Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gefira: Διαχρονική η αποτυχία των νομισματικών ενώσεων - Τρέλα το ευρώ, κατέστρεψε την Ελλάδα

Gefira: Διαχρονική η αποτυχία των νομισματικών ενώσεων - Τρέλα το ευρώ, κατέστρεψε την Ελλάδα
Gefira: Διαχρονική η αποτυχία των νομισματικών ενώσεων - Τρέλα το ευρώ, κατέστρεψε την Ελλάδα
Οι αρχές της νομισματικής ένωσης μπορούν να βρεθούν σε πολύ παλαιότερες προσπάθειες αναφέρει σε ανάλυσή της η σύμβουλος επενδύσεων Gefira.
Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος ενοποίησε επιτυχώς τα νομίσματα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, για περισσότερα από 400 χρόνια τα χρυσά νομίσματα χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά με τη σφραγίδα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα.
Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που προκλήθηκε μεταξύ άλλων από την πολυπολιτισμικότητα και την πολυεθνικότητα της, οδήγησε στην αποσύνθεση του κράτους και στην επιδείνωση της αξίας των νομισμάτων μέσω χαμηλότερου ποσοστού χρυσού ή αργύρου.
Μέχρι τον 19ο αιώνα, ο κατακερματισμός του δικαιώματος κοπής νομισμάτων στους περιφερειακούς ηγέτες, οδήγησε στο γεγονός ότι το κέρδος που προέκυπτε από τη δημιουργία των χρημάτων από τη διαφορά μεταξύ της αξίας του μετάλλου και του παραγωγικού κόστους και της αξίας των εκδοθέντων κερμάτων.
Τον 19ο αιώνα, εξελίχθηκαν εντελώς νέες μέθοδοι δημιουργίας χρημάτων για τις κυρίαρχες τάξεις - εισήχθησαν σταδιακά τα πρότυπα των χαρτονομισμάτων.
Τα χαρτονομίσματα δεν θα έπρεπε πλέον να βασίζονται σε ισοτιμία χρυσού ή αργύρου, αλλά η αξία τους θα έπρεπε να εξασφαλίζεται με την κατάλληλη πολιτική από τις Κεντρικές Τράπεζες, ιδίως επηρεάζοντας τα επιτόκια.
Τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκαν νομισματικές ενώσεις, στις οποίες βασίστηκε η ιδέα του ευρώ.
Όλα απέτυχαν.
Το 1865, η Λατινική Νομισματική Ένωση (Latin Monetary Union) ενοποίησε τα νομίσματα της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ελλάδας και της Ελβετίας.
Ένα γαλλικό φράγκο αντιστοιχούσε σε μια ιταλική λίρα, η οποία αντιστοιχούσε σε ένα βελγικό φράγκο κ.λπ.
Η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν -όπως και τώρα- οι χώρες οφειλέτες.
Οι στόχοι της Ένωσης ήταν παρόμοιοι με τους στόχους της σημερινής Ευρωζώνης.
Απλοποίηση του εμπορίου και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών στις παγκόσμιες αγορές.
Αν και η αξία των νομισμάτων στη Λατινική Ένωση βασίστηκε σε σταθερό ποσό χρυσού ή αργύρου, τα χαρτονομίσματα δεν βασίζονταν στην ισοτιμία των πολύτιμων μετάλλων, έτσι ώστε οι Κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών να μπορούν να εκτυπώνουν όσα θέλουν.
Τα νομίσματα κόβονταν σύμφωνα με τους κανονισμού που είχαν δημιουργηθεί και είχαν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε ολόκληρη την Ένωση.
Δεδομένου ότι η σχετικά σταθερή αναλογία αργύρου προς χρυσό σταδιακά άλλαξε τον 19ο αιώνα, τα νομίσματα αργύρου έφυγαν από το νότο προς το βορά για να διευθετήσουν τα χρέη των χωρών της νότιας Ευρώπης.
Η υποχρέωση εξαγοράς των ασημένιων νομισμάτων σε χρυσό στην επίσημη ισοτιμία οδήγησε σε σημαντικές απώλειες στο "Βορρά".
Το 1893 η Ελλάδα κατέληξε σε πτώχευση και, όπως συμβαίνει σήμερα, εμφανίστηκε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων των ευημερούντων κρατών στο βορρά και των κρατών οφειλετών  στο νότο.
Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι χρηματοδότησαν Έλληνες και Ιταλούς επειδή φοβούνταν ότι διαφορετικά θα έπρεπε να αποσύρου όλα τα νομίσματα από την κυκλοφορία.
Όπως συμβαίνει σήμερα, μια μη λειτουργική Ένωση υπήρχε μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τι πρέπει να συμβεί για να τερματίσουμε την τρέλα του ευρώ;
Το ίδιο συνέβη και με τη Σκανδιναβική Ένωση Νομισμάτων (Scandinavian Coin Union) του 1872.
Ο ο διαφορετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία οδήγησε τη ροή χρυσού στη Σουηδία.
Η Ένωση έληξε επίσης με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν άρθηκε η υποχρέωση μετατροπής των χρημάτων σε χρυσό.

Μια ματιά στο παρόν

Το κόστος διάσωσης των τραπεζών κατά την τελευταία οικονομική κρίση βάρυνε τους πολίτες.
Αργότερα, οι πολιτικοί υπό την ηγεσία της Merkel έσωσαν την Ελλάδα χέρι-χέρι με τους διεθνείς τραπεζίτες.
Επίσης εις βάρος των πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ.
Ποιο ήταν το θέμα; Παρά τα μέτρα της τρόικας, η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα σε πτώχευση.
Τα χρέη της είναι τώρα υψηλότερα από ό,τι πριν από τη "μείωση του χρέους" που επέβαλε η τρόικα, επειδή η χώρα δεν έχει δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να υποτιμήσει και έτσι να αντιμετωπίσει τα χρέη της.



Τα τεράστια χρηματικά ποσά που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, δεν αύξησαν την ιδιωτική και συνεπώς δεν απέφεραν κανένα νέο φορολογικό έσοδο.
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ και τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εδώ και χρόνια.
Στη Γερμανία, τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν στην αναβίωση της αγοράς ακινήτων, μερικοί άνθρωποι μιλούν ήδη για μια φούσκα ακινήτων, οι τιμές διαμερισμάτων και σπιτιών αυξάνονται, ενώ οι αποταμιεύσεις - είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε υπό μορφή επενδύσεων - είναι , καθώς κερδίζουν de facto αρνητικό ενδιαφέρον λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Ένα ζοφερό μέλλον για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αν τα επιτόκια παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το κατά πόσον η εισαγωγή του ευρώ ήταν ευνοϊκή για τους Γερμανούς πολίτες παραμένει ως εκ τούτου αμφισβητήσιμη.
Ωστόσο, η εισαγωγή του ευρώ έκανε τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης λιγότερο ανταγωνιστικές.
Με την εισαγωγή του ευρώ, οι Νότιοι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία θα μπορούσε να συμβεί λόγω του γεγονότος ότι το ευρώ άξιζε περισσότερο από το εθνικό τους νόμισμα.
Η αντίληψη για μια καλύτερη αγοραστική δύναμη που δημιουργήθηκε από το ευρώ οδήγησε τους νότιους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις εισαγωγές αλλά και να αυξήσουν τις τιμές των αγαθών τους.
Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας ήταν και οι δύο καθαροί εξαγωγείς πριν από την εισαγωγή του ευρώ καθότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αύξησαν το μέγεθος των εμπορικών ελλειμμάτων τους.
Η Σλοβακία ήταν η μόνη χώρα του της Visegrád που υιοθέτησε το ευρώ.
Οι συνέπειες;
Οκτώ χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, οι τιμές των τροφίμων στη Σλοβακία είναι 10% υψηλότερες από ό,τι στην Τσεχία ή την Ουγγαρία.
Σε σύγκριση με την Πολωνία, είναι ακόμη υψηλότερα.
Η αγοραστική δύναμη των Σλοβάκων, λόγω των χαμηλότερων μισθών και των υψηλότερων τιμών, είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των Τσέχων.
Συνοπτικά, έχουμε μια νομισματική ένωση χωρίς μια κοινή φορολογική, κοινωνική και αμυντική πολιτική που απέτυχε και συνεχίζει να αποτυγχάνει.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας, το Brexit, η Καταλονία, η υψηλή ανεργία στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Σλοβακία, για να αναφέρουμε μερικές μόνο καταστροφές...

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης