Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η Meloni απαγορεύει στις ΜΚΟ να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Σικελίας

Ιταλία: Η Meloni απαγορεύει στις ΜΚΟ να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Σικελίας
Νέα κόντρα της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τις ΜΚΟ στο μεταναστευτικό
Σχετικά Άρθρα
Κανένα αεροσκάφος μη κυβερνητικών οργανώσεων δεν θα επιτρέπεται να απογειώνεται από αεροδρόμια της Κάτω Ιταλίας και συγκεκριμένα της Σικελίας, μετά από σχετική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, λίγο πριν αυξηθούν λόγω θερινής περιόδου οι ροές μεταναστών από την βόρεια Αφρική.
Πρόκειται για μία απόφαση, την οποία υπογράφει η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Συνοδεύεται από την εξής αιτιολογία: «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πρέπει να συντονίζονται αποκλειστικά και μόνον από την γενική διεύθυνση της Ακτοφυλακής της Ρώμης». Προστίθεται επίσης ότι η χρήση αεροσκαφών που ανήκουν σε ΜΚΟ με στόχο τον εντοπισμό πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα εκείνων που επιβαίνουν στα πλωτά μέσα».

Η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch ωστόσο απορρίπτει την λογική αυτή και, ως άμεση απάντηση, αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αεροσκάφος της Sea Bird, το οποίο απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Λαμπεντούζα. Υπεύθυνοι της ΜΚΟ υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση υιοθετήθηκε στην Ιταλία για λόγους πολιτικής προπαγάνδας ενόψει των Ευρωεκλογών. «Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας, έστω και αν χρειαστεί να θέσουμε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη μας. Η απόφαση αυτή καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να ενοχλούμε όσους θα ήθελαν να αποκρύψουν τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην Μεσόγειο», δήλωσε η οργάνωση Sea Watch. Αλλά και άλλες οργανώσεις, όπως SOS Meditarranee και η SOS Humanity, είναι κάθετα αντίθετες στην απόφαση και κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι με τον τρόπο αυτό «φέρει μερίδιο ευθύνης για τους θανάτους στην Μεσόγειο».

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης απαντούν ότι ανάλογο μέτρο είχε υιοθετηθεί και το 2019, αμέσως μετά την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Είναι σαφές πάντως ότιτο μεταναστευτικό και η διαχείρισή του είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα επικρατήσουν στη δημόσια συζήτηση μέχρι τις Ευρωεκλογές.
Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni και οι σύμμαχοί της, υπογραμμίζουν ότι κατάφεραν να πετύχουν την δραστηριοποίηση της Ευρώπης στο θέμα και με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Τυνησία. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση όμως θεωρεί ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε μέτρα βιτρίνα, όπως είναι η συμφωνία με την Αλβανία για μεταφορά αιτούντων άσυλο και ότι αδιαφορεί για την ανάγκη μίας ουσιαστικής ένταξης των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης