Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot: Η ΕΚΤ πρέπει να τερματίσει το QE μετά τον Σεπτέμβριο 2018

Knot: Η ΕΚΤ πρέπει να τερματίσει το QE μετά τον Σεπτέμβριο 2018
Η ΕΚΤ πρέπει να τερματίσει το QE μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, δήλωσε ο Klaas Knot
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, δήλωσε σήμερα (30/01/2018) ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klaas Knot, αν και τόνισε ότι θα ήταν αποδεκτή μια σύντομη περίοδος σταδιακής επιβράδυνσης των αγορών πριν τον οριστικό τερματισμό τους.
«Είναι λογικό το πρόγραμμα αγορών assets να τερματιστεί μετά τον Σεπτέμβριο, με μια σύντομη περίοδο σταδιακής απόσυρσης αν χρειαστεί», σημείωσε ο Κnot.
«Μόνο τότε θα στραφούμε στα υπόλοιπα εργαλεία όπως τα επιτόκιά μας», πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το «Reuters», τα σχόλια αυτά υποδηλώνουν ότι ο Knot, που θεωρείται «επιθετικό» μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είναι διατεθειμένος να δεχτεί μια σταδιακή κατάργηση του προγράμματος αντί για έναν τερματισμό με ένα μόνο βήμα.
Μια περίοδος σταδιακής απόσυρσης είναι σημαντική, καθώς η ΕΚΤ συνδέει το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων με το τέλος των αγορών assets, επομένως οποιαδήποτε επέκταση θα ανέβαλε και την πρώτη αύξηση.
«Με δεδομένο τον τρέχοντα ρυθμό οικονομικής επέκτασης, είμαι βέβαιος ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει σε επίπεδα κάτω αλλά κοντά στο 2%», εκτίμησε, παράλληλα, ο Knot.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης