Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βλέμμα» στην Καταλονία

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βλέμμα» στην Καταλονία
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,40% χαμηλότερα, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3%
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (6/10/2017) τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,40% χαμηλότερα, στις 389,47 μονάδες, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες 0,09%, στις 12.955,94 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,36%, στις 5.359,90 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έκλεισε κατά 0,29% χαμηλότερα, στις 10.185,50 μονάδες.
Κόντρα στο γενικότερο κλίμα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,20% και έκλεισε στις 7.522,87 μονάδες.



Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Καταλονία, όπου βαθαίνει η κρίση με τη Μαδρίτη.
Η κυβέρνηση της Καταλονίας αψηφά την απαγόρευση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας και επιμένει ότι η σύγκληση της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017.
O επικεφαλής του καταλανικού τμήματος Eξωτερικών Yποθέσεων, Raul Romeva, δήλωσε στο BBC πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας θα λάβει απόφαση για την ανεξαρτησία.
Οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις σήμερα, καθώς η Banco de Sabaddell αποφάσισε την απομάκρυνση της εταιρικής της βάσης από την Καταλονία.
Η μετοχή της πέμπτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας υποχώρησε κατά 1,9%, ενώ της Caixabank κατέγραψε απώλειες 0,58%.
Η Caixabank επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Καταλονία, σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Την ίδια ώρα, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση τον Σεπτέμβριο του 2017, δεχόμενες σημαντικό πλήγμα από τους πρόσφατους τυφώνες «Harvey» και «Irma».
Συγκεκριμένα, το εργατικό δυναμικό της χώρας μειώθηκε κατά 33 χιλ. θέσεις, την στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως των 75 χιλ. θέσεων.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία τον Αύγουστο 2017, με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι συνολικές μεταποιητικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 3,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, την στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στο 0,9%.
Παράλληλα, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, σημαντική μείωση κατέγραψαν το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο του 2017, με τα αποτελέσματα να δέχονται ώθηση από τις ενισχυμένες εξαγωγές της χώρας.
Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε στα 4,5 δισ. ευρώ, από 5,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ.





www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης