Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Rajoy αναζητά πολιτική συναίνεση για να διαλύσει το κοινοβούλιο της Καταλονίας

Reuters: Ο Rajoy αναζητά πολιτική συναίνεση για να διαλύσει το κοινοβούλιο της Καταλονίας
Εάν δεν τη λάβει μπορεί να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ισπανία, υποστηρίζουν οι αναλυτές
Τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να προχωρήσει σε χρήση άρθρου του ισπανικού συντάγματος το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα κατάργησης του καταλανικού κοινοβουλίου, ζητά ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος η κεντρική εξουσία έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το κοινοβούλιο μίας αυτόνομης περιφέρειας και να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές.
Αρκετοί στη Μαδρίτη χαρακτηρίζουν μία τέτοια κίνηση ως «πυρηνική επιλογή», η οποία θα προκαλέσει σφοδρές αναταραχές στη Βαρκελώνη αλλά και πιθανώς και στην υπόλοιπη Καταλονία.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Rajoy επιθυμεί να έχει την πλήρη στήριξη της αντιπολίτευσης και κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας πριν το πράξει.
Άλλωστε οι Καταλανοί αρκετά συχνά κατηγορούν το PP ως ένα κόμμα το οποίο έχει «ιστορική συγγένεια με το καθεστώς του δικτάτορα Francisco Franko» και ως εκ τούτου, όπως τονίζουν οι πολιτικοί σχολιαστές, χωρίς τη στήριξη των Σοσιαλιστών αλλά και άλλων κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ της ενότητας της Ισπανίας ο Rajoy δεν θα λάβει μία τόσο «επιθετική» απόφαση.
Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι εάν η αντιπολίτευση δεν δώσει το «πράσινο φως» στον Rajoy να προχωρήσει στη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, τότε μία άλλη εναλλακτική λύση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε εθνικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης