Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επτά περιοχές που μπορεί να ακολουθήσουν το «παράδειγμα» της Καταλονίας και να ταρακουνήσουν την ΕΕ

Οι επτά περιοχές που μπορεί να ακολουθήσουν το «παράδειγμα» της Καταλονίας και να ταρακουνήσουν την ΕΕ
Από τη Σκωτία έως τη Νέα Καληδονία,  υπάρχουν περιοχές που ζητούν την πλήρη αυτονομία τους από τα κράτη στα οποία ανήκουν
Την ώρα που η Καταλονία και το πρόσφατο δημοψήφισμα για την απόσχισή της από την Ισπανία εξακολουθεί να είναι το πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί και σε ορισμένες ακόμη περιοχές που κατά καιρούς έχουν εμφανίσει διαθέσεις… ανεξαρτητοποίησης.
Όπως αναφέρουν κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές υπάρχουν επτά ακόμη περιοχές στην Ευρώπη οι οποίες εμφανίζονται πρόθυμες να διεξάγουν δημοψηφίσματα προκειμένου να καταστούν ανεξάρτητες.

1. Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο

Το 2014 πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα, το οποίο είχε φοβίσει αρκετούς.
Τελικά το 55% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως τους τελευταίους μήνες, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon ζητά και δεύτερο δημοψήφισμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η Σκωτία βρίσκεται υπό καθεστώς ημί-αυτονομίας από το 1998, με το κοινοβούλιό της να ελέγχει θέματα τα οποία αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, το περιβάλλον και τη δικαιοσύνη.

2. Φλάνδρα, Βέλγιο

Μπορεί να είναι η τυπική έδρα της ΕΕ, καθώς σε αυτό βρίσκονται οι περισσότεροι κορυφαίοι θεσμοί της Ένωσης, αλλά το Βέλγιο δεν είναι μία «ενοποιημένη» χώρα.
Είναι από το 1830 ανεξάρτητο κράτος και αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκε ως «μαξιλάρι» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Στον βορρά ζουν οι Φλαμανδοί, οι οποίοι θεωρούνται συντηρητικοί, ενώ στον νότο, οι πολίτες μιλούν γαλλικά και θεωρούνται περισσότερο προοδευτικοί.
Το κόμμα New Flemish Alliance (N-VA), το οποίο θεωρείται ότι προωθεί τις εθνικιστικές αντιλήψεις μεταξύ των Φλαμανδών, είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα και ο βασικός συνεργάτης της κυβέρνησης συνασπισμού.
Το N-VA έχει ταχθεί και πιέζει για τη δημιουργία φλαμανδικής δημοκρατίας και πιθανώς στις επικείμενες γενικές εκλογές το 2018 να το κατορθώσει.

3.  Βάσκοι, Ισπανία

Η ΕΤΑ δημιουργήθηκε το 1959 προκειμένου να προωθήσει τα αιτήματα των Βάσκων.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ένοπλη δράση, έχοντας κατηγορηθεί για πλειάδα επιθέσεων και τον θάνατο 829 ανθρώπων.
Η τελευταία ένοπλη επίθεσή της έγινε το 2010, αλλά τελικώς παρέδωσε τα όπλα, με τα μέλη της να έχουν, πλέον, ενταχθεί στο κόμμα Sortu.
Το Sortu ζητά την «πλήρη ελευθερία των 2,2 εκατ. Βάσκων».

4. Νέα Καληδονία, Γαλλία

Βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού και έχει περίπου 280.000 κατοίκους.
Προετοιμάζεται για δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της από τη Γαλλία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2018.
Βρίσκεται υπό γαλλική διοίκηση από το 1853, ενώ το 1998 ήρθε σε συμφωνία με το Παρίσι προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, αν και αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Γαλλία ποτέ δεν τίμησε τις δεσμεύσεις της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων νικελίου.

5. Κορσική, Γαλλία

Το νησί της Μεσογείου με 330.000 κατοίκους, ανήκει στη Γαλλία αλλά έχει τη δική του γλώσσα.
Το National Liberation Front of Corsica (FLNC) σταμάτησε την ένοπλη δράση του τον Ιούνιο του 2014 και σήμερα εκφράζει την επιθυμία να υπάρχει πολιτική διαβούλευση για τα αιτήματά του.
Έως το 2015 οι εθνικιστές ήταν η πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, καθώς η Κορσική απολαμβάνει ενισχυμένη αυτονομία.

6. Νησιά Faroe, Δανία

Τον Απρίλιο του 2018 θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της περιοχής, μέσω του οποίου τα Νησιά Faroe μπορεί να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως.
Σε αυτά κατοικούν 48.000 πολίτες.
Από το 1948 είναι αυτόνομη περιοχή, με τη Δανία να διαχειρίζεται μόνο τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

7. Λομβαρδία και Βένετο, Ιταλία

Δύο πλούσιες επαρχίες στον ιταλικό βορρά, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν συμβουλευτικά δημοψηφίσματα στις 22 Οκτωβρίου.
Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας.
Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δεν θα είναι δεσμευτικό.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης