Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα ξεπερνά τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό

Reuters: Η Ελλάδα ξεπερνά τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό
Το project του Ελληνικού αξίας 8 δισ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη της περιοχής του πρώην αεροδρομίου και παρακολουθείται στενά από τους δανειστές της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε την προσφυγή που είχε καταθέσει γο το θέμα της δασικής έκτασης στο πρώην αερδρόμιο (Ελληνικό) καθώς η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων που, αποδέχθηκε τελικά τα επιχειρήματα της προσφυγής και συγκεκριμένα τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία τα 37 στρέμματα προέρχονται από «τεχνητή φύτευση», και άρα δεν συνιστουν δασική έκταση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Το project του Ελληνικού αξίας 8 δισ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη της περιοχής του πρώην αεροδρομίου και παρακολουθείται στενά από τους δανειστές της Ελλάδας.
Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης καθώς αποτέλει μέρος των προαπαιτούμενων του γ' πρόγράμματος διάσωσης.
Η ελληνική εταιρία που ηγείται της κοινοπραξίας η Lamda Development υπέγραψε 99ετή μίσθωση με το κράτος το 2014 για την περιοχή των 620 στρεμμάτων, όπου βρισκόταν το πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας.
Ωστόσο το έργο έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, καθώς αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον.
Οι Δασικές Αρχές δήλωσαν τον Μάιο του 2017 9 στρέμματα του οικοπέδου ως προστατευόμενη δασική έκταση, σε σημείο που οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι ήταν αναπόσπαστο μέρος του έργου.
Το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε έφεση κατά της απόφασης.
Η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων της χώρας αποφάσισε τη Δευτέρα (2/10) ότι τα 9 αυτά στρέμματα δεν αποτελούν δασική έκταση.
"Η έκκληση του οργανισμού... επιβεβαιώθηκε με πλειοψηφία 3 προς 2", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Αντωνέλης, στο Reuters, προσθέτοντας ότι η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι την Τετάρτη (4/10).
Η απόφαση μπορεί να αποτελέσει νέο αντικείμενο προσφυγής.
Η επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου δήλωσε ότι η απόφαση είναι «θετική» και ότι η προσφυγή του οργανισμού είχε ισχυρούς νομικούς λόγους.
Ξεχωριστά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) της Ελλάδας συνέστησε την Τρίτη (3/10) ότι μόνο 30 στρέμματα του οικοπέδου των 620 στρεμμάτων στο πλαίσιο του έργου θα κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση είναι ένα "μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη της επένδυσης".




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης