Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές ο Puigdemont - Η Santamaría ζητά από τη Γερουσία να θέσει την Καταλονία υπό κηδεμονία

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές ο Puigdemont - Η Santamaría ζητά από τη Γερουσία να θέσει την Καταλονία υπό κηδεμονία
Δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία
(upd7) Ο ηγέτης της Καταλονίας C. Puigdeomont δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.
Όπως είπε ο Puigdeomont, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές.
Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία.
Ο Puigdeomont τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.
"Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις.
Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα", συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι πλέον "επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155" του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.
Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Sáenz de Santamaría, τάχθηκε σήμερα (26/10) υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε "να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος", λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Καταλανός πρόεδρος C. Puigdeomont ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η Santamaría, έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.
Νωρίτερα σήμερα ο Puigdeomont αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές, εξανεμίζοντας τις ελπίδες εκείνων που θεωρούσαν πως θα μπορούσε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης.
Δεχόμενος πολλές πιέσεις από παντού, ο Καταλανός ηγέτης είχε αναβάλει πολλές φορές σήμερα την ομιλία του όπου θα ανέλυε την πολιτική κατάσταση και θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις του.
Πολλοί βουλευτές του κόμματός του διαβεβαίωναν από νωρίς ότι θα προκήρυττε εκλογές, προς μεγάλη ανακούφιση όλων εκείνων που φοβούνταν ότι η κρίση μεταξύ των αυτονομιστών και της Μαδρίτης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την Ισπανία αλλά και την Ευρώπη.
"Ήμουν διατεθειμένος να προκηρύξω εκλογές ήταν καθήκον μου να το επιχειρήσω για να αποφύγουμε τις συνέπειες που θα είχε για τους θεσμούς μας" η επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία, είπε ο Puigdeomont.
Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι δεν έλαβε "καμία εγγύηση" εκ μέρους της Μαδρίτης.
Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού M. Raxoy έχει ζητήσει από τη Γερουσία (η οποία ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα) να εγκρίνει αύριο την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ντε φάκτο αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.
Ως απάντηση, οι αυτονομιστές απειλούν ότι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία.
"Επαφίεται στο (καταλανικό) κοινοβούλιο να καθορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή του άρθρου 155 σε βάρος της Καταλονίας" είπε ο Puigdeomont  στην ομιλία του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέχρι αργά το απόγευμα ο Καταλανός ηγέτης ανέμενε μια δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν θα θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία αν ο ίδιος προκηρύξει εκλογές.
Οι έμμεσες επαφές μεταξύ του Raxoy, του Puigdeomont και των Ανακτόρων πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν καρποφόρησαν, σύμφωνα με μια άλλη πηγή.
Ενώ στη Μαδρίτη συνεδριάζει η επιτροπή της Γερουσίας, στη Βαρκελόνη οι πιο ριζοσπαστικοί από τους αυτονομιστές πίεζαν τον Πουτζντεμόν να κηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία και να ιδρύσει μια "Καταλανική Δημοκρατία".
Προέβαλαν ως επιχείρημα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου (το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την κεντρική κυβέρνηση) υποστηρίζοντας ότι με αυτό δόθηκε η "εντολή" για τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας.
Από το μεσημέρι, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της καταλανικής κυβέρνησης ζητώντας ανεξαρτησία και μάλιστα κάποιοι κατηγορούσαν τον Πουτζντεμόν για "προδοσία".
Το αριστερό, αυτονομιστικό κόμμα ERC απείλησε μάλιστα ότι θα άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση αν ο Καταλανός πρόεδρος δεν αναθεωρούσε την απόφασή του για προκήρυξη εκλογών.


Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι o κυβερνήτης της Καταλονίας δεν θα ανακηρύξει μονομερή ανεξαρτησία, αλλά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ειδικότερα, σε μια κίνηση πολιτικού ελιγμού, ο Carles Puigdemont ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 14:30 ώρα Ελλάδας, κατά την οποία πιθανολογείται, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, πως θα ανακοινώσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να προλάβει τη συνεδρίαση της ισπανικής Γερουσίας.
Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Puigdemont φαίνεται να καταλήγει σε αυτήν την επιλογή λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του, μέλη της οποίας επέμειναν στο να μην προχωρήσει στη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας που με τη σειρά της θα οδηγούσε τόσο την Καταλονία όσο και την Ισπανία σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση.
Πάντως, με αυτόν τον τρόπο ο Puigdemont καταφέρνει και να αποφύγει την επέμβαση της Μαδρίτης που θα στερούσε την αυτονομία της Καταλονίας και να παραμείνει πολιτικά ζωντανός, καθώς θα επιχειρήσει μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι δεν υποχώρησε έναντι των πιέσεων Rajoy και ότι διατήρησε ζωντανό το γενικότερο αίσθημα και αίτημα για ανεξαρτησία.
Νωρίτερα, σε επιστολή του προς την ισπανική Γερουσία, ο Puigdemont ανέφερε ότι τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν "μετωπικά" σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος.
«Θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του" και θα δημιουργήσουν "μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή», τονίζει ο κυβερνήτης της Καταλονίας.
Ο Puigdemont διαβεβαιώνει σε αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Rajoy παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με "το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία".
"Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της", γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπ
Προς το παρόν η κυβέρνηση της Καταλονίας προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 155 από την κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης, όπως μεταδίδει η El Mundo.

«Άλμα» 1,9% για τον IBEX 35, ράλι στις τράπεζες


Σημαντική άνοδο κατέγραψε το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς ο ηγέτης της περιφέρειας, Carles Puigdemont, δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε «άλμα» 1,92% και έκλεισε στις 10.347,80 μονάδες.



Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών.
Η Banco Sabadell κατέγραψε ράλι 3,2%, η Bankia σημείωσε κέρδη 1,2%, η BBVA ενισχύθηκε κατά 1,8%, όσο και η Caixabank.



Σκληρή στάση από τη Μαδρίτη


Όσον αφορά το ενδεχόμενο κήρυξης της ανεξαρτησίας από την καταλανική κυβέρνηση, η Μαδρίτη έχει καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 Συντάγματος που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.
Και κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Ισπανία και η Καταλονία θα κινούνται σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.
Το κουβάρι θα αρχίσει να ξετυλίγεται από σήμερα το απόγευμα, όταν και συνεδριάζει η καταλανική Βουλή (στις 18:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και της απόφασης της Μαδρίτης να ενεργοποιήσει το άρθρο 155.
Σε δηλώσεις του στο AP ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Oriol Junqueras άφησε να διαφανεί ότι η απόφαση για την κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι ειλημμένη, καθώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Rajoy δεν έχει αφήσει άλλη επιλογή στην Καταλονία.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Carles Puigdemont, αφού ακύρωσε την εμφάνιση του στην ισπανική Γερουσία που θεωρούνταν ένα βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης, συγκάλεσε χθες εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τείνει προς τη ρήξη, αν και η κυβέρνηση του εμφανίζεται διαιρεμένη, καθώς πολλά στελέχη τάσσονται κατά της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας.
Την ίδια στιγμή με τη συνεδρίαση της καταλανικής κυβέρνησης, θα συνεδριάζει (σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδος) και επιτροπή της Γερουσίας, η οποία θα αρχίσει και αυτή να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.
Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις της ισπανικής Γερουσίας για την ενεργοποίηση του άρθρου 155  αναμένονται κατά την αυριανή της συνεδρίαση.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Καταλονία θα τεθεί σε επιτροπεία.
Γεγονός που σημαίνει ότι η καταλανική κυβέρνηση θα αποπεμφθεί και θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας και της αστυνομίας της αντιπρόσωπος από τη Μαδρίτη έως τις επόμενες εκλογές για τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας.
Το κατά πόσο όλα αυτά τα βήματα που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του άρθρου 155 μένει να φανεί.
Καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και αντιστάσεις από ένα μεγάλο μέρος της καταλανικής κοινής γνώμης, η οποία μοιάζει αποφασισμένη να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Το τι θα συμβεί τα επόμενα δύο 24ωρα αλλά τις επόμενες ημέρες στην Καταλονία και στην Ισπανία παραμένει ερωτηματικό.

De Guindos (υπ. Οικονομίας Ισπανίας): Θα εφαρμόσουμε το άρθρο 155 με σύνεση – Θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες

Δεν πρόκειται να υπάρξει ανεξαρτησία της Καταλονίας, πρέπει να στηρίξουμε τις καταλανικές επιχειρήσεις είπε ο De Guindos
Την ενεργοποίηση του άρθρου 155 προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Luis De Guindos, ο οποίος υποστήριξε πως η Μαδρίτη θα εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος με σύνεση.
«Οι πολιτικές κρίσεις έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομία.
Το σημαντικότερο όλων είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη ρήξη και σε αυτήν την αβεβαιότητα.
Το μποϊκοτάζ στις καταλανικές επιχειρήσεις δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Είναι η ώρα να στηρίξουμε τις καταλανικές επιχειρήσεις.
Δεν προσφέρει τίποτα ούτε η απόσυρση των καταθέσεων ούτε το μποϊκοτάζ.
Είναι μέρος της ισπανικής οικονομίας.
Εάν η Καταλονία τα πηγαίνει καλά, τα πηγαίνει καλά η Ισπανία και το αντίστροφο» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο SER ο De Guindos, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανεξαρτησία.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί μια εξέγερση απέναντι στη νομιμότητα στην Ισπανία και στην Ευρώπη.
Εκμεταλλεύεται τη διάθεση ανεξαρτησίας για να στηρίξει μια επανάσταση κατά της δημοκρατικής μας συνύπαρξης.
Η καταλανική κυβέρνηση έθεσε την ατζέντα για αποσταθεροποίηση» είπε ο υπ. Οικονομίας της Ισπανίας, τονίζοντας ότι το άρθρο 155 είναι ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ αλλά η ενεργοποίηση του θα γίνει με σύνεση.
«Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 είναι ένα θέμα διαχείρισης της κατάστασης.
Πάμε να κάνουμε μια κίνηση διαχείρισης, η οποία θα καταλήξει στις εκλογές» τόνισε ο De Guindos, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για την πολιτική κρίση στην καταλανική κυβέρνηση.
«Πρόκειται για μια κωμικοτραγική κατάσταση, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί η καταλανική κυβέρνηση.
Είναι πραγματικά αξιολύπητη» υποστήριξε ο De Guindos.

Πρώτη ενημέρωση: 10:20, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης