Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ευρώπη θα μπορούσε να δει μια άλλη ρήξη τύπου Brexit, εκτός της Ισπανίας

Bloomberg: Η Ευρώπη θα μπορούσε να δει μια άλλη ρήξη τύπου Brexit, εκτός της Ισπανίας
Οι αναταραχές στην Καταλονία μπορεί να είναι απλώς η αρχή, καθώς εντάσεις αναπτύσσονται στην ανατολική Ευρώπη
Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται αλλά παρουσιάζοντας μικρή πρόοδο αλλά και στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Καταλονία για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, το Bloomberg αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ακόμα μία ρήξη (εκτός της Ισπανίας).
«Μια άλλη ρήξη θα μπορούσε να αιφνιδιάσει την Ευρώπη, οδηγούμενη από ένα παρόμοιο μείγμα συσσωρευμένου θυμού και βραχυπρόθεσμων πολιτικών ελιγμών.
Αυτό είναι μεταξύ του παλιού δημοκρατικού πυρήνα της Δυτική Ευρώπης υπό την ηγεσία της Merkel και από τον Macron -που επιθυμούν την ολοκλήρωση της ευρωζώνης- και των λαϊκιστικών της Ανατολικής Ευρώπης, που μισούν τις Βρυξέλλες.
Αυτή τη φορά τα επιχειρήματα είναι σχετικά με την πολιτική ελευθερία και την εθνική κυριαρχία» επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Αργότερα αυτόν το μήνα φαίνεται πιθανό ότι οι Τσέχοι θα έχουν πρωθυπουργό ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του Donald Trump, τον Andrej Babis έναν εθνικιστή δισεκατομμυριούχο ο οποίος θέλει να διώξει τους Άραβες μετανάστες και υπόσχεται να κάνει την κυβέρνηση να λειτουργεί εξίσου καλά με την επιχείρηση του.
Παράλληλα, ο Babis είναι κάθετα αντίθετος με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο μέγεθος που θέλει ο Macron και επίσης είναι κατά της παρέμβασης των Βρυξελλών στην Ανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται στο ίδιο γκρουπ με τον Viktor Orban της Ουγγαρίας και τον Jaroslaw Kaczynski της Πολωνίας ως μέλη των αυταρχικών της Ευρώπης.
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες στην Ευρώπη τείνουν να απορρίπτουν τις πιθανότητες μιας διάσπασης με την ΕΕ.
Οι οικονομίες τους πηγαίνουν καλά, τονίζουν.
«Ναι, λίγοι αναταλικοευρωπαίοι θέλουν να έχουν Σύριους πρόσφυγες ως γείτονες, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι το ίσιο συμβαίνει στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι επιχειρηματίες τείνουν να τονίζουν ότι ο Orban και ο Babis είναι πραγματιστές, δεν θα το παρατραβήξουν.
Επίσης είναι σίγουροι ότι η Γερμανία συγκεκριμένα δεν θα θελήσει να διακόψει σχέσεις με έναν τομέα που είναι τόσο ολοκληρωμένος με την οικονομία του» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο Babis ο οποίος είναι υπέρ των επιχειρήσεων περισσότερο από τους άλλους τρεις ηγέτες, συμφωνεί με αυτή την άποψη.
Φοβάται ότι εάν γίνει αύριο ένα δημοψήφισμα, οι Τσέχοι θα ψηφίσουν την αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν σκέφτεται να το πραγματοποιήσει.
Θα ήταν τρελό για μια χώρα του μεγέθους της Τσεχίας να σκεφτεί να αποχωρήσει από την Ένωση.
Αυτή η άποψη φαίνεται λογική, αλλά το ίδιο είχε συμβεί και πριν το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου όλοι πίστευαν ότι στο τέλος όλοι θα ακούσουν τη φωνή της λογικής θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Στην Ανατολική Ευρώπη ένας από τους λόγους που οι πιθανότητες είναι κατά της διάσπασης είναι ότι οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Ούγγροι έχουν το καταστροφικό παράδειγμα του Brexit.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης δεν βιάζονται να χάσουν και άλλα μέλη.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα βραχυπρόθεσμα η πολιτική να περάσει στη φάση της δράσης-αντίδρασης.
Σε αυτή την περίπτωση, δύο προσωπικότητες είναι πιθανό να διαδραματίσουν μεγάλους ρόλους.
Ο ένας είναι ο νέος Γάλλος πρόεδρος.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Macron διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι ο κόσμος εθελοτυφλεί απέναντι στην Πολωνία και την Ουγγαρία και δήλωσε ότι θα επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία επειδή παραβιάζει τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή ωφελείται οικονομικά από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ.
«Υπάρχει αρχή πίσω από αυτό: η ΕΕ υποτίθεται ότι θα προωθήσει τις χώρες προς τη δημοκρατία και, ειδικά στον κόσμο του Trump, θεωρεί τον εαυτό της ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αλλά η πολιτική παίζει επίσης ρόλο: Λίγοι Γάλλοι ψηφοφόροι θα στεναχωρηθούν εάν πήγαιναν λιγότερα χρήματα στην Ουγγαρία και ήταν δυσκολότερο για τους Πολωνούς να βρουν δουλειά στο Παρίσι.
Και τώρα ο Macron θέλει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ΕΕ, επικεντρώνοντας στην ευρωζώνη, που θα εξοργίσει τις ανατολικές χώρες που βρίσκονται εκτός της νομισματικής ένωσης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
Η άλλη προσωπικότητα είναι ο Kaczynski.
Ο Πολωνός ηγέτης κάνει τον Boris Johnson να φαίνεται μάλλον προβλέψιμος και εύκολος στη χειραγώγηση του.
Όπως και ο Orban και ο Babis αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε ιδέα αύξησης των εξουσιών στις Βρυξέλλες ή στην αύξηση του χάσματος που χωρίζει τον σκληρό πυρήνα των χωρών του ευρώ.
Όμως, είναι πολύ χειρότερο στη διάσπαση των σχέσεων με την Ευρώπη.
«Τι θα συνέβαινε εάν η ΕΕ επέβαλε περισσότερες τιμωρίες;
Εάν ένα σχέδιο εμπνευσμένο του Macron για μεγαλύτερη ολοκλήρωση τορπιλιστεί από τους Πολωνούς;
Οι πιθανότητες είναι ότι η Ευρώπη δεν θα υποστεί ακόμα μία μεγάλη διάσπαση.
Αλλά αυτή ήταν και η πιθανότητα όταν ο Cameron κάλεσε το δημοψήφισμα του.
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ανόητο για τους επιχειρηματίες να αγνοούν τις δυνατότητες - και σε αυτή την περίπτωση, είναι τρομακτικές» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης