Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού διεθνώς - Ρεκόρ και για τις εξαγωγές

Οι ΗΠΑ κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού διεθνώς - Ρεκόρ και για τις εξαγωγές
Το συνολικό ποσό των αμερικανικών εξαγωγών καθαρού χρυσού τα τελευταία 17 χρόνια ισοδυναμούσε με τα συνδυασμένα αποθέματα χρυσού έξι ισχυρών χωρών
Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι εξαγωγές χρυσού των ΗΠΑ από το 2000 ως και σήμερα ενώ από τις αρχες του αιώνα οι ΗΠΑ εξήγαγαν μια εκπληκτική ποσότητα χρυσού. 
Καθώς η τιμή του χρυσού αυξήθηκε μαζί με τη μαζική αύξηση του χρέους των ΗΠΑ, οι εξαγωγές χρυσού σημείωσαν άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ. Μόνο το 2012, οι ΗΠΑ εξήγαγαν σχεδόν 700 κυβικά τόνους χρυσού. Το συνολικό ποσό των αμερικανικών εξαγωγών καθαρού χρυσού τα τελευταία 17 χρόνια ισοδυναμούσε με τα συνδυασμένα αποθέματα χρυσού έξι ισχυρών χωρών .
Ενώ οι ΗΠΑ εξήγαγαν σχεδόν 8.000 κυβικούς τόνους χρυσού από το 2001, παράλληλη αύξηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές τους. Έτσι, καταλήγουμε σε ένα "καθαρό εξαγωγικό" ποσό το οποίο τα τελευταία 17 χρόνια, υπήρχαν μόνο τέσσερα χρόνια, όταν οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερο χρυσό από ό, τι εξήγαγαν. Αυτές οι καθαρές εισαγωγές χρυσού ήταν το 2004-2005 και το 2010-2011 και ανήλθαν σε μόλις 322 εκατομμύρια τόνους.
Ωστόσο, οι αμερικανικές εξαγωγές χρυσού αποτέλεσαν ένα βασικό στήριγμα της αμερικανικής οικονομίας, καθώς το διάστημα αυτό έγιναν εξαγωγές 2,340 εκατομμυρίων χρυσού. Οι εξαγωγές χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τη περίοδο της κατάρρευσης των στεγαστικών και επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ δηλαδή το 2007-2008:



Συγκεκριμένα, από το 2012 έως το 2017, οι εξαγωγές χρυσού σε Η.Π.Α. ανήλθαν σε 1.354 mt ή 43.5 εκατ. Ευρώ, που θεωρείται ως «ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα». Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν 210-225 mt χρυσού ετησίως, ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση καταναλώνει ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του χρυσού.
Αν συγκρίνουμε τις αμερικανικές εξαγωγές χρυσού ΗΠΑ σε σχέση με τα επίσημα αποθέματα στις κορυφαίες χώρες, ο αριθμός τους αποδεικνύεται αρκετά μεγάλος.
να σημειωθεί οτι ο χρυσός που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σαουδική Αραβία, η Πορτογαλία, η Ταϊβάν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ινδία μαζί ανέρχεται σε 2.512 εκατ. Τόνους και αντιστοιχεί περίπου στο ίδιο ποσό των αμερικανικών εξαγωγών χρυσού (2.430 εκατ. Τόνους) από το 2001 έως το 2017.
Επιπλέον, Ιταλία και Γαλλία με 2,452 mt χρυσού και 2.436 mt, αντίστοιχα, που κατατάσσονται στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα σε παγκόσμια αποθέματα χρυσού, διαθέτουν περίπου το ίδιο ποσό εξαγωγών καθαρού χρυσού με τις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο (επίσημα αποθέματα χρυσού: πηγή, World Gold Council).
Η πλειοψηφία των εξαγωγών χρυσού των Η.Π.Α. αποστέλλονται στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι τρεις χώρες έλαβαν περισσότερο από το 80% των εξαγωγών χρυσού στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου.
Έτσι, όταν το αμερικανικό δολάριο χάνει τελικά το παγκόσμιο status του, οι Αμερικανοί προτίθενται να κρατήσουν το χρυσό τους αντί να το στείλουν στο εξωτερικό, καταλήγοντας κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης