Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στα σκαριά δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της νότιας Υεμένης

Reuters: Στα σκαριά δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της νότιας Υεμένης
Οι ανακοινώσεις ίσως γίνουν σήμερα 14/10 στην 54η επέτειο από την εξέγερση της Υεμένης εναντίον των Βρετανών
Ο πρώην κυβερνήτης του Άντεν, της κυριότερης πόλης και λιμανιού της νότιας Υεμένης, Aidaroos al - Zubaidi, που καθαιρέθηκε τον Απρίλιο του 2017 από τον πρόεδρο Abd Rabbu Mansour Hadi, είπε ότι θα κάνει μία σημαντική ανακοίνωση το Σάββατο 14/10, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από την εξέγερση της Υεμένης ενάντια στους Βρετανούς (14/10/1963), όπως μεταδίδει το Reuters.
O Zubaidi είχε ανακοινώσει στις 11 Μαϊου 2017 τη σύσταση ενός συμβουλίου από υψηλόβαθμα δικαστικά, στρατιωτικά και πολιτικά πρόσωπα, το οποίο θα εξέταζε το ενδεχόμενο της απόσχισης της νότιας Υεμένης και της εγκαθίδρυσης μίας πολιτικής ηγεσίας υπό την προεδρία του, η οποία θα αντιπροσώπευε και θα διοικούσε τον νότο.
Μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε με περισσότερη αναταραχή τη φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, όπου η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει την έδρα της στο Άντεν, καθώς η πρωτεύουσα Σαναά ελέγχεται από τους αντάρτες Houthis.
To συγκεκριμένο συμβούλιο προέκυψε μετά από μία επίδειξη δύναμης ανάμεσα στους νότιους και τον πρόεδρο Mansour Hadi, κάτι που είχε ως συνέπεια και την υπονόμευση της προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να συντονίσει μία στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους αντάρτες Houthis, οι οποίοι έχουν τη στήριξη του Ιράν.
Η κυβέρνηση του Μansour Hadi είχε απορρίψει τη συγκρότηση του συμβουλίου, λέγοντας ότι θα βαθύνει τον διχασμό και θα επωφεληθούν οι Houthis.
Πολλοί νότιοι νιώθουν ότι οι αξιωματούχοι του βορρά έχουν εκμεταλλευτεί τους πόρους τους και τους έχουν αποκόψει από τις δουλειές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης