Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρουφάκης: Μοναδικός στόχος των Ευρωπαίων ήταν να σώσουν τις τράπεζές τους και όχι την Ελλάδα

Βαρουφάκης: Μοναδικός στόχος των Ευρωπαίων ήταν να σώσουν τις τράπεζές τους και όχι την Ελλάδα
Επίθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών στην πολιτική της λιτότητας αλλά και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί στην ιστοσελίδα Vox ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ανίκητοι ηττημένοι» (όπως είναι η απόδοση στα ελληνικά, ενώ στην αγγλική έκδοση ο τίτλος είναι «Adults in the Room: My Battle with Europe’s Deep Establishment»).
Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι η Ευρώπη ακολουθεί λανθασμένη πορεία, προβλέποντας ότι η πολιτική των δυτικών κυβερνήσεων το μόνο που πράττει είναι να προστατεύει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τελικά θα οδηγήσει στην εκλογή πολιτικών ακόμη πιο επικίνδυνων από τον Donald Trump και σε φαινόμενα ανάλογα με αυτό του Brexit.
Στη συνέντευξη του (όπως και στο βιβλίο του) ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρομοιάζει την κρίση στην Ελλάδα με αρχαία ελληνική τραγωδία, ενώ στρέφεται ενάντια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο κατηγορεί για τα προβλήματα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
Παράλληλα τονίζει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στην κρίση, με διαφορετικά επίπεδα αποφασιστικότητας αλλά και εξαιτίας του ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν καλύτερα δομημένους θεσμούς, όπως για παράδειγμα η Fed.
Προσθέτει ακόμη ότι πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ ήταν να διασώσουν την οικονομία τους και όχι το τραπεζικό τους σύστημα.
«Για να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα.
Το 2008 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama όταν κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση η έκθεση της Wall Street αντιστοιχούσε στο 40% έως 45% του αμερικανικού ΑΕΠ, σαφώς πολύ μεγάλο ποσοστό.
Όμως η αντίστοιχη έκθεση της Deutsche Bank ήταν 50 φορές μεγαλύτερη από το γερμανικό ΑΕΠ.
Πρόκειται για κάτι τρελό, με δεδομένο ότι μιλάμε για μία πολύ πλούσια χώρα.
Έτσι όταν η Angela Merkel βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης της Deutsche Bank έδωσε περισσότερα από 500 δισ. ευρώ σε μερικές γερμανικές τράπεζες.
Οκτώ μήνες αργότερα έλαβε ένα τηλεφώνημα όπου της είπαν: τώρα πρέπει να δώσουμε και άλλα χρήματα γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και εάν αφήσουμε τους Έλληνες να χρεοκοπήσουν, μετά θα χρεοκοπήσουν και οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να σώσουμε τη Deutsche Bank», αναφέρει σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βαρουφάκης.
Προχωρά, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα δηλώνοντας ότι η κ. Merkel αφού δεν μπορούσε να ζητήσει και άλλα χρήματα από τους Γερμανούς φορολογούμενους για τη διάσωση της Deutsche Bank, αποφάσισε ότι θα έσωζε την Ελλάδα αλλά αυτό θα γίνονταν με εξαιρετικά σκληρούς όρους.
Αναφερόμενος στο Brexit υποστηρίζει ότι ήταν εναντίον του και σε όλες τις ομιλίες του προσπαθούσε να πείσει τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ προκειμένου μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να προσπαθήσουν να την αλλάξουν.
Όμως προσθέτει ότι η πιο συχνή απάντηση που του έδιναν όταν τους ζητούσε κάτι τέτοιο ήταν «μας αρέσεις, μας αρέσει αυτό που προσπάθησες να κάνεις στην Ελλάδα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το ευρωπαϊκό κατεστημένο συνέθλιψε εσάς είναι ένα παράδειγμα στο τι μπορεί να συμβεί και σε εμάς».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τάσσεται ξεκάθαρα κατά της πολιτικής του Donald Trump αλλά τονίζει ότι η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων, εθνικιστικών κομμάτων και κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης αποτελεί έναν τρόπο αντίδρασης από τη μεριά των ψηφοφόρων ενάντια σε ένα σύστημα που έχει αποτύχει πλήρως.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι ο διαφορετικός τρόπος που αυτός προτείνει δεν είναι μία «μαρξιστική ουτοπία» αλλά κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί.
Όσο για την Ελλάδα και την περίοδο που ήταν ο ίδιος υπουργός Οικονομικών σπεύδει να τονίσει: «Το 2015 ήταν μία υπέροχη στιγμή για την Ελλάδα.
Απελπισμένοι άνθρωποι στάθηκαν ξανά όρθιοι.
Αυτό μπορεί να συμβεί παντού.
Γι’ αυτό, αντί να δημιουργήσω ένα κόμμα στην Ελλάδα αποφάσισα να ξεκινήσω ένα ευρωπαϊκό κίνημα.
Δεν γνωρίζω εάν θα έχει επιτυχία».



www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης