Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500
Παρά τις πιέσεις από το ταραχώδες πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (19/10/2017) η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να καταφέρνουν ελάχιστα λεπτά πριν το κλείσιμο να γυρίσουν σε θετικό έδαφος και να τερματίσουν σε νέα ιστορικά υψηλά, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν οι αμερικανικές μετοχές από το ταραχώδες κλίμα στην Ευρώπη.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,02%, στις 23.163,04 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,03% και έκλεισε στις 2.562,10 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,29% χαμηλότερα, στις 6.605,07 μονάδες.
Ο Dow Jones έκλεισε με θετικό πρόσημο παρά τις έντονες πιέσεις από τη μετοχή της Apple, η οποία είχε τη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης από τις αρχές του 2017.
Ειδικότερα, η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού έκλεισε με πτώση 2,4% σε ημερήσια βάση, στα 156 δολ., εν μέσω προειδοποιήσεων των αναλυτών για μειωμένη ζήτηση -ακόμη και 50% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις- για το iPhone 8.
Η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη για τη μετοχή από τις 10 Αυγούστου του 2017.
Ο S&P 500 επίσης κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος, καθώς η άνοδος 12,2% στη μετοχή της Adobe βοήθησε να αντισταθμιστούν οι βαριές απώλειες 8,2% της United Continental.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στον Nasdaq άσκησε ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές των Facebook, Alphabet, Netflix και Amazon να κλείνουν όλες με πτώση.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Philip Morris, η οποία υποχώρησε κατά 3,9%, καθώς ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών, ενώ πτώση 0,8% κατέγραψε η Nike, καθώς οι αναλυτές της Goldman Sachs υποβάθμισαν τη μετοχή της σε «neutral» από «buy».
Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν η επέτειος της «Black Monday», της χειρότερης ημέρας στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, όταν S&P 500 και Dow «βούλιαξαν» κατά 20,5% και 22,6% αντίστοιχα.






Το επενδυτικό κλίμα επηρέασε σήμερα αρνητικά το σκηνικό στην Ευρώπη, όπου η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην Καταλονία και την κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης οδηγείται στα άκρα, μετά την τελευταία απάντηση του καταλανού προέδρου Carles Puigdemont στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης που έληξε σήμερα το πρωί.
Ο Puigdemont προειδοποίησε τον ισπανό πρωθυπουργό, Mariano Rajoy, ότι η Βουλή θα μπορούσε να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, αν η Μαδρίτη δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Καταλονία, απάντησε η Μαδρίτη.
Το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στις 222.000, υποχωρώντας σε χαμηλό 44 ετών.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι οι αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 240.000, με την αμερικανική κυβέρνηση να τονίζει ότι η υποχώρηση θα πρέπει να αποδοθεί και στο γεγονός ότι «έσβησε» η αρνητική επίδραση από το πλήγμα που δέχθηκαν συγκεκριμένες αμερικανικές πολιτείες από το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων «Harvey» και «Irma».
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στη συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, με τον Donald Trump, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει ποιος θα αναλάβει το «τιμόνι» της Fed μετά τη λήξη της θητείας της Yellen τον Φεβρουάριο του 2018.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, με απώλειες 1,4% έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, στα 51,29 δολ. ανά βαρέλι, καθώς ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση στην αμερικανική παραγωγή αργού αντιστάθμισαν την στήριξη από την ένταση στη Μέση Ανατολή, ενώ οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης