

Guardian: Ο πρίγκιπας Κάρολος πηγαίνει στην Ελλάδα για να θεραπεύσει παλιές βασιλικές πληγές
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την «επίθεση γοητείας»
Για ιστορική επίσκεψη κάνει λόγο ο Guardian σε δημοσίευμα σχετικά με την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα που πραγματοποιείται με στόχο την βελτίωση των διμερών σχέσεων με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Η επίθεση βασιλικής γοητείας, που αρχίζει όταν ο πρίγκιπας και η δούκισσα της Κορνουάλης φτάσουν στην Αθήνα την Τετάρτη, αποσκοπεί στην ανάδειξη των στρατιωτικών και θαλάσσιων δεσμών των δύο χωρών» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, στόχος είναι και η επούλωση μιας πληγής που πάει πίσω πολλές δεκαετίες.
Εκφράζοντας ένα σπάνιο δημόσιο συναίσθημα για την «πολύ ιδιαίτερη χώρα» που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, ο Κάρολος είπε ότι είχε εδώ και καιρό μια αγάπη για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες – και το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ- που δεν έχει επισκεφθεί επισήμως η Βασίλισσα.
Ο Δούκας του Εδιμβούργου -Έλληνας πρίγκιπας που γεννήθηκε στην Κέρκυρα- αναγκάστηκε να φύγει μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, με τον πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα, μόλις να γλιτώνει την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση.
Το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις επιτάθηκε όταν οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 1974 για την κατάργηση της μοναρχίας ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο», γράφει ο Guardian φιλοξενώντας δηλώσεις του καθηγητή Kevin Featherstone, επικεφαλής του Hellenic Observatory του Londons School of Economics: «Η επίσκεψη του Καρόλου ως φυσικού διαδόχου του θρόνου μπορεί να αποφορτίσει τις εντάσεις εκ μέρους μιας οικογένειας που νιώθει αδικημένη από την εκθρόνιση ενός δικού της.
Ο Κωνσταντίνος είναι οικείος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη και αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.
Τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ».
Ο Guardian σημειώνει ότι ο Κάρολος έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, «παρά τις επιφυλάξεις του πατέρα του»: κάνει συχνά διακοπές στη χώρα μας, όπως πέρυσι το καλοκαίρι στην Κέρκυρα με την Καμίλα και νιώθει μια έλξη προς την Ορθοδοξία - η γιαγιά του Αλίκη από την πλευρά του πατέρα του, ήταν καλόγρια για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της.
Εξηγεί δε ότι αυτή η έλξη του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου προς την Ορθοδοξία είναι που τον καθιστά δημοφιλή εδώ, αλλά και ο λόγος για τον οποίο δημοπράτησε υδατογραφίες του για να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακαίνιση της αγαπημένης του Μονής Βατοπεδίου και τη συντήρηση αρχαίων μονοπατιών στο Άγιον Όρος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης