Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC: Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν για το μεταναστευτικό και τους αιτούντες άσυλο

ABC: Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν για το μεταναστευτικό και τους αιτούντες άσυλο
Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι οι βελτιωμένοι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι προς όφελος και των δύο εθνών και επανέλαβε την υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, κατά την οποία συζήτησαν για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, αναφέρεται το πρακτορείο ABC News.
Η γειτονική Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί «καταφύγιο» για ανθρώπους που είναι ύποπτοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, μετά από συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, που επισκέφθηκε την Άγκυρα.
Σε ομιλία του σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο Mevlut Cavusoglu δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία προσβλέπει σε μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί συναντήθηκαν στην Άγκυρα μετά από την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Η επίσκεψη του Κοτζιά έρχεται επίσης εν μέσω εντάσεων κατά της απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων να μην εκδώσουν οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και είχαν σχέσεις με τον κληρικό Fethullah Gulen που εδρεύει στις ΗΠΑ, κατηγορούμενο για την ενορχήστρωση της προσπάθειας.
Ο κ. Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία ήταν βαθιά απογοητευμένη από την απόφαση μη έκδοσης των αξιωματικών.
Είπε ότι τουλάχιστον 995 άλλοι Τούρκοι πολίτες αναζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και προέτρεψε να ελεγχθούν προσεκτικά, για να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος.
"Θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα, μια γειτονική χώρα με την οποία αναπτύσσουμε στενότερους δεσμούς, δεν γίνεται καταφύγιο για (υποστηρικτές του Gulen)", ανέφερε ο Cavusoglu.
Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στα πραξικοπήματα, αλλά οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουν μακρόχρονες διαμάχες, μεταξύ των οποίων τα όρια του Αιγαίου, τα υποθαλάσσια δικαιώματα εξερεύνησης και το νησί της Κύπρου.
Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι οι βελτιωμένοι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι προς όφελος και των δύο εθνών και επανέλαβε την υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Παρά την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου, οι δύο χώρες "αξιολογούν τα επόμενα βήματα", ανέφερε ο Cavusolgu.
"Στην ουσία, μια λύση στην Κύπρο θα μας ωφελήσει όλους", δήλωσε ο Cavusoglu.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν αύξηση των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2017.
Ήταν το υψηλότερο μηνιαίο ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2016, όταν η ΕΕ και η Τουρκία έφτασαν σε συμφωνία για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη.
Ο Cavusoglu επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας για τη συμφωνία και είπε ότι η ΕΕ δεν κατάφερε να παραδώσει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που δεσμεύθηκαν, για να βοηθήσουν τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης