Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euronews: Τι συνέβη με τα 8 δισ. ευρώ από τόκους που κέρδισε η Ευρώπη από την Ελλάδα;

Euronews: Τι συνέβη με τα 8 δισ. ευρώ από τόκους που κέρδισε η Ευρώπη από την Ελλάδα;
Το πρόγραμμα αγοράς χρέους παρήγαγε μεγάλα κέρδη, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης είναι απρόθυμες να δηλώσουν πού πήγαν
Με τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τόκους που έχουν κερδίσει οι χώρες της Ευρωζώνης από το χρέος της Ελλάδας, αναφέρεται το Euronews σε δημοσίευμά του, το οποίο θέτει το ερώτημα ποιες χώρες έχουν επωφεληθεί από το ποσό αυτό.
Το 2012 με την Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης, οι εταίροι της στην Ευρωζώνη συσπειρώθηκαν για να τη διασώσουν.
Μέρος των μέτρων διάσωσης που συμφώνησαν, ήταν να χρησιμοποιήσουν σχεδόν 27 δισ. ευρώ, για να αγοράσουν μέρος του ελληνικού χρέους, για να αποτρέψουν έναν φαύλο κύκλο με τη χώρα να αντιμετωπίζει όλο και πιο ακριβά δάνεια.
Την εποχή εκείνη, οι χώρες συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να επωφεληθούν από αυτή την ενέργεια και ότι οι τόκοι που τους πλήρωσε η Αθήνα που συνδέονται με τα ομόλογα που είχαν αγοράσει, έπρεπε να επιστραφούν.
Μέχρι σήμερα, οι τόκοι αυτοί ανέρχονται σχεδόν σε 8 δισ. ευρώ (ακριβώς 7,838 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έστειλε ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pierre Mοscovici).
Ορισμένα από αυτά τα χρήματα έχουν σταλεί στην Ελλάδα, αλλά πολλά από αυτά παραμένουν στα χέρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Και φαίνονται αποφασισμένοι να μην αποκαλύψουν πόσο.
"Για νομικούς λόγους, δεν είναι δυνατό τα κράτη-μέλη να δηλώσουν τα ποσά που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζές τους στην Ελλάδα", ανέφερε μια πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη την αρχή ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδύσεις τους, για να μην επηρεάσουν τη συμπεριφορά των αγορών.
Για μία φορά, φαίνεται ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στο θέμα - η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και ακόμη και η Ελλάδα αρνούνται να αποκαλύψουν πόσα έχουν επιστραφεί και πόσα εξακολουθούν να κατέχουν.
Στο Λουξεμβούργο, ο Τύπος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είχε παραδώσει στην Ελλάδα 28,3 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκε να επιστρέψει το σύνολο των 40,2 εκατ. ευρώ τόκων που είχε συγκεντρώσει.
Ποιος πήρε τι;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Euronews, η Bundesbank, λόγω της θέσης της ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, κέρδισε από το 2012 τόκους 2 δισ. ευρώ, για το χρέος που αγόρασε από την Ελλάδα.
Η Γαλλία έλαβε 1,58 δισ. ευρώ και η Ιταλία 1,37 δισ. ευρώ.
Τα έγγραφα που έλαβε το Euronews επιβεβαιώνουν το ποσό για τη Γαλλία, ενώ οι αξιωματούχοι από άλλες χώρες, δεν επιβεβαιώνουν ή αρνούνται τα ποσά μέχρι τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης