Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ελληνικό μοντέλο «κουρέματος» του χρέους είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία…

Το ελληνικό μοντέλο «κουρέματος» του χρέους είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία…
Με το ευρώ να υποχωρεί κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου και το ελληνικό PSI να οδεύει – με όποιες προϋποθέσεις – προς την ολοκλήρωσή του, υπάρχει άλλη μία χώρα, της οποίας το αξιόχρεο υποβαθμίστηκε από την S&P στην κατηγορία «σκουπίδια», της Πορτογαλίας.
Το λογικό είναι ότι μόλις τελικά ολοκληρωθεί το ελληνικό «κούρεμα», η Πορτογαλία να ζητήσει κάτι αντίστοιχο και για το δικό της χρέος, με δεδομένο ότι τα spreads των δεκαετών της είναι στα ύψη και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα καταφέρει να βγει του χρόνου στις αγορές, όπως προβλέπει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα.
Παρά τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει η Λισαβόνα, η αγορά εργασίας παραμένει μία πηγή μεγάλης ανησυχίας, ενώ πολλοί προβλέπουν ότι θα έχει σύντομα την τύχη της Αθήνας.
Έτσι, αν η Αθήνα ολοκληρώσει το PSI, η Πορτογαλία θα ζητήσει το ίδιο.
Όμως, το 90% των ελληνικών ομολόγων διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, το οποίο δεν προβλέπει καμία ουσιαστική προστασία για τους πιστωτές.
Όμως, τα ομόλογα της Πορτογαλίας που διέπονται επίσης από το τοπικό δίκαιο προσφέρουν σημαντική προστασία στους επενδυτές. Και εκεί έγκειται η μεγάλη διαφορά για τις δύο χώρες.
Αν η Πορτογαλία επιχειρήσει «κούρεμα» σαν το ελληνικό θα βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία μηνύσεων από τους κατόχους ομολόγων, οι οποίες θα εκδικαστούν από Βρετανικά δικαστήρια.
Οπότε το ελληνικό μοντέλο δείχνει πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε άλλη χώρα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης