Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Στο 77% έχει αυξηθεί η υποστήριξη των πολιτών στη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ

Αυστρία: Στο 77% έχει αυξηθεί η υποστήριξη των πολιτών στη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ
Αυστρία: Στο 77% έχει αυξηθεί η υποστήριξη των πολιτών στη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ
Την αύξηση της υποστήριξης των Αυστριακών πολιτών, σε ποσοστό 77%, στη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μείωση του ποσοστού των υποστηρικτών μίας εξόδου της στο 15% (ένα ποσοστό 8% δεν απάντησε), διαπιστώνει η νέα αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΑΕΕΠ).
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16ης Νοεμβρίου και 5ης Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή έναν μήνα μετά τις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία, την περασμένη Δευτέρα, του διαγραφόμενου από την αρχή κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νέου καγκελάριου S. Kurz και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του νέου αντικαγκελάριου K. Strahe.
Από τον Απρίλιο του 2016, η υποστήριξη των Αυστριακών πολιτών στην παραμονή της χώρας στη ΕΕ παρουσιάζει συνεχή άνοδο, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί στο μεταξύ διάστημα κατά 17 μονάδες, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των υποστηρικτών μίας εξόδου από την ΕΕ έχει μειωθεί κατά 16 μονάδες, από το 31% τότε, στο 15% τώρα.
"Παρά το γεγονός ότι οι Αυστριακοί επικρίνουν πολλά σε σχέση με την ΕΕ, ωστόσο εκτιμούν το να είναι τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, ειδικότερα όταν το περιβάλλον εμφανίζεται ολοένα και πιο ασταθές", επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, P. Smind.
Ο ίδιος θεωρεί πως θετικό αντίκτυπο έχουν οι καλές προγνώσεις για την οικονομία και το γεγονός ότι έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο η θεματική της μετανάστευσης, όπως επίσης ότι την προηγούμενη συζήτηση για την προβλεπόμενη από πολλούς διάλυση της ΕΕ, έχει διαδεχθεί τώρα η συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης.
Ως σημαντικό εκτιμάται το γεγονός πως στις συνολικά 55 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Εταιρεία του από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου 1995, σε όλες, η πλειονότητα τάσσονταν, παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 23%.
Η μεγαλύτερη υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στη συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της ΑΕΕΠ το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33% που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία πριν από 23 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του "Ναι" είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.
Είναι γεγονός πως μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αλλά και μετά το αποτέλεσμα του περυσινού βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνεται στην Αυστρία το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ.
Κατανοώντας προφανώς αυτή τη διαγραφόμενη τάση, στροφή 180 μοιρών είχε κάνει ήδη τον περυσινό Ιούλιο, ο N. Xover, ο υπαρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υποψήφιός του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο οποίος ξαφνικά είχε εκτιμήσει πως μία έξοδος της Αυστρίας θα αποτελούσε "λάθος", ενώ έως τότε τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του ζητούσαν επιτακτικά ένα δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ.
Η αναδίπλωση, τότε, του ακροδεξιού υποψήφιου στις περυσινές προεδρικές εκλογές, δεν του έφερε τελικά τη νίκη που προσδοκούσε, στον τρίτο, επαναληπτικό γύρο τους της 4ης Δεκεμβρίου 2016, στον οποίο νικητής αναδείχθηκε (με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% του Χόφερ) ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, πρώην αρχηγός τους, ο φιλοευρωπαϊστής A. Bellen, ο οποίος στις 26 Ιανουαρίου ορκίστηκε νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια.
Επίσης, στροφή 180 μοιρών, τόσο λόγω της αυξανόμενης υποστήριξης του αυστριακού πληθυσμού προς την ΕΕ, όσο και ενόψει της συμμετοχής του στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες ο αρχηγός των Ελευθέρων και νέος αντικαγκελάριος της Αυστρίας, που μέχρι πρόσφατα ήταν δριμύτατος επικριτής της ΕΕ.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης