Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες πιέσεις στη Wall μετά τις απειλές Trump σε Ρωσία, στο -0,4% ο Dow - Πτώση -0,83% για DAX

Ήπιες πιέσεις στη Wall μετά τις απειλές Trump σε Ρωσία, στο -0,4% ο Dow - Πτώση -0,83% για DAX
Ήπιες πιέσεις δέχεται η Wall, εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης στη Συρία και της «κόντρας» ΗΠΑ - Ρωσίας
(upd) Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα (11/4/2018) η Wall Street, μετά τις απειλές που «εκτόξευσε» σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά της Ρωσίας, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,4% στις 24.309 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,2% στις 2.652 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% υψηλότερα, στις 7.105 μονάδες.
Ο Trump δείχνει να θέλει να τραβήξει στα άκρα το σκοινί των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, μετά και το βέτο που άσκησε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
«Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα στραφούν προς τη Συρία.
Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, ωραίοι και νέοι και "έξυπνοι!" (πύραυλοι).
Δεν πρέπει να είστε συνεργάτες με ένα ζώο που σκοτώνει με χημικά αέρια τους ανθρώπους του και το απολαμβάνει!», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.
Με δεύτερο tweet του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, συμπεριλαμβανομένου του Ψυχρού Πολέμου.
«Δεν υπάρχει λόγος γι αυτό.
Η Ρωσία χρειάζεται τη βοήθειά μας με την οικονομία της», έγραψε.
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι κάθε επιθετική κίνηση προς τη Συρία θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τη Βρετανία και τη Γαλλία, προετοιμάζονται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της κυβέρνησης του σύρου προέδρου, Bashar Al Assad, μετά και την επίθεση με χημικά που έγινε στις 7 Απριλίου στη Ντούμα.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν, με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να υποχωρούν πάνω από 1%, ενώ χαμηλότερα κινούνται και οι μετοχές των Citigroup, J.P. Morgan Chase και Wells Fargo.
Περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που κατέγραψαν αιφνιδιαστική πτώση τον Μάρτιο του 2018, για πρώτη φορά σε δέκα μήνες, κυρίως λόγω υποχώρησης των τιμών της βενζίνης.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάρτιο, καταγράφοντας την πρώτη και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2017, μετά από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο.
Στους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,4% - η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διάστημα ενός έτους - έναντι αύξησης 2,2% του Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο CPI θα παρέμενε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση και ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 0,2%.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών του Facebook, καθώς ο ιδρυτής του, Mark Zuckberberg, καταθέτει και σήμερα στο Κογκρέσο.
Ο Zuckerberg υποστήριξε σήμερα ότι και τα δικά του προσωπικά στοιχεία ήταν μεταξύ αυτών που διέρρευσαν εξαιτίας της αντικανονικής συμπεριφοράς της Cambridge Analytica.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση του Zuckerberg ξεκίνησε χθες (10/4), όπου επί πέντε ώρες βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις των Αμερικανών γερουσιαστών.
Ο Zuckberberg παραδέχτηκε χθες ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν έκανε αρκετά για να εμποδίσει τα εργαλεία του να χρησιμοποιηθούν «και για σκοπούς που θα προκαλούσαν βλάβη».
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης Zuckerberg, η μετοχή του Facebook ενισχύεται κατά 1,7%.

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Εν τω μεταξύ, με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, εν μέσω των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών γύρω από τη Συρία και τη διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ οι επενδυτές στρέφουν τα «βλέμματα» στα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,59% χαμηλότερα, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,83% στις 12.293,97 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,13% στις 7.257,14 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,56% χαμηλότερα, στις 5.277,94 μονάδες.


Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί κλάδοι βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τις βιομηχανίες χημικών, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ταξιδιών να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις, κλείνοντας και οι τρεις με απώλειες άνω του 1,1%.
Ο τομέας τροφίμων και ποτών, παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφε από νωρίς, κατάφερε πριν το κλείσιμο να ανακάμψει, τερματίζοντας με απώλειες 0,9%.
Η μετοχή της Remy Cointreau έκλεισε με «βουτιά» 4,3%, μετά την υποβάθμισή της από την J.P. Morgan.
Αντίθετα, ισχυρή άνοδο 7,2% σημείωσε η μετοχή της Tesco, καθώς η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε το πρώτο της μέρισμα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ ανέφερε κέρδη 1,3 δισ. στερλινών για το 2017, κατά 28% αυξημένα σε ετήσια βάση.
Η μετοχή της Tesco ώθησε υψηλότερα το σύνολο του κλάδου λιανεμπορίου (+0,9%).
Σημαντικά κέρδη 2,8% κατέγραψε και η μετοχή της Deutsche Telekom, στον απόηχο δημοσιευμάτων περί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων συγχώνευσης ανάμεσα στην Sprint και στην T-Mobile.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και οι εξελίξεις στο ζήτημα της Συρίας παραμένουν στο προσκήνιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 21.687,10 μονάδες, μετά την άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της χώρας για τον Φεβρουάριο του 2018 αποδείχθηκαν καλύτερες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι βασικές βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας, από τις οποίες εξαιρούνται τα πλοία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ενισχύθηκαν κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, με τα αποτελέσματα να διαψεύδουν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν πτώση 2,5%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017, οι βασικές παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 2,4%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν να μην υπάρξει κάποια μεταβολή.
Σε ό,τι αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8%, εν μέσω σημαντική ανόδου στους τομείς του χάλυβα και των χημικών.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,48% κλείνοντας στις 5.828,70 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη KOPSI στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,27% και στις 2.444,22 μονάδες.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 3.208,31 μονάδες, ενώ άνοδο 0,55% κατέγραψε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, στις 30.897,71 μονάδες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ανόδου 2,9% του Φεβρουαρίου του 2018, με τα αποτελέσματα να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 2,6%.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,1%, ενώ εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και την ενέργειας, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 2%.
Παράλληλα, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε και ο δείκτης τιμών για τα είδη διατροφής, υποχωρώντας στο 2,1% σε ετήσια βάση έναντι 4,4% τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης