Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρμενία: Ο πρόεδρος Sarkissian αρχίζει συνομιλίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

Αρμενία: Ο πρόεδρος Sarkissian αρχίζει συνομιλίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης
Αρμενία: Ο πρόεδρος Sarkissian αρχίζει συνομιλίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης
Ο πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sarkissian δήλωσε σήμερα (25/4) ότι θα αρχίσει συνομιλίες με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση που πλήττει την Αρμενία.
«Αρχίζω διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εντός και εκτός του κοινοβουλίου για να συζητήσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και μια λύση για την έξοδό μας από αυτήν», αναφέρει ο Sarkissian σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα αστυνομικές δυνάμεις κινούνταν προς το κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν όπου συγκεντρώνονται διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνώσας ελίτ της χώρας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αντιπολιτευόμενου ηγέτη N. Pasinian.
Ο Sarkissian, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Αρμενίας για μια δεκαετία, παραιτήθηκε τη Δευτέρα από τη θέση του πρωθυπουργού, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαδηλώσεων που είχαν πυροδοτήσει οι κατηγορίες ότι χειραγώγησε το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία.
Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Pasinian, ο οποίος συνέβαλε στην εξώθηση του Sarkissian σε παραίτηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όπως και ότι θα συνεχίσει την άσκηση πιέσεων στην κυβερνώσα ελίτ έως ότου αυτή συμφωνήσει σε μια πραγματική αλλαγή.
Λίγο νωρίτερα εξάλλου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός K. Karapetian πρότεινε τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι αν ο Πασινιάν είναι η επιλογή του λαού, τότε ο λαός μπορεί να τον εκλέξει και ότι η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν συνεχιστεί η κρίση.
Στην Αρμενία, όπου σήμερα ξανάρχισαν οι διαμαρτυρίες με αίτημα να αποχωρήσει από την εξουσία το κυβερνών κόμμα, περίπου το 30% των 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Σε ένα συνηθισμένο σουπερμάρκετ στο κέντρο του Γερεβάν, η τιμή του κιλού του βοδινού ανέρχεται σήμερα σε 4.950 ντραμ (8,4 ευρώ), αυτή ενός κιλού τομάτας σε 2.250 ντραμ (3,8 ευρώ) ενώ ένα κιλό πατάτες στοιχίζουν 700 ντραμ (1,2 ευρώ) και 200 γραμμάρια βούτυρο περίπου 1.190 ντραμ (2 ευρώ).
Η φτώχεια και η διαφθορά βρίσκονται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών που συγκλονίζουν την Αρμενία εδώ και δύο εβδομάδες και που πέτυχαν ήδη την παραίτηση του Sarkissian.
Από τις 13 Απριλίου, διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά στο Γερεβάν με αίτημα την αποχώρηση του Sarkissian, ο οποίος κατηγορείται ότι θέλει να παραμείνει με κάθε τίμημα στην εξουσία και ότι δεν κατέβαλλε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης